Τι φταίει για την οικολογική καταστροφή στην Κορώνεια
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 23 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται στη Λίμνη Κορώνεια, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο τόπος έχει μετατραπεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε νεκροταφείο ψαριών που αποσυντίθενται, ενώ ένα πέπλο αφόρητης δυσοσμίας καλύπτει ολόκληρη την περιοχή.
Χιλιάδες νεκρά ψάρια, γριβάδια, πεταλούδες, ηλιόψαρα και λέστια, κείτονται πέριξ της υποβαθμισμένης και πολύπαθης λίμνης Κορώνειας που αδειάζει από νερό, στρώνοντας ένα εφιαλτικό χαλί νεκρής φύσης. Σύντομα, αναμένεται να ξεκινήσουν τοξικολογικοί έλεγχοι.
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο παράτασης της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών σημαίνει την απώλεια κι άλλων ποσοτήτων νερού, με τον κίνδυνο να αυξηθεί το νεκρό υλικό στις όχθες της λίμνης που συνεπάγεται με ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, δήλωσε στην “Karfitsa”, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, Δήμητρα Μπόμπορη.
Τα προβλήματα της λίμνης Κορώνειας δεν είναι τωρινά, αλλά είναι έντονα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το 1995 και από τότε μέχρι σήμερα πέντε φορές η κοίτη της λίμνης γέμισε με νεκρά ψάρια.
Τα μεγαλόπνοα σχέδια που ακούστηκαν κατά καιρούς και τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν δυστυχώς δεν αποτέλεσαν τη συνταγή για την αναζωογόνηση και τη διάσωση της λίμνης, παρά την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και της επιστημονικής κοινότητας.
Βέβαια, το 201 4 είχε αποκατασταθεί η ιχθυοπανίδα της λίμνης, αλλά η κακή συντήρηση των τεχνικών έργων-εκτροπή των δύο χειμάρρων-δημιούργησε νέα προβλήματα. Ωστόσο, όσοι νομίζουν ότι επήλθε ο θάνατος της λίμνης, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Η Κορώνεια δεν είναι νεκρή, έχει πολλή ζωή μέσα της, απλά δυσκολεύεται να κρατήσει το νερό.
ΥΠΕΝ
Λίγες μέρες πριν την εμφάνιση του φαινομένου και συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου, τη λίμνη Κορώνεια επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρηματοδοτήσει άμεσα όλα τα έργα βιολογικού καθαρισμού της λίμνης Κορώνειας.
Αυτά τα έργα θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμισης της λίμνης. Το σημερινό πρόβλημα σχετίζεται με τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της λίμνης, δηλαδή την έλλειψη νερού. Ασφυκτιούν και πεθαίνουν τα ψάρια. Η μαζική θανή των ψαριών οφείλεται εκ πρώτης όψεως σε ασφυξία εξαιτίας του περιορισμένου οξυγόνου που υπάρχει στο νερό. Η έκταση και η στάθμη της λίμνης έχουν μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να τραβιέται η λίμνη συνεχώς προς τα μέσα και μέρα με την ημέρα να εμφανίζονται όλο και περισσότερα ψάρια που ασφυκτιούν.
Προκειμένου να αποκλειστούν άλλα αίτια, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση δειγμάτων ψαριών και νερού στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και σε εργαστήριο του Α.Π.Θ. για να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλοι τοξικολογικοί έλεγχοι.
-«Η λίμνη Κορώνεια είναι ένα εξαιρετικά ασταθές σύστημα, το οποίο εξαρτάται άμεσα τόσο από τις καιρικές συνθήκες και τις ετήσιες βροχοπτώσεις, όσο και από την σωστή λειτουργία και συντήρηση των τεχνικών έργων που έχουν κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα είναι επιτακτική ανάγκη και η βελτίωση της γεωργικής πρακτικής που εφαρμόζεται στην περιοχή. Το συμβάν ήταν αναμενόμενο καθώς έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Από το 1995 έχει επαναληφθεί άλλες τέσσερις φορές. Όμως η λίμνη δεν είναι νεκρή, έχει πολλή ζωή μέσα της, απλά δυσκολεύεται να κρατήσει το νερό», δήλωσε στην εφημερίδα “Karfitsa”, η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, Αθηνά Πατσιά.
Μόλις 80 εκ. το βάθος της λίμνης
Οι επιστήμονες ανησυχούν για το γεγονός ότι το βάθος της λίμνης μειώνεται κάθε χρόνο. Και ενώ στο παρελθόν έφθανε τα τρία μέτρα, σήμερα είναι μόλις 80 εκατοστά. Το βασικό πρόβλημα της λίμνης είναι η ανομβρία, υποστήριξε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο δήμος Λαγκαδά δεν έχει αρμοδιότητα ως προς τις αποφάσεις.
Άκρως αναγκαίο κρίνεται από όλους τους αρμόδιους φορείς, να οριστεί διαχειριστής του τεχνικού έργου που έγινε από το 2012 για την εκτροπή των δύο χειμάρρων της λίμνης, με σκοπό την καταπολέμηση της ανομβρίας, ώστε ετησίως να συντηρείται και να καθαρίζεται από τα φερτά υλικά και τα καλάμια. Την πρώτη χρονιά που λειτούργησε το έργο η λίμνη έφτασε στο μέγιστο βάθος της και το πρόβλημα περιορίστηκε. “Αν το έργο καθαριστεί και έρθουν και τα πρώτα πρωτοβρόχια η κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια, θα βελτιωθεί “, κατέληξε η κ. Μπόμπορη.
Σχετικά Άρθρα
- Τι έδειξαν οι μετρήσεις ρύπανσης στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα
- Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
- Λούρος: συναγερμός για διακοπή ροής νερού και νεκρά ψάρια
- Λειψυδρία: «εμφύλιος» στη Θεσσαλία, οι περιοχές που μετρούν τις σταγόνες νερού
- Λίμνη Ευβοίας: 4.000 δέντρα φυτεύτηκαν στην πυρόπληκτη περιοχή
- Λίμνες: οι μισές παγκοσμίως και μεγάλες ελληνικές χάνουν το νερό τους