ecopress
-«Η Ελλάδα είναι κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων, καθώς βρίσκεται σε  καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον ενεργειακό μετασχηματισμό», τόνισε... Τι συζήτησαν πρωθυπουργός και υπουργοί ΠΕΝ και Εξωτερικών με τον Τζον Κέρι

-«Η Ελλάδα είναι κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων, καθώς βρίσκεται σε  καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον ενεργειακό μετασχηματισμό», τόνισε  ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των HΠΑ Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα Τζον Κέρι, στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα στο επίκεντρο της  συνάντησης του με υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα βρέθηκε η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου και η πολυεπίπεδη σημασία της για ολόκληρη την Ευρώπη.

-«Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2 γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα στο 2022. Και αυτό μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου

Ειδικότερα ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα επισήμανε  προς τον έλληνα πρωθυπουργό «την ιδιαίτερη θέση που έχει η Ελλάδα αυτή την στιγμή, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, το Κάιρο, σε σχέση με τη Σύνοδο που θα λάβει χώρα, η Ελλάδα είναι το κέντρο των εξελίξεων. Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον ενεργειακό μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κκ Σκρέκα και Κέρι συζητήθηκε η ενεργειακή και περιβαλλοντική συνεργασία των δυο χωρών, αλλά και οι πολιτικές της ελληνικής Κυβέρνησης για ενεργειακή επάρκεια κι εξαγωγές της χώρας. Συζητήθηκε αναλυτικά η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου και η πολυεπίπεδη σημασία της για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Σκρέκας εξήγησε το πώς θα συνδεθούν τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκε στα οφέλη που αυτή η εξέλιξη θα έχει για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με δεδομένο ότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο, προς την Ελλάδα και ζήτησε αυτό το σχέδιο να περιληφθεί στην Πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Τζον Κέρι, η οποία αντιμετωπίζει τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή.

Διεθνείς πρωτοβουλίες

Τις  συζητήσεις του Τζον Κέρι με τον έλληνα πρωθυπουργό τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό ΠΕΝ απασχόλησε ιδιαίτερα η προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Ελλάδα. Επίσης  η πρωτοβουλία των Η.Π.Α. «Green Shipping Challenge» που πρόκειται να ανακοινωθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζό Μπάιτεν, στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή (COP 27), στην Αίγυπτο, το Νοέμβριο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων από τη ναυτιλία, έως το 2050 και αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, τη χρήση βιοκαυσίμων και τη δημιουργία πράσινων θαλάσσιων διαδρόμων. Συζητήθηκε και η πρωτοβουλία «Net-Zero Government Initiative» για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων από κυβερνητικές λειτουργίες, έως το 2050.

Το Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean Conference»

Ειδικότερα  για τη διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου «Our Ocean Conference» το 2024, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία και με την υποστήριξη των Η.Π.Α. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν στο 9ο Συνέδριο είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα, το πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης αλιείας και το θέμα των περιβαλλοντικά βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών και ναυτιλίας.

Η σημαντική αυτή Διάσκεψη θεσμοθετήθηκε το 2014 κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κέρυ ως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές έχει ήδη κινητοποιήσει περισσότερες από 1.800 δεσμεύσεις αξίας άνω των 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ άλλων στους τομείς κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης αλιείας, «γαλάζιας» οικονομίας, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, θαλάσσιας ασφάλειας και ρύπανσης

Αναφερόμενος στη σημασία της Διάσκεψης, ο Τζον Κέρι δήλωσε από την πλευρά του: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference» το 2024. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν τη σύνδεση μεταξύ ωκεανών και κλιματικής κρίσης. Δεν μπορεί να λύσει κανείς το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, χωρίς να συνυπολογίζει τι συμβαίνει στους ωκεανούς. Και το αντίστροφο. Δεν μπορεί να επιλύσει κανείς τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ωκεανούς χωρίς να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κλιματική κρίση, γιατί τα επίπεδα οξύτητας των ωκεανών μεταβάλλονται δραματικά».

-«Με το 90% της θέρμανσης να καταλήγει στον ωκεανό, έχει τεράστια επίδραση σε φαινόμενα όπως στις πλημμύρες, στην ένταση των καταιγίδων αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Είμαστε μαζί σε αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, με την εκπληκτική ναυτιλία της αλλά και τη θαλάσσια ιστορία της, θα αναλάβει τα ηνία μετά τον Παναμά είναι μια απολύτως λογική επιλογή. Επομένως, αυτό θα είναι ένα σπουδαίο βήμα», συμπλήρωσε.

«Πράσινη» μετάβαση στη ναυτιλία 

-«Φυσικά, η ατζέντα μας σε ό,τι αφορά το κλίμα είναι πολύ ευρεία. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας και είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference» το 2024. Θα ήθελα να συγχαρώ και τον υπουργό για τη δέσμευσή του σε αυτό τον σκοπό. Είμαι βέβαιος πως θα είναι μια πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για εμάς να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην προστασία των πολύ ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Τρέφω τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του, με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την «πράσινη» μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως στον τομέα της ναυτιλίας, ενόψει και της συμμετοχής τους στην επερχόμενη Σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο το Νοέμβριο.

Δήλωση για τη συνάντηση στο ΥΠΕΝ

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε τόσο την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης, όσο και τις δράσεις του ΥΠΕΝ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021-2030, στο Εθνικό Σχέδιο Αποβλήτων 2020-2030, καθώς και στο νέο Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία. Ο κ. Σκρέκας ανέδειξε ακόμη τη σημασία της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και επισήμανε τις σχετικές πρωτοβουλίες που συμμετέχει η Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε, σήμερα, μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο Κέρυ και την αμερικανική αντιπροσωπεία για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Η.Π.Α σχετικά με το κλίμα, καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2024 η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα διοργανώσει ένα πολύ σημαντικό Διεθνές Συνέδριο, το «Our Ocean Conference», με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ένταξη του 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας και το ένα τρίτο εξ αυτών σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούμε να ωφεληθούμε σημαντικά από τη μεταξύ μας συνεργασία για το Κλίμα, και ταυτόχρονα να συνεισφέρουμε αποφασιστικά στη μάχη όλης της Ανθρωπότητας εναντίον της κλιματικής αλλαγής».

Συνάντηση Ν. Δένδια

Κατά τη διάρκεια της συνάντησηςτου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τζον Κέρι είχαν μια γόνιμη συζήτηση για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ για το κλίμα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σε αναγνώριση της στήριξης του προγόνου του T. Κέρι, Th. Lindall Winthrop, στην ελληνική Επανάσταση και ως ένδειξη της μακροχρόνιας ελληνο-αμερικανικής φιλίας, ο κ. Δένδιας προσέφερε στον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, αντίγραφο επιστολής του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η επιστολή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, γραμμένη το 1828, απευθυνόταν στην Φιλελληνική Εταιρεία Νέας Υόρκης, και εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στο twitter.

Ποιοι συμμετείχαν

Της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ Κέρυ ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπειών στην οποία, από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, συμμετείχαν στις συναντήσεις ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, η διευθύντρια επικοινωνίας του γραφείο του John Kerry Whitney Smith, o σύμβουλος για θέματα κλιματικής αλλαγής στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Rohemir D. Ramirez Ballagas και η αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Andrea Aquilla.

Στη συνάντηση των κκ Σκρέκα και Κέρυ παρευρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης και ο Υπεύθυνος Πολιτικής για το Κλίμα του Γραφείου Παγκόσμιας Αλλαγής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rohemir Ramírez Ballagas.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας