ecopress
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις προτεραιότητες στον τομέα των έργων υποδομής τονίζει ο Κωνσταντίνος Μακέδος πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και προτείνει τη σύνταξη ενός Εθνικού... ΤΜΕΔΕ: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις προτεραιότητες στα έργα υποδομής

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις προτεραιότητες στον τομέα των έργων υποδομής τονίζει ο Κωνσταντίνος Μακέδος πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και προτείνει τη σύνταξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών ενώ υπογραμμίζει ότι «με δεδομένο ότι το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ξεπερνά τα 17 δις ευρώ, πρέπει να τρέξουμε για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες προκλήσεις, με την ταχύτητα που απαιτείται».

Προσωπικότητα που η παρουσία του ταυτίστηκε με το πέρασμα του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων σε μια νέα εποχή δεμένου ότι αφενός αναδείχθηκε έτι περαιτέρω ο ρόλος του με ουσιαστικές παρεμβάσεις στα κέντρα αποφάσεων και αφετέρου πρωτοτύπησε αφού το ΤΜΕΔΕ ίδρυσε την πρώτη αδειοδοτημένη εταιρεία Μικρο-χρηματοδοτήσεων από την ΤτΕ, δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του να χρηματοδοτήσουν καθημερινές ανάγκες ρευστότητας.

Ανατέμνοντας την πορεία του Κωσταντίνου Μακέδου στην προεδρεία του Ταμείου διαβλέπει πέρα από τα προφανή, ότι θωράκισε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν, την επόμενη ημέρα στον κλάδο.

Στη συνέντευξη του στον «ΕΤ της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη μιλά για τη νέες προκλήσεις στο χώρο των κατασκευών καθώς και για τις αλλαγές που εμφιλοχωρούν στο χώρο ελέω κλιματικής κρίσης.

Κωνσταντίνος Μακέδος: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγάλες προκλήσεις που γεννά η κλιματική κρίση και πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια από τον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι ήδη πολλά έργα έχουν γίνει και πολλά βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε για το ΤΜΕΔΕ, η αξία παραγωγής του κλάδου των Κατασκευών εκτιμάται ότι έφτασε το 2023 τα 12,8 δισ. ευρώ, επίπεδο υψηλότερο κατά 84% συγκριτικά με το 2017. Όμως, με δεδομένο ότι το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ξεπερνά τα 17 δις ευρώ, πρέπει να τρέξουμε για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες προκλήσεις, με την ταχύτητα που απαιτείται. Το Δημόσιο οφείλει να γίνει πιο ευέλικτο στις αποφάσεις που παίρνει, ενώ ο Τεχνικός Κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδύσεις σε κατασκευές και κυρίως στις υποδομές θα παρουσιάσουν εντυπωσιακή αύξηση πάνω από 80% την επόμενη τριετία, φτάνοντας περίπου στο 9% του ΑΕΠ, από το 5% που βρίσκονται σήμερα. Πρόκειται για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας ο κλάδος των κατασκευών μπορεί να γίνει βασικός πυλώνας της ανταγωνιστικής οικονομίας που χρειαζόμαστε.

Η κλιματική αλλαγή τι αλλάζει στον τομέα των έργων υποδομής;

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγάλες προκλήσεις που γεννά η κλιματική κρίση και πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα.

Τα κονδύλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή την χρονική συγκυρία, που η οικονομία αναπτύσσεται είναι και η ευκαιρία μας για να συντηρήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές, να φτιάξουμε νέες, να θωρακίσουμε τη χώρα μας. Αν δεν το πράξουμε θα το πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον με τεράστιο κόστος.

Τα στοιχεία δεν δίνουν περιθώρια παρερμηνειών: σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, το κόστος της κλιματικής κρίσης για την ελληνική οικονομία φτάνει στο 1% του ΑΕΠ ετησίως και μέχρι το 2100 θα προσεγγίσει τα 200 δις.

Και τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στον κατασκευαστικό κλάδο, προκειμένου να προλάβει αυτήν την κοσμογονία για την οποία μιλάτε;

Ο Τεχνικός Κόσμος οφείλει να δει τη μεγάλη εικόνα και να ανταποκριθεί υπεύθυνα και με οξυδέρκεια, στις απαιτήσεις του σχεδιασμού, και της υλοποίησης, των κομβικών αυτών έργων. Οφείλει να πρωταγωνιστήσει, στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν για το mitigation και το adaptation, στην κλιματική κρίση και βέβαια οφείλει να επενδύσει σε νέο εξοπλισμό εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις, σύγχρονες τεχνολογίες, μεγεθύνοντας κατάλληλα τη φέρουσα ικανότητα των τεχνικών μας εταιρειών.

