Το έργο ενεργειακού φωτισμού του κτιρίου της Βουλής
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλον 23 Ιουλίου 2024 Αργύρης
Ολοκληρώθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του φωτισμού των όψεων του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, των προαυλίων χώρων, όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων σε αυτούς (αγάλματα, οικίσκοι κ.λπ.), καθώς και του χώρου του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, του σταθμού Οχημάτων, του Βρεφονηπιακού Σταθμού και του τηλεοπτικού φωτισμού των αιθουσών συνεδριάσεων.
Με το νέο φωτισμό αναβαθμίστηκε αισθησιακά η νυχτερινή εικόνα του Μεγάρου της Βουλής και του περιβάλλοντος χώρου εντός ενός σύγχρονου πλαίσιού περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας.
Ο νέος ψηφιακός φωτισμός υλοποιήθηκε αποκλειστικά με φωτεινές πηγές τεχνολογίας LED υψηλής χρωματικής συνοχής. Κάθε ένα φωτιστικό σώμα ελέγχεται ψηφιακά με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια ως προς το επίπεδο της έντασης του και το χρονικό πλαίσιο της λειτουργίας του. Με αυτή τη μέθοδο οι ενεργειακά αποδοτικές φωτεινές πηγές συνδυάζονται με το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου ακριβείας για να επιτευχθεί το μέγιστο ενεργειακό όφελος.
Από τη δύση του ηλίου και μετά η νέα φωτεινή σύνθεση των όψεων του Μεγάρου της Βουλής και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη εξελίσσεται ήπια κατά την πάροδο κάθε βραδιάς. Προγραμματισμένες σκηνές διαφορετικών εντάσεων φωτισμού διαδέχονται η μία την άλλη με εξαιρετικά ήπιες μεταβάσεις οι οποίες ανακαλούνται από το ψηφιακό σύστημα ελέγχου αυτόματα ανά ώρα, ημέρα και εποχή.
Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και επιπρόσθετα στο ζήτημα της ενέργειας, η μελέτη του νέου φωτισμού επικεντρώνεται σε θέματα προστασίας κατά της φωτορύπανσης. Να σημειωθεί πως ειδική μέριμνα έχει υπάρξει ώστε οι συνθέσεις φωτισμού μετά τα μεσάνυχτα να προσαρμόζονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα οποία παραμένουν φιλικά προς το σκοτεινό ουρανό. Σημαντική προς αυτό το σκοπό είναι και η νέα δυνατότητα του συστήματος φωτισμού να μεταβάλλει αυτόματα τη θερμοκρασία του χρώματος του φωτός από ψυχρό λευκό σε θερμό αφού είναι γνωστό ότι το πιο θερμό φως συμβάλλει λιγότερο στη φωτορύπανση λόγω του μειωμένου μπλε φάσματος. Η εν λόγω μεταβολή λαμβάνει χώρα καθημερινά μετά τα μεσάνυχτα και έως την αυγή. Επιπρόσθετα τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν προδιαγραφεί με οπτικά συστήματα ακριβείας, δυνατότητα κλειδωμένης στόχευσης και αντιθαμβωτικά εξαρτήματα έτσι ώστε να περιορίζεται η διάχυση του φωτός προς τον ουρανό.
Σε επίπεδο σύνθεσης ο νέος φωτισμός αναδεικνύει:
α) τις όψεις του Μεγάρου και του Μνημείου καθώς και τα διαδοχικά επίπεδα της συνολικής διαμόρφωσης,
β) τον ρυθμό και την πλαστικότητα των κτιριολογικών στοιχείων (αετώματα, γείσα, παραστάδες, πρόπυλα, κεντρική παράσταση μνημείου, ασπίδες, επιγραφές),
γ) το χρώμα και την υφή των υλικών (σημειώνεται εδώ ότι το φάσμα των νέων φωτεινών πηγών έχει υψηλό δείκτη χρωματικής απόδοσης ακριβώς για αυτό τον σκοπό) και
δ) Τα αγάλματα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Χαρίλαου Τρικούπη καθώς και το άγαλμα της Μάνας.
Ακόμα ένας στόχος της μελέτης ήταν η ήπια ένταξη του νέου φωτιστικού εξοπλισμού στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό:
α) τον σεβασμό των ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων και λεπτομέρειών και
β) την κατά περίπτωση εκμετάλλευση των υπαρχουσών ηλεκτρολογικών οδεύσεων και στηρίξεων -και όπου είναι δυνατόν τη βελτίωσή τους.
Τα νέα φωτιστικά σώματα που εφαρμόστηκαν στις όψεις έλαβαν ειδική επεξεργασία βαφής στο χρώμα της επιφάνειας τοποθέτησης ώστε την ημέρα να μην είναι ορατά. Σημειώνεται ακόμα ότι πραγματοποιήθηκε συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων φανοστατών και διακοσμητικών ιστορικών φαναριών του Μεγάρου της Βουλής.
Μελετητής φωτισμού του έργου ήταν ο Αθανάσιος Ντανίλωφ – Danilof studio και Μελετητές Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων η εταιρία Insta σύμβουλοι μηχανικοί. Ο ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρεία Ζαμπέλης ΑΒΕΕ με υπεύθυνο έργου τον Μιλτιάδη Ψυλλιά.
Σημειώνεται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή στο πενταόροφο υπόγειο parking και τον βρεφονηπιακό σταθμό, είναι πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, από τα 137 KW της ονομαστικής κατανάλωσης της προηγούμενης εγκατάστασης η κατανάλωση έπεσε στα 41 KW ενώ με τη χρήση του έξυπνου συστήματος διαχείρισης η τελική κατανάλωση μειώνεται στα 29 KW.
Το έργο, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για το έτος 2022, ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου 2024.
Σχετικά Άρθρα
- Τεχνικές μελέτες αποκατάστασης όψεων του Μεγάρου της Βουλής
- Αττική: φωτισμός led στους κεντρικούς οδικούς άξονες
- Κέντρο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο Μέγαρο Μουσικής
- Πεντέλη: έργο «έξυπνου» οδοφωτισμού με υπογειοποιημένο δίκτυο
- «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»: ο χάρτης των έργων σε όλη τη χώρα
- Ολυμπία Οδός: ο πρώτος αυτοκινητόδρομος, με φωτισμό τεχνητής νοημοσύνης