ecopress
Τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται  άνοδος στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παρέθεσε το ΥΠΕΝ με την εκτίναξη των τιμών να... Tι γίνεται με τις αιφνίδιες αυξήσεις στο τιμολόγιο ρεύματος

Τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται  άνοδος στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παρέθεσε το ΥΠΕΝ με την εκτίναξη των τιμών να προκαλεί αντεγκλήσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Στην υψηλή ζήτηση ενέργειας λόγω της ζέστης, στη μειωμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και στη διακοπή της διασύνδεσης της ελληνικής αγοράς με την ιταλική, αποδίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την άνοδο των τιμών χονδρικής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.  Η   εκτίναξη της τιμής χονδρικής  του ρεύματος, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ανέφερε διά του υπεύθυνου Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλου  ότι το ράλι τιμών είναι «αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης από το Φθινόπωρο του 2019 να απορρυθμίσει την αγορά ενέργειας προς όφελος λίγων εταιριών». Παράλληλα, 54 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του κ. Φάμελλου, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση για το θέμα, κάνοντας λόγο  για « σύγχυση που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας»

ΥΠΕΝ: Σε αντίστοιχα επίπεδα οι τιμές χονδρικής στις ευρωπαϊκές χώρες

Ωστόσο από το ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές στις ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh ενώ σε αρκετές χώρες η τιμή είναι υψηλότερη, όπως στη Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh). Σε αντίστοιχα επίπεδα με την Ελλάδα, διαμορφώνεται η τιμή στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh).

«Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων», αναφέρεται

Μειωμένη η παραγωγή ΑΠΕ

«Η ζήτηση της Παρασκευής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 182,17 GWh, αυξημένη κατά 42% συγκριτικά με τις αρχές του μήνα όταν η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 128 GWh και για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, επιστρατεύθηκε το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από το 20% τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30%, σχολιάζεται από το ΥΠΕΝ. Τονίζεται ακόμη, ότι  «Η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες. Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής»

Συνεχείς αυξήσεις

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ότι το  ρεκόρ της χονδρικής τιμής ενέργειας που σημειώθηκε, « είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης από το φθινόπωρο του 2019 να απορρυθμίσει την αγορά ενέργειας προς όφελος λίγων εταιριών, ενώ παράλληλα προχωρά την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών (δίκτυα φυσικού αερίου, δίκτυο μέσης τάσης, ΕΛΠΕ) και τακτοποιεί με υψηλούς μισθούς και υπερ-bonus γαλάζια παιδιά που προσλαμβάνονται σε θέσεις διευθυντών, χωρίς φυσικά τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να ρυθμίσει την αγορά και να σταματήσει την εν εξελίξει χειραγώγηση των τιμών, στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΗ. Το εξωφρενικό είναι ότι τα γαλάζια στελέχη στη ΔΕΗ χρησιμοποιούν τις αυξήσεις για να εμφανίζουν αυξημένα έσοδα της ΔΕΗ και έτσι να δίνουν στους εαυτούς τους bonus και υπερ-bonus. Έτσι είχαμε μέσα σε μία μέρα αύξησης της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπέρασε το 25%. Το αποτέλεσμα είναι να είναι χαμένοι όλοι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, και έτσι προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εφόσον η ενέργεια είναι βασικός συντελεστής κόστους.

 Σύγχυση στην αγορά ηλεκτρισμού

«Τη σύγχυση που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να «λύσουν την άσκηση» των ρητρών τιμολόγησης και των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς τους, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη.

Σημειώνουν ότι «οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει, μέχρι σήμερα, σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους, ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ, η οποία ανέχεται «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.

Η μεγαλύτερη δε επιχείρηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η ΔΕΗ, αποφάσισε να ενεργοποιήσει από τον Μάιο του 2021 ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, ρήτρα που, μετά από παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αναμένεται να αντικαταστήσει με άλλη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας βάσει της χονδρικής τιμής. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια παραπλάνησης, μέσω δημοσιευμάτων, η αύξηση αυτή να παρουσιαστεί ως 30% έκπτωση. Κάτι που, όπως τονίζουν οι βουλευτές, θα ήταν «ανέκδοτο», αν δε συνιστούσε αθέμιτη εμπορική πρακτική και προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας των καταναλωτών». Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ακόμη, ότι

«Επειδή οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και δεν οφείλουν να λύνουν «ασκήσεις» κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές των προμηθευτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ ώστε να γίνει ξεκάθαρος και σαφής για τους καταναλωτές ο τρόπος τιμολόγησης ηλεκτρισμού, πότε θα ενεργοποιηθεί το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης των παραπόνων και καταγγελιών των καταναλωτών από την ΡΑΕ και πώς θα αξιοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές, καθώς και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), για να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει πλέον ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητούν τέλος να μάθουν αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τώρα που η κοινωνία και η οικονομία το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη, καθώς και τι προτίθεται να κάνει για τους πολίτες που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας