ecopress
Νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2020. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την επαναφορά των... Τι αλλάζει για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2020.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η κατώτερη ασφαλιστική κλάση θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται, μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).

Στόχος του υπουργείου είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να προωθηθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Όμως, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας,το 1,4 εκατ. μη μισθωτών θα πρέπει να καταβάλει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές του 2019, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ και τις επικείμενες παρεμβάσεις.

Από τις αρχές του 2020 εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα. Κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2019 με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός του νέου με το παλαιό σύστημα και να κλείσει η όποια πιθανή αναδρομική εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», στο… μικροσκόπιο έχουν μπει όλα τα δεδομένα από την τριετή εφαρμογή του καθεστώτος που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 με βάση το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία, αρχικά του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου.

Τρύπα στα έσοδα

Ειδικοί και κύκλοι του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για ένα ισχύον σύστημα πουφαίνεται να ανοίγει διπλή «τρύπα» στα έσοδα, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, καθώς παρέχει «κίνητρα» για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να αναμένονται μετά τη δημοσίευση των πολυαναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου

Φόβοι

Στο μεταξύ σύμφωνα με το sofokleousin παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν φόβους για παύση πληρωμής εισφορών αυτή την περίοδο από μη μισθωτούς.

Οι συγκεκριμένοι κύκλοι φοβούνται ότι μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών θα σταματήσει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, πατώντας στην αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ.

Μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος, το 2020, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, με βάση το εισόδημά τους, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου.

ΣτΕ

Σημειώνεται, ότι το ΣτΕ έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύριο αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% του εισοδήματός τους. Στο σκεπτικό της απόφασης, συμπεριλαμβάνεται ότι το ύψος των εισφορών πρέπει μεν να διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών – συντάξεων, χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα και δυσανάλογα το εισόδημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Υπενθυμίζεται πως στην κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, η ενοποίηση όλων των Ταμείων, το ύψος, ο υπολογισμός και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως «η εικόνα του Ασφαλιστικού, με την επωνυμία Κατρούγκαλου, πρέπει να αλλάξει».

Προσδιορίζοντας τις «περιοχές» των επερχόμενων παρεμβάσεων, αναφέρθηκε στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αλλά και στο θέμα της μετατροπής, όπως είπε, του Ασφαλιστικού σε φορολογικό.«Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν συνολικά, όταν βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ»επισήμανε καταληκτικά ο κ. Βρούτσης.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας