Τι λέει ο Σ. Φάμελλος για το Μάτι
ecoinsiderΠεριβάλλονΠολεοδομία 24 Ιουλίου 2019 Αργύρης
«Πολλά από αυτά που ανακοίνωσε ο κύριος Μητσοτάκης, για το Μάτι, ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ακολουθώντας τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες. Η προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας, έχει ήδη ολοκληρωθεί, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς ώστε, να οριοθετηθούν οι περιοχές, που περιλαμβάνει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και έχουν προχωρήσει οι χρηματοδοτήσεις για τις ανακατασκευές που είναι εκτός των βασικών οδικών αξόνων». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Μάνου Νιφλή.
Σε σχέση με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, για ανάθεση εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού για τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), είπε: «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί ο κύριος Μητσοτάκης, υποθέτω ότι στη συνέχεια θα μας παρουσιάσει την πρότασή του πολύ πιο αναλυτικά. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι το ΤΕΕ θα εμπλακεί ως τεχνικός σύμβουλος, καθότι αποτελεί τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας. Καλό θα ήταν να περιμένουμε, αλλά επιτρέψτε μου να διατηρήσω μία μικρή επιφύλαξη».
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στην απόφαση, της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΝ, αμέσως μετά την καταστροφή στην περιοχή, ουσιαστικά να οργανώσει πολεοδομικά, για πρώτη φορά, την περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή που δυστυχώς δεν ήταν πολεοδομημένη, με τρομερά προβλήματα οργάνωσης του χώρου, περιορισμένους δρόμους, αδιέξοδα, και σοβαρά προβλήματα, λόγω μεικτής χρήσης δάσους και κατοικίας. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση, έχουν καθοριστεί οι δρόμοι που είτε, δεν μπορεί να γίνει κατασκευή σπιτιών, ή πρέπει να οπισθοχωρήσουν σε σχέση με μία νοητή ρυμοτομική γραμμή ώστε, να μπορέσει να γίνει επαρκές του πλάτος του δρόμου. Έχει επιπλέον γίνει αναστολή της δόμησης στην παράκτια ζώνη, εκεί που έτσι κι αλλιώς, από τη μία απαγορευόταν, και από την άλλη αποκλείστηκε ο περισσότερος κόσμος και δυστυχώς, είχαμε τα περισσότερα θύματα. Από τις πρώτες αξιολογήσεις, διαφάνηκε ότι, στη συγκεκριμένη Ζώνη προβλέπονταν διαφορετικές από τις υφιστάμενες χρήσεις γης. Συνεπώς δεν υπήρχε μόνο θέμα αυθαίρετης δόμησης, αλλά και αλλαγής χρήσεων γης από τους κατοίκους της περιοχής, με ανοχή των δήμων και των ελεγκτικών αρχών.
Τα παραπάνω ρυθμίστηκαν με ειδικό νόμο στη Βουλή ενώ, είχε ξεκινήσει και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Προβλέφθηκε ακόμη, για αυτούς που θα μετακινηθούν από τον άξονα των δρόμων, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να προχωρήσουν σε δόμηση.
Ο βουλευτής περιέγραψε τις δύο διαφορετικές διαδικασίες που προβλέπονται για την έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή. Πρώτα, αναρτήθηκαν άμεσα οι δασικοί χάρτες και η αναδασωτέα, λόγω πυρκαγιάς περιοχή. Η δασική βεβαίωση, όταν η έκταση δεν είναι δασική, έχει αυτοματοποιηθεί και ο πολίτης δεν χρειάζεται να πάει στο δασαρχείο και η πολεοδομία έχει αυτόματα την πληροφορία. Η δεύτερη διαδικασία, αφορά στις περιπτώσεις που η χρήση ήταν δασική, αλλά το ακίνητο είχε οικοδομική άδεια. Δόθηκε εντολή νομοθετικά στις δασικές υπηρεσίες, να παράσχουν βεβαίωση για το περίγραμμα της κατοικίας εφόσον υπήρχε νόμιμη οικοδομική άδεια. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν πρέπει να ανησυχεί κάποιος που, είτε είχε οικοδομική άδεια, είτε βρίσκεται εκτός δασικής περιοχής.
Σε ερώτηση για τις αυθαιρεσίες στην περιοχή, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι, υπήρχε μία μίξη χρήσεων, πιθανών αυθαιρεσιών και καταπατήσεων στην περιοχή, που αφορούσε όχι μόνο τα αδιέξοδα και τους δρόμους που δεν κατέληγαν κάπου, αλλά και ιδιωτικές πράξεις. Κάποιοι δηλαδή, βρίσκονταν στην κοίτη ενός ρέματος, υπήρχαν τέτοια περιστατικά, είτε υπήρξε καταπάτηση δημόσιου δασοτεμάχιου, δηλαδή δασικού αυθαιρέτου. Πρέπει να γίνει η καταγραφή αυτών των περιπτώσεων, στο Ειδικό Χωρικό, που θα προσδιορίσει την Τράπεζα γης, καθώς και περιθώρια μεταφοράς κατοικιών ή κτισμάτων, με βάση τους τίτλους. Μετά από τον εντοπισμό αυτών των «αυθαίρετων λειτουργιών» η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει, εάν θα δώσει αποζημίωση μετεγκατάστασης, ή αν θα δημιουργήσει τη δυνατότητα μεταφοράς ιδιοκτησίας. Όλα αυτά είναι σε συνάρτηση με το Ειδικό Χωρικό και την απογραφή που θα καταλήγει για το ποια τελικά είναι τα όρια της αυθαιρεσίας.
Για αυτό το λόγο, δόθηκε η δυνατότητα σε αυτούς που είχαν νόμιμη οικοδομική άδεια, ή βρίσκονταιεκτός δασικών περιοχών, να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες, αφήνοντας πάντα περιθώρια για δρόμους.
Πρόσθεσε ότι, στο Μάτι διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της έκτασης δεν ήταν δασική. Αφορούσε παλαιότερα αγροτεμάχια που απέκτησαν δασικό χαρακτήρα. Η μίξη του δάσους με την κατοικία, τα αδιέξοδα ρυμοτομικά χαρακτηριστικά, μαζί με το έντονο κλιματικό φαινόμενο, συνέβαλαν στα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς.
Σχετικά με τα προς κατεδάφιση κτίσματα, τις αιτήσεις αποκατάστασης, τις εκκρεμείς εντολές και κατεδαφίσεις, είπε: «Υπήρχε μηχανισμός χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση, όμως, είναι γεγονός ότι είχαμε εντοπίσει καθυστερήσεις στις περιπτώσεις που έπρεπε να εκδοθεί άδεια δόμησης για κατεδάφιση ή αναδόμηση. Αυτό γιατί, οι υπηρεσίες δόμησης που δεν αποτελούν κρατικές υπηρεσίες αλλά, υπηρεσίες των δήμων, καθυστερούσαν. Είχα μάλιστα στείλει προσωπικό έγγραφο στις υπηρεσίες δόμησης, με οδηγίες και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις χρήσεις γης, τους δασικούς χάρτες και τις νομοθετικές κατευθύνσεις για τα όρια των νέων δρόμων, ώστε έτσι να μειωθούν οι όποιες καθυστερήσεις. Είχαμε οργανώσει συναντήσεις με τους δήμους, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς πρόκειται για αρμοδιότητα των δήμων και οφείλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Δεν είναι ένα ζήτημα που λύνεται με εξαγγελίες από το βήμα της Βουλής. Δεν αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης με τον κύριο Μητσοτάκη. Μπορούμε να συνεργαστούμε, στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων στην πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής»
Έκλεισε λέγοντας: «Πιστεύω ότι η λύση για όλα τα παραπάνω είναι οι ηλεκτρονικές άδειες, η ηλεκτρονική πολεοδομία, οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο, κάτι που αρχίσαμε να υλοποιούμε και δεν είχε τολμήσει καμία διοίκηση στο παρελθόν. Χρειαζόμαστε ακόμη πολεοδομική οργάνωση, με Ειδικά Χωρικά Σχέδια, για εκτός σχεδίου χρήσεων γης,με σκοπό να οργανώσουμε όλο αυτό το χάος στη διαχείριση του χώρου που υπάρχει στην Ελλάδα, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου ώστε, να μπορέσουν να προχωρήσουν και οι επενδύσεις».
Σχετικά Άρθρα
- Μάτι: εκδόθηκε το ΠΔ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
- Μάτι: υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για ένταξη στο σχέδιο πόλης
- Παράταση ανάρτησης Ρυμοτομικού Σχεδίου πυρόπληκτων περιοχών
- ΥΠΕΝ: το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την ολική αποκατάσταση στο Μάτι
- ΥΠΕΝ: άμεσα σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ: «στόχος της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίησή των ΔΕΥΑ»