Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης κατοικίας
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 2 Ιουλίου 2020 Αργύρης
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ θα συμμετάσχει σε ένα έργο της ΕΕ ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια κατοικίας της ΕΕ μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, επιχειρηματικών και διαδικαστικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων νέων υλικών, συναρμολόγησης με χρήση ρομπότ και κόμποτ, τεχνητή νοημοσύνη (AI), επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και Χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου με χρήση Blockchain.
Το τετραετές έργο, που ονομάζεται RINNO, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λύσεων για την κατασκευαστική βιομηχανία για την επιτάχυνση του ρυθμού ριζικής ανακαίνισης σε μη ενεργειακά αποδοτικά κτίρια σε όλη την Ευρώπη, και συνεπώς συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του 32,5% για εξοικονόμηση ενέργειας που έθεσε το Green New Deal της ΕΕ.
Το RINNO θα το επιτύχει μέσω ενός συνδυασμού καινοτόμων τεχνολογιών, πρωτοκόλλων και επιχειρηματικών μοντέλων.
Ανανεώσιμα Υλικά & Τεχνολογίες |
|
Διαδικασίες |
|
Επιχειρηματικά μοντέλα |
|
Οι λύσεις που θα αναπτυχθούν από το RINNO θα παρουσιαστούν σε τέσσερα πραγματικά έργα ανακαίνισης για να ποσοτικοποιήσουν και να επικυρώσουν τον αντίκτυπό τους καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανακαίνισης. Οι χώροι επίδειξης θα βρίσκονται στη Γαλλία, τη Δανία, την Ελλάδα και την Πολωνία (συνολικό εμβαδόν 3.386 m2).
Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2020, το RINNO θα συντονιστεί από τον Δρ Stefano Barberis και τη RINA Consulting, στη Γένοβα της Ιταλίας. Η κοινοπραξία του RINNO περιλαμβάνει 17 εταίρους από την Αυστρία, τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. θα προσφέρει στην κοινοπραξία την τεχνογνωσία για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των ριζικών ενεργειακών ανακαινίσεων σε επίπεδα NZEB χρησιμοποιώντας το Πρότυπο Passive House, το πρόσφατα πλήρως εξελληνισμένο λογισμικό PHPP και την ανάλυση μέσω του DesignPH και DistrictPH. Επίσης θα χρησιμοποιήσει και θα βελτιώσει προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης για μηχανικούς και τεχνίτες. Ακόμα το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. θα ηγηθεί του Ελληνικού Χώρου Επίδειξης που βρίσκεται στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Τέσσερα στελέχη του Ε.Ι.ΠΑ.Κ., πιο έμπειροι αλλά και νέοι ειδικοί, θα συμμετάσχουν στο έργο. Τέλος εμπορικές εταιρείες του κλάδου της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα υποστηρίξουν τον ελληνικό χώρο επίδειξης.
Περίπου το 77% των κτιρίων κατοικίας της ΕΕ έχουν κατασκευαστεί πριν το 1990 και το 11% του πληθυσμού της Ευρώπης εξακολουθεί να βιώνει ενεργειακή φτώχεια λόγω της κακής ποιότητας του κτιρίου και ιδίως της θερμικής ανεπάρκειας του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτείται ποσοστό ανακαίνισης 3% ετησίως για την επίτευξη της ενεργειακής αποδοτικότητας και των περιβαλλοντικών στόχων της με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Με βάση τα τρέχοντα ποσοστά ανακαίνισης της τάξης του 0,4% – 1,2% ανάλογα με τη χώρα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από 100 χρόνια για την ανακαίνιση ολόκληρου του κτιριακού αποθέματος της ΕΕ. Το RINNO είναι μια δραστική προσέγγιση για τη μείωση του κόστους, της διατάραξης και των χρόνων ανακαίνισης της ριζικής ανακαίνισης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, η περιβαλλοντική απόδοση και η ικανοποίηση των χρηστών.
Η κ. Arianna Amati, η συντονίστρια του RINNO στη Rina Consulting, δήλωσε: “Το RINNO είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να υποστηρίξουμε τον κατασκευαστικό κλάδο για να επιταχύνει τον ρυθμό ριζικής ανακαίνισης σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και να δείξει τα δυνατά σημεία και τις τεράστιες συνεισφορές της Ευρώπης για τους χρήστες και με χρήστες”
Ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, επικεφαλής του Ε.Ι.ΠΑ.Κ. δήλωσε : “Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. παρουσιάζει σημαντική έρευνα και καινοτομία στους τομείς της ριζικής ενεργειακής ανακαίνισης και της εφαρμογής του Παθητικού Κτιρίου και του NZEB. Το Ινστιτούτο απασχολεί μια ομάδα προσωπικού υψηλής ποιότητας για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή εφαρμογών και υπηρεσιών σύμφωνα με την έννοια του Παθητικού Κτιρίου, ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά δίκτυα με διάφορα ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Το έργο RINNO θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία με νέους συνεργάτες και εμπειρογνώμονες και για την πρόσβαση σε νέες αγορές και τεχνογνωσία.”
Περισσότερες πληροφορίες για το RINNO είναι διαθέσιμες στην διεύθυνση https://rinno-h2020.eu/.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ RINNO
Το RINNO έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αρ. 892071.
LC-SC3-EE-1-2018-2019-2020: Απομάκρυνση του άνθρακα από το κτιριακό απόθεμα της ΕΕ: καινοτόμες προσεγγίσεις και προσιτές λύσεις που αλλάζουν την αγορά για τις ανακαινίσεις κτιρίων
Είδος Δράσης: Δράση Καινοτομίας
Συνολικό Κόστος Έργου: €4,800,098
Μέγιστο Ποσό Επιχορήγησης: €3,998,534
Ημερομηνίες Έργου: 1 June 2020- 31 May 2024
Συνεργάτες Κοινοπραξίας: RINA Consulting Spa (Ιταλία), Εθνικό Κέντρο Έρευνας Και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ελλάδα), Regenera Levante (Ισπανία), Fundacion Circe Centro De Investigacion De Recursos Y Consumos Energeticos (Ισπανία), Ekolab (Δανία), Avedøre Boligselskab (Δανία), European Green Cities (Δανία), University Of Northumbria (Ηνωμένο Βασίλειο), Bouygues Construction (Γαλλία), K-Flex Polska (Πολωνία), Teknologian Tutkimuskeskus VTT (Finland), Greenstruct (Ελλάδα), Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ελλάδα), Narodowa Agencja Poszanowania Energii (Πολωνία), Pink Energie Und Speichertechnik (Αυστρία), Motivian Ανώνυμη Εταιρεία Καινοτόμων Λύσεων Πληροφορικής (Ελλάδα), and Dublin City University (Ιρλανδία).
Ιστότοπος: https://rinno-h2020.eu/
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ:
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (Ε.Ι.ΠΑ.Κ.), ιδρύθηκε το 2012 στην Αθήνα, είναι μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση με μετόχους και μέλη με ετήσια συνδρομή. Ο οργανισμός ιδρύθηκε με απόφαση να ενώσει εμπειρογνώμονες επιστημόνων από τους τομείς της Μηχανικής, της Νομικής και της Επικοινωνίας, προκειμένου να προωθηθούν οι αρχές του Παθητικού Κτιρίου στον οικοδομικό τομέα στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Ινστιτούτο έχει γίνει ηγετικός οργανισμός στην Ελλάδα για την υιοθέτηση του Προτύπου Passivhaus και της μεθοδολογίας του. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του, το Ινστιτούτο προωθεί τη μείωση της χρήσης ενέργειας του κτιρίου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την άνεση διαβίωσης, ως βασικές αρχές του σχεδιασμού του Παθητικού Κτιρίου. Επίσης έχει αναγνωρίσει τη δύναμη των κοινωνικών μέσων, όπως το Τwitter και το LinkedIn, στην προώθηση του πεδίου εργασίας του, χρησιμοποιώντας τα ενεργά ως μια μέθοδο επιρροής ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και ως μέθοδο αύξησης του ενδιαφέροντος και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, το αποτύπωμα άνθρακα, την υγεία και την άνεση διαβίωσης. Η αποστολή του είναι να προωθήσει την ενεργειακή απόδοση και το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου στη βιομηχανία και την κυβέρνηση παρέχοντας εκπαίδευση στους επαγγελματίες του κτιριακού τομέα, προσφέροντας επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε τοπικά έργα Παθητικών Κτιρίων και σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές, τα πανεπιστήμια και άλλους σχετικούς οργανισμούς , που όλοι αναγνώρισαν τις αρχές του Παθητικού Κτιρίου ως μια από τις λύσεις εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ για τα nZEB 31/2010.
Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικού Κτιρίου (iPHA).
Σχετικά Άρθρα
- Η πρώτη ελληνική πολυκατοικία που έσπασε το «άβατο» των Εξοικονομώ
- ΕΙΠΑΚ: ενίσχυση περιβαλλοντικών κινήτρων σε ΝΟΚ και ΚΕΝΑΚ
- Tavros Project: η ALUMIL χορηγός στην πρώτη ανακαίνιση, πρότυπου Παθητικού Κτιρίου
- PROSPECT+: χρηματοδότηση για έργα ενέργειας σε Δήμους και Περιφέρειες
- E.E: έρχονται τα «διαβατήρια ανακαίνισης κτιρίων»
- EE: νέο ταμείο χρηματοδότησης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων