Οι “μνηστήρες” για την κατασκευή του πρώτου ΣΔΙΤ διαχείρισης νερού
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροι 2 Νοεμβρίου 2020 ecotypos
Τρία επιχειρηματικά σχήματα μπαίνουν στην κούρσα διεκδίκησης για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισής νερού στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωσή της πρώτης φάσης του σχετικού διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πρόκειται για το έργο «Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», για την εκτέλεση του οποίου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕ, ολοκληρώθηκε η υποβολή των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Α’ φάση του διαγωνισμού, για το έργο «Φράγμα Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) και Εξωτερικά Δίκτυα Υδρευσης – Α Φάσης» στη Χαλκιδική. Η ολοκλήρωση της υποβολής ενδιαφέροντος, ανέδειξε τη συμμετοχή τριών επιχειρηματικών σχημάτων που είναι τα εξής:
- ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
- ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.
- ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
Το Φράγμα Χαβρία είναι το πρώτο έργο διαχείρισης νερού που θα υλοποιηθεί με Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου. Περιλαμβάνει, την υλοποίηση των εξής υποδομών:
Του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
Των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
Εξωτερικών δικτύων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85.400.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η κατασκευαστική περίοδος του έργου εκτιμάται σε 3 χρόνια και διάρκεια σύμβασης 30 ετών. Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.
Σχετικά Άρθρα
- Φράγμα Χαβρία: οι «μνηστήρες» για το πρώτο ΣΔΙΤ εκμετάλλευσης νερού
- Υδροδότηση Αττικής: οι τρεις μνηστήρες-αντιδράσεις από ΕΥΔΑΠ
- «Ύδωρ 2.0»: διεθνείς επενδυτές για τα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ
- Εγκρίθηκε αρδευτικό έργο 82 εκατ. ευρώ, με ΣΔΙΤ
- ΥΠΕΝ: 95 εκατ. ευρώ για έργα στα δίκτυα ύδρευσης των ΟΤΑ
- ΥΔΩΡ 2.0: σε πλήρη εξέλιξη αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ ύψους 534,5 εκατ. ευρώ