ecopress
«Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή χώρα στα πόδια της» τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 82ης Διεθνούς...

«Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή χώρα στα πόδια της» τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωθυπουργός  άρχισε την ομιλία του με αναφορά στην Κίνα που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, καλωσόρισε τις κινεζικές εταιρίες που συμμετέχουν σε αυτή και στη συνέχεια παρουσίασε τον στόχο της κυβέρνησης για οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η οικονομία ανακάμπτει και εκδηλώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε σε θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, όπως  ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2%. Για δυο συνεχόμενα έτη υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 17 αυξήθηκαν κατά 18% και είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2001. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 16 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 17 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση καθώς ήδη το πρώτο τετράμηνο έχουμε εισροή 1.4 δις στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας διηγήθηκε τη συζήτηση που είχε με έναν Γάλλο επιχειρηματία, λέγοντας ότι έγινε μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest. Μίλησε  για συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως ότι:Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δις ευρώ, κυρίως, στους κλάδους της αγροδιατροφής, της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Ο νέος Νόμος προσανατολίζεται στην ενίσχυση και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκατ. Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκ. ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης.

Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, είπε ο πρωθυπουργός ότι προωθούνται πρωτοβουλίες, όπως: απλοποίηση της αδειοδότησης, κι αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. Το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου. Μίλησε για απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.  Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπογράφηκαν συμφωνίες, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα 2 δισ. μέσα στο 2017, ενώ προετοιμάζεται με την ΕΤΕπ έργα ύψους 7 δισ. για την επόμενη τριετία. Από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δις ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το Εquifund, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το ταμείο υποδομών, και το ταμείο μικροπιστώσεων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η ψήφιση του πλαισίου για χορήγηση μικροπιστώσεων.

Ακολούθως σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν οι βασικοί οδικοί άξονες και πρόσθεσε: “Δεν σταματάμε εδώ. Αναβαθμίζουμε τα λιμάνια, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη”.

Τόνισε ότι πυλώνας της ανάπτυξης είναι ο τουρισμός σημειώνοντας ότι «ο τουρισμός, ο οποίος κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Και συνεισφέρει 20 % στο ΑΕΠ και 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενίσχυσαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και οδήγησαν σε πραγματική «έκρηξη» της επενδυτικής δραστηριότητας στον κλάδο”.

Μίλησε επίσης για διαφορετικό μοντέλο στον αγροτικό τομέα και σημείωσε: “Στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική και συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και παράλληλα παρουσίασε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, με όραμα το ψηφιακό δημόσιο του 202ο, ώστε οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους» και για μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και της Παιδείας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στήριξη των νέων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη στήριξη της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με μέτρα όπως:  Ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη διατήρηση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα περίπου 75.000 ωφελούμενοι. Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους. Για την αντιμετώπιση της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα. Αξιοποιούνται 330 εκατ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων. Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%. Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκατ ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος «ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ». Πέρα όμως από αυτό, υλοποιούνται προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών. Μια ειδική όμως πρωτοβουλία για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, είναι ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε άμεσα. Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.

Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων απηύθυναν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας. Παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων και εκπρόσωποι παραγωγικών και άλλων φορέων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας