Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για δασικά αυθαίρετα και οικιστικές πυκνώσεις
ΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 11 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης
Άμεση ανάρτηση των χαρτών των οικιστικών πυκνώσεων προκρίνει η Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΥΠΕΝ που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες υπό τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.
Σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις γράφει η δημοσιογράφος Μάχη Τράτσα ότι, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» μέλη της Επιτροπής, κατ’ αρχάς θα εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που έκρινε ως αντισυνταγματική την οριοθέτηση τους μέσα σε δάση και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία της ανάρτησης των χαρτών. Από την άμεση ανάρτησή τους (υπολογίζονται σε 300.000 στρέμματα, κυρίως σε Αττική, Κορινθία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη) θα φανεί ποιοι οικισμοί βρίσκονται εντός δασών, ποιες δασικές περιοχές δομήθηκαν με ευθύνη της Διοίκησης και ποιες στερούνται κάθε νομιμότητας.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι πυκνώσεις αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των δασικών χαρτών, αν και η κατάσταση είναι λιγότερο τραγική από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν.
Πολλοί δήμοι στη… φούρια τους να δηλώσουν όλες τις συγκεντρώσεις αυθαιρέτων «τραβούσαν τις γραμμές στους χάρτες όπως να ’ναι, με συνέπεια να υπάρχουν περιγράμματα πυκνώσεων με αγροτική γη και δύο αυθαίρετα εντός τους» σημειώνει δασολόγος με γνώση του αντικειμένου.
Σε κάθε περίπτωση, η λύση για αυτές τις συστάδες αυθαιρέτων δεν θα είναι οριζόντια, αλλά «αλά καρτ», καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου ΠΕΝ, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
Επίσης, μένουν προς επίλυση και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, όπως των πρώην αγροτικών εκτάσεων στις αεροφωτογραφίες του 1945 που μετέπειτα δασώθηκαν (δασωμένοι αγροί), των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν προκόψει μετά από εκχερσώσεις δασών, καθώς και των ιδιωτικών χορτολιβαδικών εκτάσεων στα νησιά του Αιγαίου που εμφανίζονται ως δασικές, με συνέπεια να θεωρούνται αυτομάτως και δημόσιες.
Σε ορισμένα νησιά όπως σε Πάτμο, Αρκιούς, Ανάφη καταλαμβάνουν άνω του 75% της έκτασής τους. Σήμερα, επισήμως έχει χαρτογραφηθεί το 55,3% της ελληνικής επικράτειας, εκ του οποίου έχει κυρωθεί μερικώς το 47,1% και από αστό έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το 3,5%. Υπό κατάρτιση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, για να αναρτηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο, βρίσκονται οι χάρτες για το 44,7% της έκτασης της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
- Δασικά αυθαίρετα: αίτηση τακτοποίησης και για οικολογικά ευαίσθητες περιοχές
- Οικιστικές πυκνώσεις: ακόμα μία απόπειρα εγκλωβισμού
- Δασικά αυθαίρετα: «παγίδα» η τακτοποίηση με παράβολο των 250 ευρώ
- Συλλογικό έργο «Δασικοί Χάρτες: νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή»
- Οικιστικές πυκνώσεις: νέος κύκλος «ασυλίας» για 1 εκατομμύριο δασικά ακίνητα
- Μεταρρύθμιση για τάξη και διαφάνεια στα Δάση