Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων Χωροτακτών στην Αθήνα
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 19 Νοεμβρίου 2021 Αργύρης
Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), με την ιδιότητα του μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων και Χωροτακτών (European Council of Spatial Planners,ECTP-CEU) υποδέχθηκε τη φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση στην Αθήνα 5 και 6 Νοεμβρίου.
Οι εργασίες της Συνέλευσης του ECTP-CEU φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΜΕΔΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από: Αυστρία, Βέλγιο. Γαλλία, Γερμανία. Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σερβία, το ΔΣ και άλλα μέλη του ΣΕΠΟΧ. Όσοι εκπρόσωποι από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν συνδέθηκαν και συμμετείχαν διαδικτυακά.
Τη Γενική Συνέλευση ECTP καλωσόρισε με ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος. Χαιρετισμό απηύθυναν: ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ Ε. Μπακογιάννης, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Ανδρεδάκης, ο Διευθυντής του Τομέα Πολεοδομίας Χωροταξίας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Καθηγητής Δημ. Μέλισσας και η Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πολεοδομίας Χωροταξίας ΕΜΠ Αν. Καθηγήτρια Ε. Κλαμπατσέα.
Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε τα πεπραγμένα της διαδικτυακής Γενικής Συνέλευσης της άνοιξης 2021 και τα πεπραγμένα της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά το τελευταίο εξάμηνο. Εγκρίθηκε επίσης ο οικονομικός απολογισμός. Συζητήθηκαν η πρόοδος των εργασιών των μονίμων ομάδων εργασίας, το χορηγικό πρόγραμμα και η διοργάνωση της Μπιενάλε 2023 καθώς και τα βραβεία που θα απονεμηθούν. Η ομάδα εργασίας για τη Μετανάστευση εισηγήθηκε το θέμα της επόμενης Μπιενάλε να είναι «Migration and inclusion». Αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση της επομένης άνοιξης να πραγματοποιηθεί στο Μπέργκεν της Νορβηγίας και του φθινοπώρου 2023 στην Μπρατισλάβα.
Αναφορικά με το επιστημονικό πρόγραμμα του ECTP o! απερχόμενοι Πρόεδρος Μ.Stein (Γερμανία) και Γεν Γραμματέας Joris Scheeres (Βέλγιο) αναφέρθηκαν κατά τον απολογισμό τους ιδιαίτερα στις συνεργασίες και παρακολούθηση των εργασιών φορέων όπως ESPON, Eurocities,Horizon 2020, Lincoln Institute, κ.α.
Σημειώνεται ότι κάθε εξάμηνο το ECTP -CEU συμμετέχει στα Συμβούλια Υπουργών Χωροταξίας της Ε.Ε. Ενημέρωσαν ότι το ESPON είναι πολύ ενεργό, παρουσιάζει συνεχώς ενδιαφέροντα στοιχεία και εμπλέκεται με την Territorial Agenda με στόχο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις του χωρικού σχεδιασμού και την ποιότητα ζωής. Έδωσαν δε έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλα τα μέλη του ECTP για την εφαρμογή των βασικών κατευθυντήριων κειμένων πολιτικής που έχουν υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η Territorial Agenda και Urban Agenda, η Χάρτα της Λειψίας, αλλά και τα κείμενα αρχών πολιτικής για την Ευρώπη που υιοθέτησε το ECTP -CeU : Ευρωπαϊκή Χάρτα Σχεδιασμού (2013) και το Restart Europe Manifesto(2020). Η New Territorial Agenda πρότεινε νέες πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της οικιστικής εξάπλωσης, της κλιματικής αλλαγής, τις περιφέρειες σε υστέρηση κ.α. Η Urban Agenda για την υλοποίηση των Lubliana Agreement και Pact of Amsterdam καθόρισε νέα θέματα προτεραιότητας μεταξύ των οποίων το πρασίνισμα των πόλεων, η παραγωγή τροφίμων, ο βιώσιμος τουρισμός κα.
Για την προώθηση του Restart Europe Manifesto, το ECTP -CEU ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα συνεργασίας με το Lincoln Institute. Το πρόγραμμα αυτό μαζί με το Εργαστήριο νέων πολεοδόμων και χωροτακτών (Young planners workshop), αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης, που παρουσιάστηκαν κατά την ανοικτή διαδικασία της 6ης Νοεμβρίου, της δεύτερης ημέρας της Γενικής Συνέλευσης
Μετά από την έγκριση της εκλογικής διαδικασίας, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε την 5η Νοεμβρίου τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ECTP -CEU η οποία στην συνέχεια συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο την Janet Askew (Αγγλία), Γεν. Γραμματέα την Chantal Guillet (Γαλλία) και αντιπρόεδρο τον Markus Herdorfer (Ιταλία).
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ECTP -CEU έκλεισαν το μεσημέρι της 6ης Νοεμβρίου με τη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας που οργάνωσε ο ΣΕΠΟΧ.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ YOUNG PLANNERS WORKSHOP 2021, ΑΘΗΝΑ
Το διεθνές Εργαστήριο Νέων Πολεοδόμων-Χωροτακτών του ECTP-CEU, “Young Planners Workshop 2021” ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου με τις τελικές παρουσιάσεις των εργασιών στην Αθήνα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ECTP-CEU που φιλοξένησε ο ΣΕΠΟΧ.
Το θέμα του φετινού Εργαστηρίου εξέταζε την επανεκκίνηση των πόλεων και του χωρικού σχεδιασμού μετά την πανδημία σε συνάρτηση με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπαουχάουζ: “City Reboot: Post-Pandemic Planning and the New European Bauhaus”.
Στόχος του Εργαστηρίου ήταν να εντοπίσει και να συλλέξει καλές πρακτικές και καινοτόμες ιδέες και προτάσεις με αναφορά στην πολεοδομική πρακτική αλλά και την εκπαίδευση. Η επανεκκίνηση των πόλεων αναφέρεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω της πανδημίας της Covid-19, η οποία ωθεί σε μια νέα αρχή για τις πόλεις και το σχεδιασμό τους. Οι νέοι πολεοδόμοι και χωροτάκτες συζήτησαν και προβληματίστηκαν γύρω από τις δυνατότητες του σχεδιασμού να βρει καινοτόμους τρόπους που να εξισορροπούν τις δυναμικές της αστικής ανάπτυξης με τη βιωσιμότητα, την αισθητική και τη συμπερίληψη για τη μετά την πανδημία εποχή.
Η πρόσκληση για το Εργαστήριο Νέων Πολεοδόμων-Χωροτακτών ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 2021 και οι υποψήφιες περιλήψεις υποβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2021. Το Μάιο και Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν οι διαδικτυακές συναντήσεις του Εργαστηρίου και δόθηκαν οδηγίες στις/ους συμμετέχουσες/οντες για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση των εργασιών τους. Μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων, τα τελικά κείμενα υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021.
Οι εργασίες του Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης του ECTP-CEU, το Σάββατο 06 Νοεμβρίου, 09:00-10:30, ακολουθώντας την υβριδική μορφή της Γενικής Συνέλευσης. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε το E-book του Εργαστηρίου. Το E-book περιλαμβάνει 11 εργασίες που εστιάζουν σε διαφορετικές όψεις του θέματος της επανεκκίνησης των πόλεων και του σχεδιασμού μετά την πανδημία. Από τις/τους 17 νέες/ους πολεοδόμους και χωροτάκτες που συμμετέχουν, οι 6 προέρχονται από την Ελλάδα με εργασίες που αναφέρονται στον ελλαδικό χώρο.
Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Πολεοδόμων-Χωροτακτών εκ μέρους του ECTP-CEU ήταν ο Vladan Djokic και εκ μέρους του ΣΕΠΟΧ ο Λουκάς Τριάντης, μέλος ΔΣ.
Το E-book βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ECTP-CEU στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ectp-ceu.eu/city-reboot-post-pandemic-planning-and-the-new-european-bauhaus-2/
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ RE-START EUROPE ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ECTP ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ECTP-CEU ΚΑΙ LINCOLN INSTITUTE
Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη ECTP-CEU RE-START (https://ectp-ceu.eu/ectp-ceu-re-start-europe- manifesto)περιλαμβάνει αρχές, που προτείνεται να εφαρμόζονται για την ανάκαμψη κατά την μετά Covid εποχή, σύμφωνα με τις συνθήκες κάθε χώρας ή περιοχής. Το ECTP-CEU γνωρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται ήδη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, προετοιμάζοντας χωρικό σχεδιασμό για ένα δυνητικά αβέβαιο μέλλον. Το βασικό μήνυμα της Διακήρυξης είναι λοιπόν ότι χωρικός σχεδιασμός πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη χωρών, περιφερειών, πόλεων και αγροτικών περιοχών τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο μιας «δίκαιης ανάκαμψης» από την πανδημία.
Η Διακήρυξη RE-START Europe αναλύει ορισμένες τρέχουσες τάσεις και ζητήματα προτείνοντας έναν κατάλογο αρχών για την «επανεκκίνηση» της Ευρώπης. Οι αρχές αυτές εναρμονίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τη Νέα Αστική Ατζέντα και τη Νέα Χάρτα της Λειψίας , καθώς και τα κείμενα πολιτικής του ECTP-CEU : Ευρωπαϊκή Χάρτα Σχεδιασμού (2013) και Ευρωπαϊκή Χάρτα για τη συμμετοχική δημοκρατία .(2015)
Η Διακήρυξη RE-START Europe περιέχει έξι «μέγα-τάσεις»:
- Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας
- Ο σχεδιασμός για μεγαλύτερη ασφάλεια
- Η τοπική ενδυνάμωση και υποστηριζόμενη αποκέντρωση.
- Ο ανανεωμένος ρόλος του εθνικού και του διασυνοριακού χωρικού σχεδιασμού
- Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας
- Πέρα από τη λιτότητα και τα φορολογικά θέματα
Με ανοικτή πρόσκληση του το Μάιο 2021,η διοίκηση του ECTP-CEU ζήτησε από τα μέλη του προτάσεις αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων χωρικού σχεδιασμού για την μετά COVID εποχή, που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας. Κάθε πρόταση θα έπρεπε να αναδείξει τη σημασία τουλάχιστον μιας από τις προαναφερόμενες τάσεις. Να περιγράφει τους στόχους, τα αναμενόμενα ή επιτευχθέντα αποτελέσματα, να διατυπώνει εκτιμήσεις για τον τρόπο εφαρμογής ή για τα επόμενα βήματα και τέλος να προσφέρει ιδέες περαιτέρω έρευνας.
Τελικά οι προτάσεις, που επιλέχθηκαν παρουσιάστηκαν την 6η Νοεμβρίου στην Αθήνα:
- Βέλγιο: Shifting mobility and land use practices in the Brussels Capital Region (Frederik DEVOS)
- Γαλλία : Rencontres Territoires en transition (Dominique LANCRENON)
- Ελλάδα : Greek Eco-Islands, holistic Re-start (Ιουλία ΜΩΡΑΪΤΗ)
- Πορτογαλία : TRATOLIXO Project. (Ricardo CaSTRO)
- Ιταλία: Bologna – Re-inventing the City, (Markus HEDORFER)
Διαδικτυακά
- Βέλγιο: Brussels – Reconfiguration of Ilot Fontainas( Li Mei TSIEN)
- Ιρλανδία : Belfast THRIVES] – Transformative Health & Regeneration initiatives( Gavan Rafferty)
- Πολωνία : Case study of City of Gdansk – 3 city, (Izabela MIRONOWICZ)
Σχετικά Άρθρα
- ΣΕΠΟΧ για τον Κώστα Κραντονέλλη
- ΣΕΠΟΧ: αποχαιρετά τον ομότιμο καθηγητή Αθανάσιο Αραβαντινό
- ΤΜΕΔΕ: η χρηματοδότηση μηχανικών στη συνέλευση του AECM
- Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: οι προτάσεις και η στάση των κυβερνήσεων
- Επιστημονική ημερίδα για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό
- Παραγωγή ενέργειας: που κερδίζει και που χάνει η Ελλάδα πανευρωπαϊκά