ecopress
Ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με το Κατάρ η ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ ενώ διαπιστώθηκε... Τι προβλέπει η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κατάρ

Ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με το Κατάρ η ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ ενώ διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών.

Ενεργειακή συνεργασία

Η ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με το Κατάρ συζητήθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι να αξιοποιεί αφενός μεν την ηγετική θέση του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου αφετέρου δε τις ενεργειακές υποδομές της χώρας μας, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου ενέργειας από το Κατάρ προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της στρατηγικής θέσης της στην περιοχή και των υποδομών της, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο οποίος σχετικά δήλωσε ότι:  «ήταν ιδιαίτερη τιμή να συνοδεύσω τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ και τη συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι. Με δεδομένη την ηγετική θέση του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου, ανοίγονται σημαντικές προοπτικές συνεργασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης, την οποία ενστερνίζεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας, για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η στρατηγική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ενεργειακές υποδομές της, όπως ο IGB, ο σταθμός της Ρεβυθούσας και ο FSRU της Αλεξανδρούπολης, μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας πύλη εισόδου ενέργειας από το Κατάρ προς την Ευρώπη».

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ είναι υποδηλωτική του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης.

Περιφερειακές εξελίξεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την επικράτηση κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφυγή ενεργειών υπονόμευσης της ειρήνης εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναγνώρισε, εξ άλλου, τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου, μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης Αl-Ula και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ντόχα και του εμίρη προσωπικά στη διαχείριση κρίσεων, όπως στο Τσαντ, στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ενημέρωσε τον εμίρη του Κατάρ για την έξοδο της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, καθώς και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας