Τρεις τρόποι για να κλείσουν οι ανοιχτοί λογαριασμοί στη Εφορεία
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 4 Οκτωβρίου 2021 ecotypos
Εν πλήρη λειτουργία βρίσκονται οι πλατφόρμες της ΑΑΔΕ για τους φορολογουμένους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορεία. Ποιοι είναι οι τρόποι εξόφλησης και τα είδη των ρυθμίσεων που έχει ενεργοποιήσει οι ΑΑΔΕ, ποιες οι προϋποθέσεις, το ύψος των δόσεων σε κάθε ρύθμιση, πότε είναι άτοκες και πότε επιβαρύνονται με επιτόκιο και ποιού ύψους. Ολες οι ανοιχτές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν τα 109 εκ. ευρώ, στα αρχεία των ΔΟΥ είναι καταγεγραμμένοι περί τους 3,5 εκ. φορολογούμενους, η πλειοψηφία των οποίων να χρωστά κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ. Οι επιλογές που έχουν για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες είναι οι εξής:
Ρύθμιση χρεών στην σε έως 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις.
Το μέτρο αφορά περίπου 823.000 φορολογουμένους, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτοί θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε σε 36 δόσεις (τρία χρόνια) άτοκα ή σε 72 δόσεις (6 χρόνια) με επιτόκιο 2,5%. Και στις δύο περιπτώσεις η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.
Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021. Στη ρύθμιση θα ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα θα έχει πληγεί και με βάση μια διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά οφειλών άνω των 1.000 ευρώ. Οι 72 δόσεις ρυθμίζονται με επιτόκιο 2,5%, ή άτοκα σε 36 δόσεις. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει μέχρι την 31η Ιανουάριο του 2022. Να σημειωθεί ότι όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές σε περισσότερες από 36 δόσεις, τότε η ρύθμιση θα είναι έντοκη για το σύνολο των δόσεων και όχι για τις επιπλέον.Δηλαδή εάν κάποιος θελήσει θα ρυθμίσει το οφειλόμενο ποσό σε 50 δόσεις, τότε θα είναι έντοκες και οι 50 μηνιαίες δόσεις.
Μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Διευκρινίζεται ότι στην ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθέντες οφειλές.
Οι κατηγορίες οφειλετών
*Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
*Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
*’Ανεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, από τους 2 εκατ. δυνητικά δικαιούχους της ευνοϊκής ρύθμισης, χρέη στο ελληνικό δημόσιο έχουν:
*134.455 νομικά πρόσωπα,
* 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και
-* 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες
Συνολικά 823.435 έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττόμενων.
Οι οφειλές που ρυθμίζονται
*Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
*Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
* Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται αυτό το διάστημα.
* Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί
Εξόφληση νέων οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις.
Ολες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. Οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.
Ειδικότερα, με πάγια ρύθμιση:
*Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ
*Οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.
Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ ενώ όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.
Επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων
Επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, για όσους τις έχασαν στην περίοδο της πανδημίας. Για την επανένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση δόθηκε προς το παρόν προφορική παράταση μέχρι και τον Οκτώβριο, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων έχουν, οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων από 01/03/2020 έως και 31/07/2021.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε τη σχετική εφαρμογή, μέσω του myBusinessSupport και οι πληττόμενοι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2021 να επαναρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, όσοι θέλουν να το κάνουν, απαραίτητος όρος για την επανένταξή τους, είναι η αποπληρωμή, έως τις 31 Οκτωβρίου τριών μηνών: Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου
Δικαιούχοι
Δικαίωμα να ενταχθούν εκ νέου στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων έχουν οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:
*Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.
*Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
*Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
*Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
*Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».
*Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
Σχετικά Άρθρα
- Επιστρέφουν οι 100 και οι 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Ποιοί ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να μεταπηδήσουν από τις 24 στις 72 δόσεις
- Εφορεία: ποια είναι η ατζέντα πληρωμών για το καλοκαίρι
- Εφορεία: η ατζέντα πληρωμών του Αυγούστου
- Επιστρεπτέα: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για 700.000 επιχειρήσεις
- Φορολογικές δηλώσεις: ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο