ecopress
Tης Μάχης Τράτσα/ Η δημοσίευση προ ημερών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης της προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή Θερμικού Σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών...

Tης Μάχης Τράτσα/

Η δημοσίευση προ ημερών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης της προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή Θερμικού Σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτηρίων από γεωθερμία, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για αυτή τη …μεγάλη αδικημένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας.

Το έργο εκτός από την κατασκευή θερμικού σταθμού, προβλέπει και την υλοποίηση έργου τηλεθέρμανσης για 22 δημοτικά κτίρια και τους οικισμούς Άνθειας και Αρίστηνου καθώς και δίκτυα για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις. Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής λήγει στις 27 Ιουνίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014 – 2020” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όσο για τον προϋπολογισμό του, ανέρχεται στα 6,2 εκατ. ευρώ.

Η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW , εκ των οποίων τα 9 MW προορίζονται για αγροτική χρήση και 1 MW για την τηλεθέρμανση των δημοτικών κτιρίων.

Η άντληση της ενέργειας θα συντελείται με παθητικό τρόπο μέσω πέντε εναλλακτών θερμότητας εντός θερμικού σταθμού, συνολικού εμβαδού 222,50 τ.μ. και μιας ανοικτής δεξαμενής 58,72 τ.μ. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις – βάσει της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων – έχουν χωροθετηθεί στα όρια του οικισμού Άνθειας σε οικόπεδο του δήμου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

 

Πλούσια σε γεωθερμικά πεδία η Ελλάδα

Η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι πλούσια σε γεωθερμικά πεδία. Αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν εντοπιστεί πεδία υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας (θερμοδυναμικό μέγεθος). Το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε περίπου 2.000 Mwe. Το αντίστοιχο δυναμικό από αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας (25 ο C– 100 ο C) υπολογίζεται σε περίπου 1.000 Mwth.

Γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας, είναι διασκορπισμένα στον ελλαδικό χώρο, και θεωρούνται κατάλληλα για τη θέρμανση π.χ. θερμοκηπίων. Από τα πλουσιότερα γεωθερμικά δυναμικά είναι της Μήλου (φτάνει τα 120 MW), της Νισύρου, της Κιμώλου, της Σαντορίνης, Λέσβου, της Λήμνου, της Κω, της Πολυαίγου και της Σαμοθράκης. Αλλά σημαντικά γεωθερμικά πεδία έχουν εντοπιστεί και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως σε περιοχές της Ηπείρου (Καβάσιλα Κόνιτσας, Συκιές Άρτας) και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, Τρίγλια και Κασσάνδρα, στη λεκάνη του Στρυμόνα, στον Στρυμονικό κόλπο, στο Δέλτα του Νέστου, στις λεκάνες Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Έβρου.

Τα γεωθερμικά πεδία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ενθαλπίας:

  • Υψηλή κατηγορία με θερμοκρασίες υψηλότερες από 150 ο C. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Μέση κατηγορία με θερμοκρασίες 80 ο C – 150 ο C. Χρησιμοποιείται για παραγωγή θερμότητας, στην αγροτική παραγωγή κλπ.
  • Χαμηλή κατηγορία με θερμοκρασίες 25 ο C – 80 ο C για θέρμανση χώρων π.χ. σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, θερμά λουτρά, τηλεθέρμανση κ.ά.
  • Πολύ χαμηλή κατηγορία χαμηλότερες των 25 ο C. Χρησιμοποιείται για θέρμανση ή ψύξη χώρων.

energia.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας