Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΕΝ για το κυνήγι στις καμένες εκτάσεις
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 24 Αυγούστου 2021 Αργύρης
Στις καμένες εκτάσεις, που με αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε περιμετρικές ζώνες από αυτές, που θα ορίσουν οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, απαγορεύεται η άσκηση της θήρας, ενώ παράλληλα δίνεται εντολή εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε τα είδη της άγριας πανίδας να προστατευτούν και να ανακάμψουν πληθυσμιακά.
Αυτά προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η ο οποία χαιρετίζεται ως αναγκαία και αυτονόητη από τις οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους ζητούν αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης του κυνηγιού, τουλάχιστον για πέντε χρόνια και στο σύνολο των οικοσυστημάτων, που σχετίζονται με τις καμένες εκτάσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.
Ειδικότερα η απόφαση του ΥΠΕΝ, για την εφαρμογή της οποίας δίνεται εντολή στις δασικές υπηρεσίες αναφέρει ότι:
-«Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της υπό στοιχεία Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71052/2165/26-7-2021 Υπουργικής Απόφασης «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2021-2022» (ΦΕΚ 3515/ Β’/2-8-2021) και συγκεκριμένα:
-το με α/α 30 του αιτιολογικού της απόφασης, καθώς και το εδάφιο 1.8. του Κεφ. Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ “1.8. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη, όπως αναφέρεται στο σημείο (30) του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις”, καθώς και τις ιδιαίτερες πλέον συνθήκες και απαιτήσεις στις περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, στις οποίες εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και για τις οποίες εκδίδονται αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, δεν επιτρέπεται η άσκηση της θήρας εντός αυτών.
Ταυτόχρονα θα προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των σχετικών δασικών απαγορευτικών διατάξεων θήρας στις καείσες περιοχές, σύμφωνα με τις διατάξεις της περί θήρας νομοθεσίας. Η απαγόρευση θήρας δεν θα περιοριστεί μόνο στην καείσα έκταση, αλλά θα συμπεριληφθεί κατά την κρίση σας και για ικανοποιητική επιφάνεια περιμετρικής Ζώνης, που θα καθοριστεί ανάλογα με τα είδη της άγριας πανίδας που ενδιαιτώνται στην περιοχή, την μορφολογία και τα είδη της βλάστησης, την επίδραση της φωτιάς στα δασικά οικοσυστήματα, το ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ καμένων εκτάσεων, ώστε τα είδη της άγριας πανίδας να προστατευτούν και να ανακάμψουν πληθυσμιακά. Εξυπακούεται ότι η οριοθέτηση θα πρέπει να έχει διακριτά όρια για τη σαφή αναγνώριση τους από τους κυνηγούς. Τέλος θα μας ενημερώσετε επί των σχετικών ενεργειών σας και επισημαίνουμε επίσης ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους σας στις καμένες περιοχές στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Δασοπροστασίας (δ’ σχετική)».
Σχετικά Άρθρα
- Διαβούλευση για τη βιοποικιλότητα
- ΥΠΕΝ: διαβούλευση με 22 φορείς για διαχείριση εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών
- Δικτύο παρακολούθησης και διαχείρισης ειδών άγριας θαλάσσιας πανίδας
- ΥΠΕΝ: πως θα γίνουν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα
- Το πρώτο νοσοκομείο άγριας πανίδας στο Πεντελικό Όρος
- Άγρια πανίδα: πως θα προστατευτεί από δηλητηριασμένα δολώματα