Σε όλα τα νέα σπίτια που θα οικοδομηθούν στο Τοκίο μετά τον Απρίλιο του 2025 από κατασκευαστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν έργα μεγάλης κλίμακας, θα τοποθετηθούν υποχρεωτικώς ηλιακοί συλλέκτες για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με νέο κανονισμό που υιοθετήθηκε από την τοπική συνέλευση της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Η εντολή, η πρώτη του είδους από έναν δήμο στην Ιαπωνία, αξιώνει από περίπου 50 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να εξοπλίσουν τα σπίτια άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων που θα χτίσουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακούς συλλέκτες.
Η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιούρικο Κόικε σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόλις το 4% των κτιρίων στην πόλη στα οποία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ηλικιακοί συλλέκτες το έχουν ήδη κάνει. Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο έχει στόχο να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000.
Η Ιαπωνία, στην πέμπτη θέση των χωρών που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από την παραγωγή ενέργειας από την καύση άνθρακα μετά τις επιπτώσεις στους περισσότερους από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011.
“Επιπλέον της υφιστάμενης παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ενεργειακή κρίση λόγω ενός παρατεταμένου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας”, δήλωσε σήμερα στην τοπική συνέλευση ο Ρισάκο Ναρικίγιο, μέλος του τοπικού κόμματος της Κόικε.
“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, τόνισε.
Σχετικά Άρθρα
- EDP- Faurecia: συνεργασία για έργα ηλιακής ενέργειας έως και 100 MWp
- Ιαπωνία: πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης για το σεισμό
- Το 2025 τελειώνει η κυριαρχία του άνθρακα από τις ΑΠΕ
- ΕΕ: 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας
- Eurostat: η ηλιακή ενέργεια ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας
- Πλωτό φωτοβολταϊκό στην Πορτογαλία ξεκινά παραγωγή ενέργειας