ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ «Πεδίον δόξης λαμπρό» για επιστήμονες, ερευνητές και τεχνολογικές επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος διανοίγεται με τον διαγωνισμό καινοτομίας... Το ΚΔΕΠ – ΔΕΗ στην αιχμή του διαγωνισμού καινοτομίας του ΥΠΕΝ

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

«Πεδίον δόξης λαμπρό» για επιστήμονες, ερευνητές και τεχνολογικές επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος διανοίγεται με τον διαγωνισμό καινοτομίας που προκήρυξε το ΥΠΕΝ επίσημα τη Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 , σε ημερίδα παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ Κωνσταντίνος Σταματάκης παρουσίασε μάλιστα στην ημερίδα τρια συγκεκριμένα προβλήματα στα οποία μπορούν να αναζητήσουν λύσεις οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που είναι τα εξής:

-Ανάπτυξη classification model βασισμένου σε μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό ανωμαλιών που προέρχονται από ασυνήθιστη ή υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Όπως εξήγησε ο κ. Σταματάκης, με το εργαλείο αυτό θα μπορεί να εντοπίζονται από απλές περιπτώσεις (π.χ. αν ο καταναλωτής έχει ξεχάσει μια συσκευή αναμμένη) μέχρι πιο σύνθετες όπως οι ρευματοκλοπές.

-Ανάπτυξη εφαρμογής για την επισκόπηση της ενεργειακής κατανάλωσης ενός έξυπνου σπιτιού.

-Ανάπτυξη μοντέλου μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό των συνηθειών ενός καταναλωτή και παραγωγή  προτάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εκδήλωση στο ΥΠΕΝ  εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πρώτου μαραθώνιου καινοτομίας  Go 4.0 Green Crowdhackathon του Υπουργείου που θα λάβει χώρα στις 14-15 Δεκεμβρίου. Στόχος του είναι να αναδειχθούν εφαρμογές πράσινης καινοτομίας  που συμβάλλουν αφενός στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων , αφετέρου στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ που καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές.  Όπως τόνισε και ο υπουργός ΠΕΝ, «Θέλουμε το υπουργείο να γίνει κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας  και το Go 4.0 Green Crowdhackathon αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στο ΥΠΕΝ οι ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη διαδικασία του «μαραθωνίου». Στις 14-15 Δεκεμβρίου θα συγκεντρωθούν για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να  διεκδικήσουν χρηματικά βραβεία και άλλα έπαθλα για εφαρμογές «πράσινης» καινοτομίας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του διημέρου θα συμμετέχουν ενεργά (ως μέντορες) στελέχη του Υπουργείου, μέλη της ερευνητικής ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεις προκειμένου να υποστηρίξουν τις ομάδες στην υλοποίηση της ιδέας τους. Για όλους τους συμμετέχοντες, εξάλλου, θα υπάρχουν δυνατότητες δικτύωσης και μετέπειτα συνεργασιών με το Υπουργείο και τους συνεργαζόμενους φορείς.

Κωστής Χατζηδάκης

«Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις για να πετύχουμε μια σειρά από στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος: Την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Την αξιόπιστη καταγραφή της ποιότητας του αέρα και των υδάτων. Την προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε: «Σε όλους αυτούς τους τομείς θέλουμε το Υπουργείο να δημιουργήσει συμμαχίες με την ερευνητική κοινότητα. Και γι’ αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη βάση στη διάθεση ανοιχτών δημόσιων δεδομένων από τις υπηρεσίες μας και τους φορείς που εποπτεύουμε. Θέλουμε ο πλούτος δεδομένων και γνώσης που διαθέτουμε να μην μένει κλειδωμένος στα αρχεία του Υπουργείου, αλλά να ανοίξει στην κοινωνία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα καινοτομίας στο οποίο θα είναι ενεργός παίκτης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ερευνητικά ινστιτούτα και οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι δημιουργικοί άνθρωποι».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας