Το μαζούτ, οι ανεμογεννήτριες και τα συμφέροντα
ecoinsiderΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλον 29 Ιανουαρίου 2018 Αργύρης
-«Στα νησιά καίμε μαζούτ για παραγωγή ενέργειας, κι ενώ δεν μιλάει κανείς για αυτό, γίνονται κινητοποιήσεις κατά των ανεμογεννητριών. Σε έναν τόπο που επί αιώνες έλυνε τα ενεργειακά προβλήματα με τη δύναμη του αέρα». Με τα λόγια αυτά απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξη του στη «Νέα Σελίδα» κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση ΑΠΕ στις Κυκλάδες και άλλες περιοχές της χώρας. Δεν περιορίστηκε όμως σε διαπιστώσεις αλλά προχώρησε και σε καταγγελίες…
Στην ερώτηση : «Φοβάστε μήπως η επιτακτική ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων μας οδηγήσει και σε μεγάλες ζημιές; Για παράδειγμα, είναι συμβατές οι ανεμογεννήτριες με περιοχές όπως οι Κυκλάδες και η Μάνη ή οι υδρογονάνθρακες με το Ζαγόρι;», που του έθεσε ο δημοσιογράφος Φ. Κλαυδιανός, η πλήρης απάντηση του Σ. Πιτσιόρλα είναι:
-«Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ενεργειακός κόμβος και να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Για εμένα είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, ότι δεν παράγονται στην Ελλάδα ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες. Οτι στα νησιά καίμε μαζούτ για παραγωγή ενέργειας, κι ενώ δεν μιλάει κανείς για αυτό, γίνονται κινητοποιήσεις κατά των ανεμογεννητριών. Σε έναν τόπο που επί αιώνες έλυνε τα ενεργειακά προβλήματα με τη δύναμη του αέρα.
Μιλάμε, λοιπόν, για τον τουρισμό και φοβόμαστε μήπως σταματήσει να «φυσάει» τουρίστες. Στο Αιγαίο, την «καρδιά» του ελληνικού τουρισμού, επί δεκαετίες δεν λύνονταν τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και τα θέματα ύδρευσης. Αντί να ασχολούμαστε με αυτά, ανησυχούμε για τις ανεμογεννήτριες και φοβόμαστε ότι θα διώξουν τουρίστες, ενώ στις χώρες τους όλοι συμφωνούν και προσπαθούν να αυξήσουν τα ποσοστά ενέργειας από ΑΠΕ, περιορίζοντας τη χρήση του άνθρακα.
Πίσω από αυτά κρύβονται συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει το παρόν καθεστώς και μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για τον τουρισμό, που δεν κατανοεί ότι η συνολική ισορροπία και ποιότητα των στοιχειών που συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας είναι αυτό που μακροπρόθεσμα ενισχύει τον τουρισμό».
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: αναβάθμιση για 10 αιολικά πάρκα
- ΥΠΕΝ: τι θα γίνει με τα αιολικά πάρκα στα καμένα δάση του Έβρου
- ΕΛΕΤΑΕΝ: μελέτη για κατάληψη αναδασωτέων εκτάσεων από τα αιολικά πάρκα
- ΕΛΕΤΑΕΝ: «καμία συσχέτιση πυρκαγιών και ανεμογεννητριών»
- ΥΠΕΝ: τι να κάνουν οι καταναλωτές για χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος
- Παρατείνεται η διαβούλευση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου