ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γίνεται με νομοθετική ρύθμιση φορέας πιστοποίησης και σε συνέχεια της πολυετούς προετοιμασίας και διοργάνωσης, που έχει συντελεστεί... Το ΤΕΕ φορέας πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γίνεται με νομοθετική ρύθμιση φορέας πιστοποίησης και σε συνέχεια της πολυετούς προετοιμασίας και διοργάνωσης, που έχει συντελεστεί για αυτό το σκοπό, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του νέου πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων συνολικά.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται ισχυρή νομοθετική πρόβλεψη για την αρμοδιότητα πιστοποίησης του ΤΕΕ, η οποία ανάγεται στον ιδρυτικό θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ του 1926.

Συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο η σχετική ρύθμιση αναφέρει ότι:  «στο άρθρο 4 του π.δ. 27.11/14.12.1926 «Περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων» (Α’ 430), η παρ. 5 αναριθμείται σε παρ. 6 και προστίθεται νέα παρ. 5, ως εξής:

«5. Το ΤΕΕ δύναται να προβαίνει σε πιστοποίηση προσώπων σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με τη διαδικασία διαπίστευσης, για το σύνολο των δραστηριοτήτων του σκοπού του.»

Επίπεδα ευθύνης

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο  και τις κατευθύνσεις των διαχρονικών στόχων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σχετικά με την πιστοποίηση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σημείωσε σε άρθρο του ότι  «πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων συνολικά. Που στην καρδιά του θα έχει τον διαχωρισμό των επιπέδων τεχνικής ευθύνης για κάθε τεχνικό επάγγελμα». Δείτε εδώ στο ecopress

Συνεργασία ΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ

Σημειώνεται ότι στο μεταξύ έχει υπογραφεί από το 2015 σύμφωνο Συνεργασίας από  το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ),εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρό του, Γεώργιο Ν. Στασινό,  τη  Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της, Ιωάννη Παναγόπουλο και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της, Γεώργιο Καββαθά το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη  σύσταση Φορέα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας με στόχο: τη διαμόρφωση ειδικοτήτων πιστοποίησης, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πιστοποίησης, την άρρηκτη διασύνδεση της πιστοποίησης με το νέο εθνικό αναπτυξιακό εγχείρημα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση

Πιστοποίηση των ρόλων

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφέρει: ότι «είναι απαραίτητη η διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης, διότι μόνο έτσι, μέσα από την πιστοποίηση των ρόλων που μπορεί να παίξει κάθε επαγγελματίας στο σύστημα παραγωγής ιδιωτικών και δημόσιων έργων κάθε είδους στη χώρα, μπορεί να υπάρξει διαφάνεια, αξιοπιστία, έλεγχος, διασφάλιση ποιότητας – και εντέλει ανταγωνιστικότητα και μείωση κόστους. Θυμίζω ότι σήμερα μόνο για τους μηχανικούς μπορεί ένας πολίτης να διασφαλίσει ότι “είναι αυτό που λένε”, και μάλιστα ηλεκτρονικά, μέσα από το μητρώο του ΤΕΕ. Αυτά τα μητρώα, όπως των διπλωματούχων μηχανικών μελών του ΤΕΕ ή των τεχνικών επωνυμιών που αφορούν τεχνικές επιχειρήσεις, αλλά και τα αντίστοιχα των εργοληπτών, των κατασκευαστών,  των μελετητών, των δημοσίων έργων, προάγουν επίσης τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Και είναι κρίσιμα στη νέα ηλεκτρονική εποχή που περνάμε».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει ακόμη στο άρθρο του  τις πρωτοβουλίες ψηφιακών υπηρεσιών και μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει και υλοποιεί το ΤΕΕ σημειώνοντας ότι: «για να μπορέσουν όμως όλα αυτά να φέρουν γρήγορα αποτέλεσμα για τον κάθε πολίτη και την κάθε επιχείρηση, η καταγραφή σε μητρώα, με τους αντίστοιχους ρόλους που θα έχουν οι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα ανάλογα με το επίπεδο ευθύνης που τους αναλογεί, πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημόσιων και ιδιωτικών έργων: από τον ανειδίκευτο και τον ειδικευμένο εργάτη, στον μάστορα, τον εργοδηγό, τον μηχανικό. Από το χειρωνάκτη μέχρι τον μελετητή και τον επιβλέποντα, πάντα με το επίπεδο ευθύνης που αναλογεί στις σπουδές και τα προσόντα του. Και εναρμονισμένα με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για αυτό το λόγο υπάρχει άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού και μητρώου, με καταγραφή και πιστοποίηση, όλων των επιπέδων τεχνικής ευθύνης», τονίζει ο Γ. Στασινός και συνεχίζει αναφέροντας ότι:

Μακριά από διαιρέσεις

-«Μπορεί αυτό να ξεκινήσει, σήμερα, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ξεχωριστού Μητρώου Αποφοίτων ΤΕΙ και ήδη έχουμε κάνει σχετικά βήματα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αλλά η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ενιαία εφαρμογή. Ένα τέτοιο μητρώο, όπου θα μπορούν να εγγράφονται, μακριά από διαιρέσεις του παρελθόντος, οι απόφοιτοι της τεχνολογικής εκπαίδευσης έχει ξεχωριστή σημασία να βρίσκεται στο ΤΕΕ δηλαδή σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και όχι να εγγράφονται οπουδήποτε, όπως σε έναν σύλλογο ή σωματείο. Αντίστοιχα πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο και για το εργατικό προσωπικό, τεχνίτες, εργοδηγούς κλπ. Διότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν των συντεχνιακών διαχωρισμών και να κοιτάξουμε το μέλλον του τεχνικού κόσμου ενιαία. Με το επίπεδο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Για να μπορεί εύκολα και γρήγορα κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση, εντέλει, να διαλέγει τον συνεργάτη που ξέρει και μπορεί να εκτελέσει την τεχνική εργασία που ο καθένας χρειάζεται. Αυτό, στο τέλος, είναι που θα διευκολύνει κάθε είδους επένδυση και θα οδηγήσει την αγορά να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας, με λιγότερο κόστος από εξωτερικότητες και ατελή πληροφόρηση, άρα σε εξοικονόμηση πόρων. Και εν τέλει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα ολόκληρη την οικονομία».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας