ΤΠ&Δ: Νέα χρηματοδότηση Δήμων για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΠεριβάλλον 10 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρότυπο του Φιλόδημου, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας.
Στόχος του νέου προγράμματος είναι αφ’ ενός μεν η μείωση του λειτουργικού κόστους των δημοσίων κτιρίων, αφ’ ετέρου δε η μείωση των εκπομπών ρύπων, προκειμένου η Ελλάδα να είναι συνεπής με τον ευρωπαϊκό στόχο για τη δεκαετία 2020-2030.
Οι δήμοι ήδη υλοποιούν δύο ενεργειακά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να μειώσουν κατά το ήμισυ το ενεργειακό κόστος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανέρχεται συνολικά σε 1 δις ευρώ ετησίως.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα οδοφωτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, ώστε οι δήμοι να κάνουν ενεργειακό συμψηφισμό. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 3 έργα, 5 βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ άλλα 25 είναι στην φάση διαγωνιστικής διαδικασίας ή έναρξης διαγωνιστικής διαδικασίας.
«Τα έργα αυτά, επισήμανε ο Κ. Βαρλαμίτης, είναι πολύ σημαντικά, διότι το ενεργειακό κόστος της Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ. Εμείς πιστεύουμε ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις, με την βελτιστοποίηση του τρόπου διαχείρισης, σε συνδυασμό και με την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυτό το κόστος μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ, εάν συνδυαστούν τα τρία προγράμματα -δηλαδή της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, του οδοφωτισμού και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Ερωτηθείς εάν σχεδιάζεται και πρόγραμμα για τη διαχείριση υδάτων απάντησε υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα διαρροών για την ύδρευση έχει επίπτωση και στην χρήση ενέργειας. «Ξέρουμε, είπε, ότι αυτή τη στιγμή πανελλαδικά οι διαρροές υδάτων είναι στο 50% – 60%. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το νερό που χάνεται, χρησιμοποιούμε ακόμη περισσότερο τις αντλίες και άρα η ενέργεια μας κοστίζει περισσότερο. Το δε κόστος νερού είναι κυρίως ενεργειακό κόστος και σχετίζεται με το κόστος άντλησης. ‘Αρα, όταν αντλούμε κατά 60% περισσότερο νερό λόγω των διαρροών, αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος. Εκεί χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη μεθοδολογία, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Γι αυτό και η ύδρευση είναι μέσα στον Φιλόδημο».
Σχετικά Άρθρα
- «Εξοικονομώ» και ενισχυμένες φοροαπαλλαγές για αναβάθμιση κτιρίων
- «Ηλέκτρα»: άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για έργα εξοικονόμησης
- Ενεργειακή αναβάθμιση: προτεραιότητα σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού
- «ΗΛΕΚΤΡΑ»: ξεκινάει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων
- Διατηρώ: 70 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για κτίρια δημοσίου