Χρειαζόμαστε τη σύνταξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών, με προτεραιότητες και εξειδίκευση πόρων χρηματοδότησης για κρίσιμα έργα. Το στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνει και ανάλυση των αναγκών σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες και θα επικαιροποιείται τακτικά.

Πολλοί μιλούν για τα ESG κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν και στις υποδομές. Τι λέτε γι’ αυτό;

Τα ESG κριτήρια δεν αποτελούν πλέον οικειοθελή επιλογή για τις επιχειρήσεις. Είναι μια υπαρξιακή ανάγκη, που ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να ενσωματώσει άμεσα. Ειδικότερα στις υποδομές, τα ESG κριτήρια διασφαλίζουν όχι μόνο την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, αλλά ενισχύουν και την δομική τους ένταξη στον κοινωνικό ιστό και λειτουργούν ως προϋπόθεση χρηματοδότησης.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας «πράσινος Τειρεσίας», όπου όσες κατασκευαστικές δεν ενσωματώνουν τις αρχές ESG δεν θα μπορούν να δανειοδοτηθούν με ανταγωνιστικά επιτόκια. Αλλά και η Πολιτεία θα τροποποιήσει τις προδιαγραφές για σειρά έργων και στρατηγικών επενδύσεων με αποτέλεσμα η ενσωμάτωση των αρχών ESG να αποτελούν μονόδρομο συμμόρφωσης, αλλά και διαβατήριο για ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο.

Πείτε μας, γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές της 19 Μαΐου για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στις οποίες θα είστε εκ νέου υποψήφιος με την ΔΚΜ;

Συνηθίζουμε να λέμε κάθε φορά για την κρισιμότητα των εκλογών, όμως, φέτος έχουμε μια διαφορετική συνθήκη. Δεν έχουμε «ανομβρία» έργων, αλλά το αντίθετο, κατασκευαστικό «οργασμό», που απαιτεί προσαρμογές τόσο του Τεχνικού Κόσμου, όσο και της Πολιτείας. Οφείλουμε όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά στις εκλογές, προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να συν–διαμορφώσουμε τη στρατηγική του μέλλοντος.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ΔΚΜ είναι η ηγέτιδα δύναμη του Τεχνικού Κόσμου. Ο επικεφαλής της παράταξης και πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, έχει αποδείξει σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με απτά αποτελέσματα, ότι το Επιμελητήριο αποτελεί πέρα από τον επιστημονικό σύμβουλο της Πολιτείας, έναν πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για τη χώρα, που στηρίζει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά και διεκδικεί με επιχειρήματα στην Πολιτεία, τις λύσεις στα καυτά θέματα των μηχανικών και της οικονομίας.

Θα ήθελα να μας πείτε για τις πρωτοβουλίες του ΤΜΕΔΕ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Το ΤΜΕΔΕ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αυτοχρηματοδοτούμενος, που υπηρετεί τα μέλη του και εξελίσσεται με τις ανάγκες τους. Διατηρούμε έναν όγκο εγγυητικών επιστολών, πλέον των 60.000 ετησίως, μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας, που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία από το 2017.

Τα κεφάλαια, μόνο για τις νέες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, που εκδόθηκαν το 2023, ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ η άμεση ρευστότητα που παρείχαμε στα μέλη μας, ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ.

Κινούμαστε στρατηγικά δημιουργώντας εξειδικευμένα εργαλεία και καινοτόμα προϊόντα.

Ιδρύσαμε την TMEΔΕ Microfinance Solutions, την πρώτη αδειοδοτημένη εταιρεία Μικρο-χρηματοδοτήσεων από την ΤτΕ, δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη μας να χρηματοδοτήσουν καθημερινές ανάγκες ρευστότητας. Ήδη το πρώτο 9μηνο εκταμιεύτηκαν περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ σε πάνω από 270 συναδέλφους μας.

Ιδρύσαμε μαζί με την ΕΑΤ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ , που μέχρι σήμερα έχει εκταμιεύσει περίπου 37 εκατ. ευρώ χορηγήσεις, σε περισσότερες από 320 τεχνικές εταιρίες.

Τέλος, οι προεξοφλήσεις Εγκεκριμένων Λογαριασμών Δημοσίων Συμβάσεων αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ περίπου.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας