ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί, με σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή της ενέργειας σε όλες... ΤτΕ: Αύξηση του κόστους των εκπομπών CO2 με επιπτώσεις στην τιμή ενέργειας
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί, με σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή της ενέργειας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% των εκπομπών CO2 της χώρας, έχει πολύ υψηλή ένταση εκπομπών (σχεδόν τριπλάσια από την μέση των ΕΕ28).

Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση “The Economics of Climate Change” που εκπόνησε η Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία παρουσιάστηκε χθες Τρίτη στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η τιμή των δικαιωμάτων έχει αυξηθεί απότομα φτάνοντας τα 20€/τόνο προς τα τέλη του 2018, αύξηση που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως στις προσαρμογές που γίνονται εν αναμονή της μείωσης του αριθμού των αδειών, που θα προκληθεί από το Market Stability Reserve κατά την περίοδο 2019-23.
Συμφωνία του Παρισιού
Αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, στο πλαίσιο της οποίας 195 χώρες έθεσαν ως στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε «αρκετά χαμηλότερα από 2°C», τονίζεται ότι αναμένονται πολλές προκλήσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της, η πρώτη εκ των οποίων είναι η απόλυτα αρνητική αντιμετώπιση της Συμφωνίας από τις νέες ηγεσίες σε σημαντικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και πιο πρόσφατα η Βραζιλία. “Είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί η θετική διάθεση που δημιουργήθηκε στο Παρίσι, έτσι ώστε να υπάρξει η πιθανότητα να γίνουν οι απαραίτητες στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων το 2020”, τονίζει η Επιτροπή.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι μελέτες της Επιτροπής αποσκοπούν στην εκπόνηση προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή, με λεπτομερή ανάλυση σε χωρικό/περιφερειακό επίπεδο, την ανάλυση των ζημιών και τρωτότητας σε λεπτομερές τομεακό/περιφερειακό επίπεδο, τις γενικότερες επιδράσεις του τεχνολογικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας κατά τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα . Τελική επιδίωξη είναι ο σχεδιασμός πολιτικών που “όχι μόνο θα προστατεύσουν αποτελεσματικά την Ελλάδα από τις αρνητικές κλιματικές αλλαγές αλλά και θα ενισχύσουν την οικονομική της ανάπτυξη – μπορούν δηλαδή να επιτύχουν το επονομαζόμενο «διπλό μέρισμα (double dividend)» – μέσω του τεχνολογικού μετασχηματισμού και αποτελεσματικών επενδυτικών προγραμμάτων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”.
Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση της μελέτης ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Η έρευνα της ΕΜΕΚΑ, προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας, θέτει επίσης τα θεμέλια για τη μελέτη του ρόλου της νομισματικής πολιτικής κάτω από συνθήκες υπερθέρμανσης του πλανήτη και για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ νομισματικής πολιτικής και κλιματικής αλλαγής. Παρόλο που η νομισματική πολιτική δεν είναι το πρωτεύον μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με τη δημοσιονομική, την περιβαλλοντική και την διαρθρωτική πολιτική, υπάρχει περιθώριο για τις κεντρικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές να λάβουν υπόψη στις παρεμβάσεις τους τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής. Η αποτίμηση των κλιματικών κινδύνων και των κινδύνων που σχετίζονται με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η διαχείριση και οι επιπτώσεις σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν αδρανή (stranded assets), η ορθή τιμολόγηση της περιουσίας με τη συνεκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η υιοθέτηση και παραμέτρων κλιματικής αλλαγής στο σχεδιασμό της νομισματικής πολίτικής και της εποπτείας των εμπορικών τραπεζών, είναι λειτουργίες που σχετίζονται με το ρόλο των κεντρικών τραπεζών υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.
-Το πλήρες κείμενο της μελέτης βρίσκεται στη διεύθυνση https://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/Book%20The%20Economics%20of%20Climate%20Change_WebVersion.pdf και η περίληψη στο https://www.bankofgreece.gr/BoGAttachments/18.12.2018%20Extended%20Summary_The%20Economics%20of%20Climate%20Change_gr_2018%2012%2010.pdf

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας