ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Το σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπει  την αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων τα επόμενα χρόνια, που θα οδηγήσει σε μείωση των... “Ηλέκτρα”: το φθινόπωρο η προκήρυξη για αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπει  την αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων τα επόμενα χρόνια, που θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%.

Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην τελετή υπογραφής  της συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 375 εκατ. ευρώ, για την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», που προκηρύσσεται και παράλληλα θα εκδοθεί ο Οδηγός του προγράμματος έως το φθινόπωρο.

Η συμφωνία χρηματοδότησης που υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρης Σταμάτης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αρμόδιος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της ΕΤΕπ, Werner Hoyer για τη στήριξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια γραφείων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Αφορά σε επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια..

Η ΕΤΕπ υπέγραψε δύο συμβάσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 375 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου και τα 500 εκατ. στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα αστικών αναπλάσεων από τους Δήμους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τελετής υπογραφής, δήλωσε: «Η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια βρίσκεται στον πυρήνα της εθνικής, αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής, για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, συνιστά σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία. Η ΕΤΕπ αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και σήμερα το αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, με την ουσιαστική στήριξή της στην προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων έως το 2030».

Το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» υποστηρίζει επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων, οδική ασφάλεια, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σεισμική προστασία, προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, αστική ανάπλαση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα έφθασαν το 2020 σε επίπεδο – ρεκόρ (2,8 δισεκ. ευρώ) από τα οποία σχεδόν τα μισά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Βέρνερ Χόγιερ το 44 % κατευθύνονται σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καθώς και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Χριστίνα Γιοβάνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας