ecopress
-«Έχω προσλάβει εκπληκτικά ταλαντούχους Έλληνες νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Σας παρακαλώ να μου συστήσετε πολλούς ακόμα εξειδικευμένους Έλληνες νέους μηχανικούς, τους οποίους θα ήθελα... Τζέιμς Κάφνερ: «εκπληκτικά ταλαντούχοι οι Έλληνες μηχανικοί και επιστήμονες»

-«Έχω προσλάβει εκπληκτικά ταλαντούχους Έλληνες νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Σας παρακαλώ να μου συστήσετε πολλούς ακόμα εξειδικευμένους Έλληνες νέους μηχανικούς, τους οποίους θα ήθελα να προσλάβω!», λέει ο δρ Τζέιμς Κάφνερ.

 

Με τα λόγια αυτά περιγράφει την πεποίθησή του ότι το ανθρώπινο ταλέντο της Ελλάδας στον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών είναι εξαιρετικό, ο δρ Τζέιμς Κάφνερ Chief Digital Officer της Toyota Motor Corporation και διευθύνων σύμβουλος της Woven Planet, o οποίος έχει διατελέσει κι επικεφαλής του Τμήματος Ρομποτικής της Google.

Ο Τζέιμς Κάφνερ, κάτοχος 50 ευρεσιτεχνιών, είναι ακόμα ο συν-εφευρέτης του αλγορίθμου Rapidly-exploring Random Tree (RRT), ο οποίος θεωρείται βασικό πρότυπο σημείο αναφοράς για το σχεδιασμό της κίνησης των ρομπότ, ενώ έχει εισαγάγει τον -ευρέως χρησιμοποιούμενο σήμερα- όρο “Ρομποτική Νέφους” (cloud robotics), για να περιγράψει πώς τα συνδεδεμένα στο δίκτυο ρομπότ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κατανεμημένη υπολογιστική και τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο cloud. Υπήρξε (το 2014) μέλος της αρχικής ομάδας μηχανικών, που δημιούργησε το αυτοκινούμενο όχημα (self-driving car) της Google, πριν αναλάβει Chief Technology Office στο ερευνητικό ινστιτούτο της Toyota (Toyota Research Institute- TRI).

-«Έχω προσλάβει εκπληκτικά ταλαντούχους Έλληνες νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Μερικούς από αυτούς τους γνώρισα στο Στάνφορντ ή μέσω εταιρειών της Silicon Valley. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Μιχαλάκης, που έχει ηγηθεί της ανάπτυξης της πλατφόρμας μας, τον οποίο προσέλαβα ως μηχανικό υπολογιστικής νέφους (cloud), και ουσιαστικά έχτισε την υποδομή cloud και για το “Netflix”. Τεράστια ταλέντα προέρχονται από την Ελλάδα και την ευρύτερη Ευρώπη. Σας παρακαλώ να μου συστήσετε πολλούς ακόμη εξειδικευμένους Έλληνες νέους μηχανικούς, τους οποίους θα ήθελα να προσλάβω!» λέει χαρακτηριστικά ο δρ Κάφνερ.

Η κινητικότητα του μέλλοντος

O CDO της Toyota Motor Corporation μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για πολλά ακόμα θέματα της κινητικότητας του μέλλοντος:

-θα έχουμε μέχρι το 2040 οχήματα με επίπεδο αυτονομίας 5, μέσα στα οποία θα μπορούμε να πάρουμε έναν …υπνάκο και να ξυπνήσουμε στον προορισμό μας;

-Θα εξακολουθήσει να υφίσταται η ιδιοκτησία των αυτοκινήτων ή μήπως θα καταργηθεί κάποια στιγμή, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του μοντέλου TaaS (Transportation as a Service, οι μεταφορές ως υπηρεσία);

-Ποια ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά θα ενσωματώνουν πιθανώς τα αυτοκίνητα του μέλλοντος;

-Και τι συμβαίνει στη WovenCity, ένα ζωντανό εργαστήριο σε κλίμακα πόλης της Toyota στην Ιαπωνία, που μας φέρνει σε επαφή με την κινητικότητα του μέλλοντος;

Η συνέντευξη

 Πώς -και αν- θα μπορούσε η Ελλάδα να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας στην αγορά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, δεδομένου ότι δεν κατασκευάζει αυτοκίνητα;

-«Νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια δυνατότητα για την Ελλάδα να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας, μια αυξανόμενη πίτα στο λογισμικό, την τεχνολογία, την επιστήμη των δεδομένων και την ανάπτυξη αλγορίθμων και τα μαθηματικά. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά οι Έλληνες συνάδελφοι, με τους οποίους είχα τη χαρά να συνεργαστώ, είναι απολύτως παγκόσμιας κλάσης, όσον αφορά τους αλγορίθμους και τη λογική και τα μαθηματικά. Και αυτά είναι πραγματικά σημαντικά για την αλυσίδα αξίας της κινητικότητας του μέλλοντος. Βλέπω μια τεράστια δυνατότητα εκεί και περιμένω πράγματα από όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα».

Θα έχουμε επίπεδο αυτονομίας 5 στα αυτοκίνητα ως το 2040;

-«Μα από τις δυσκολίες στην απάντηση αυτής της ερώτησης είναι ότι υπάρχουν κάποιοι ορισμοί, στους οποίους πρέπει να συμφωνήσουμε. Για παράδειγμα, ποιος είναι ο ορισμός του επιπέδου 5. Πολλοί άνθρωποι ορίζουν (το επίπεδο αυτονομίας 5) ως ένα αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης, που μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε μπορεί να οδηγήσει ένας άνθρωπος, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, με οποιαδήποτε κατάσταση κυκλοφορίας, χωρίς χάρτη. Και πρέπει να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή καμία εταιρεία δεν διαθέτει αυτή την τεχνολογία» ξεκαθαρίζει.

Ωστόσο, διευκρινίζει, αν αρχίσεις να θέτεις κάποιους περιορισμούς, τότε μπορείς να έχεις ένα προχωρημένο επίπεδο αυτονομίας, όχι μεν 5, αλλά 4. «Το επίπεδο (αυτονομίας) 4 είναι ένα σύστημα που έχει κάποιους περιορισμούς (…) Ένας δρόμος αποκλειστικής κυκλοφορίας, πολύ καλός καιρός, με πολύ μικρή κυκλοφορία, χωρίς πεζούς, κι έχεις αυτό το σύστημα! Αλλά αυτό που περιμένουν οι άνθρωποι είναι να μπορούν να λένε: “Θέλω να πάω για σκι στην Ελβετία, να ρυθμίσω το αυτοκίνητό μου να με οδηγήσει εκεί, να πάρω έναν υπνάκο (ενόσω ταξιδεύω) και να ξυπνήσω στα βουνά”. Αυτό δεν είναι ακόμα εφικτό» επισημαίνει.

Καθώς γερνάμε, σημειώνει, χάνουμε τελικά την ικανότητα οδήγησης. «Εδώ στην Ιαπωνία έχουμε μια γηράσκουσα κοινωνία, η Ευρώπη έχει επίσης μια γηράσκουσα κοινωνία, (άρα πρέπει να δούμε) πώς μπορούμε να κάνουμε (την κινητικότητα) ασφαλέστερη όταν οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα οδήγησης, όταν χάνουν την ελευθερία της κινητικότητας, κάτι που τους προσφέρει αξιοπρέπεια. Θέλουμε λοιπόν πραγματικά να υποστηρίξουμε την ελευθερία της κινητικότητας για όλους (…) Είμαι αρκετά αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα υπάρξουν αναπτύξεις -δεν θα υποσχεθώ επίπεδο 5, αλλά αναπτύξεις επιπέδου αυτονομίας 4, μέχρι το 2040. Και ελπίζω ότι στη διάρκεια της ζωής μου, ουσιαστικά ακόμη και αν θα είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να οδηγώ, δεν θα χρειάζεται να το κάνω, επειδή η τεχνολογία θα μπορεί να με υποστηρίξει» λέει.

Θα καταργηθεί η ιδιοκτησία των αυτοκινήτων, λόγω ΤaaS;

-Το ραγδαία αναπτυσσόμενο μοντέλο TaaS (οι μεταφορές ως υπηρεσία) θα επιτρέπει σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους στο μέλλον να αγοράζουν επιβατικά μίλια, διαδρομές ή και εμπειρίες αυτοκίνησης, και να μετακινούνται οπουδήποτε οδικώς, χωρίς να χρειάζεται να έχουν δικό τους αυτοκίνητο. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η ιδιοκτησία αυτοκινήτου θα πάψει να υφίσταται; «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η ιδιοκτησία αυτοκινήτων θα πάψει να υφίσταται σύντομα. Υπάρχουν 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και αναμένεται να αυξηθούν σε 10 δισεκατομμύρια μέσα σε 30 χρόνια. Αυτό θα δημιουργήσει μεν πίεση στις αστικές υποδομές, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν πρόσβαση σε ασφαλείς και βολικές μεταφορές, και οι Μεταφορές ως Υπηρεσία (TaaS) θα το παρέχουν αυτό. Το μοντέλο TaaS πρόκειται να δημιουργήσει νέες δυνατότητες και επιλογές, που πριν έπρεπε να έχεις αυτοκίνητο (για να μπορείς να τις έχεις). Tώρα δεν θα χρειάζεται. Αυτό θεωρώ ότι είναι θαυμάσιο, αλλά οι απαιτήσεις κινητικότητας του κόσμου θα αυξηθούν (…) Όλοι αναμένουν ότι, ακόμη και αν μειωθεί η ιδιοκτησία αυτοκινήτων, οι απαιτήσεις για κινητικότητα θα διευρυνθούν, όσον αφορά τα διανυόμενα χιλιόμετρα, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από 60% μέχρι το 2030, παρά τη μείωση της ιδιοκτησίας οχημάτων. Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε σε επαρκείς υποδομές κινητικότητας (…) Πιστεύω ότι τελικά πρόκειται πραγματικά να δώσουμε στους ανθρώπους επιλογές και η Toyota θέλει να τους παρέχει αυτές τις επιλογές, είτε πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που αγοράζoυν είτε για ένα αυτοκίνητο που μισθώνουν είτε για ένα αυτοκίνητο που μοιράζονται, ώστε να είναι σε θέση να έχουν ποιότητα και ασφάλεια» απαντά.

Ποια είναι η επόμενη επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία;

-«Είναι τόσο συναρπαστικό όταν σκέφτομαι ότι 30 χρόνια πριν, όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου, ο πιο προηγμένος υπερυπολογιστής εκείνης της εποχής ήταν πολύ λιγότερο ισχυρός από το τηλέφωνο που κρατάω σήμερα στα χέρια μου. Τώρα ο καθένας στον κόσμο έχει στην τσέπη του έναν υπερυπολογιστή, που είναι πιο ισχυρός από τους πιο προηγμένους υπολογιστές που είχαμε πριν από 20 χρόνια. Το ίδιο πράγμα αρχίζει να συμβαίνει και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι δυνατότητες των υπερυπολογιστών γίνονται μέρος του κεντρικού “εγκεφάλου” της κινητικότητας. Τα αυτοκίνητα θα είναι σε θέση να παρκάρουν μόνα τους ή να οδηγούν μόνα τους ή να έχουν ενσωματωμένη προηγμένη ασφάλεια και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Το άλλο πράγμα είναι ότι (τα αυτοκίνητα) διασυνδέονται και όπως η επανάσταση που συνέβη στη βιομηχανία των smartphones, όταν τα τηλέφωνα ήταν πλέον σε θέση να συνδεθούν στο Διαδίκτυο, δημιούργησε μεγάλες νέες αξίες, έτσι ξαφνικά (και στην αυτοκινητοβιομηχανία) υπάρχει αυτό το τεράστιο δυναμικό για τη δημιουργία έξυπνων υποδομών. Ένα από τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν πραγματικά είναι να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να σχεδιαστούν το λογισμικό και οι υπολογιστικές δυνατότητες των αυτοκινήτων, για να έχουμε καλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη ευκολία, (με τα αυτοκίνητα να λειτουργούν) ως στόλος (και όχι απλά ως μεμονωμένα αυτοκίνητα). Και, στη συνέχεια (να δούμε) πώς θα μπορούσαν αυτοί οι στόλοι να επικοινωνούν με έξυπνες υποδομές, έξυπνες διασταυρώσεις, έξυπνα φανάρια. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στo personal computing, όταν οι υπολογιστές συνδέθηκαν στο διαδίκτυο ή στα smartphones, όταν απέκτησαν δυνατότητες δεδομένων, αυτή η ίδια επανάσταση συμβαίνει σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Κινητικότητα, συνδεδεμένη κινητικότητα, ασφαλής κινητικότητα… Και φυσικά θα έχουμε αλυσιδωτές αξίες (chain values) υλισμικού και λογισμικού, που δημιουργούν τεράστιες δυνατότητες για καινοτομία» λέει.

Aλήθεια, τι συμβαίνει στη Woven City;

-«Η Woven City είναι πραγματικά ένα μοναδικό έργο που ανακοινώθηκε το 2020 από τον πρόεδρο της Toyota ως ένα ανθρωποκεντρικό living laboratory (ζωντανό εργαστήριο), μια πόλη που εξελίσσεται αενάως και πραγματικά προορίζεται να αποτελέσει μια δοκιμαστική πορεία για τη νέα κινητικότητα. Είχαμε την τελετή θεμελίωσης πέρυσι, παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας. Ανοίγουμε την πρώτη φάση γύρω στο 2024-2025. Η κατασκευή της δεύτερης φάσης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά (το πρότζεκτ) θα επικεντρωθεί στην κινητικότητα ανθρώπων, αγαθών και πληροφοριών και πώς αυτά τα τρία συνδυάζονται (…) Ο απώτερος στόχος του πρότζεκτ είναι η ευημερία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη στο μέλλον. Και σε αυτό επικεντρωνόμαστε, πηγαίνοντας και πίσω στην ιστορία της Toyota, που ξεκίνησε ως εταιρεία αυτοματοποιημένης ύφανσης -και παρεμπιπτόντως από εκεί προέρχεται η λέξη “Woven” (υφαντό, υφασμένο) στην ονομασία της Woven City. Ο Kiichiro Toyoda, παππούς του τρέχοντος προέδρου της Toyota, έκανε μια απίστευτη επιχειρηματική κίνηση και πήρε τα κέρδη από την αυτοματοποιημένη επιχείρηση ύφανσης και τα επένδυσε στην οικοδόμηση μιας εταιρείας αυτοκινήτων για το μέλλον… Έτσι, έγινε η απίστευτη μεταμόρφωση από την υφαντική στην κινητικότητα και αυτό είναι κάτι που ο σημερινός πρόεδρος θέλει επίσης, δηλαδή να συνεχίσει να εξελίσσει την εταιρεία και να επενδύει στο μέλλον, είτε πρόκειται για ιπτάμενη κινητικότητα είτε για έξυπνη ενέργεια και βιωσιμότητα… Η κυκλοφορία, η ασφάλεια, η ρύπανση, όλα αυτά είναι πράγματα που οι πόλεις του κόσμου μας αντιμετωπίζουν και έτσι η Woven City προορίζεται να είναι ένα test course, όπου μπορούμε να καινοτομήσουμε, να δοκιμάσουμε νέες λύσεις και στη συνέχεια να τις εξάγουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελπίζω επίσης ότι θα συγκεντρώσουμε καινοτόμους ανθρώπους με νέες ιδέες, που θα ήθελαν να τις δοκιμάσουν σε κλίμακα πόλης».

Θα υπάρχει και vertiport (χώρος κάθετης προσγείωσης και απογείωσης εναέριων μέσων) στη Woven City; «Σχεδιάζουμε οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε δυνατότητες ενός vertiport στη Woven City και ελπίζουμε ότι μπορεί να υποστηρίξει την ιπτάμενη κινητικότητα στο μέλλον» καταλήγει.

9ο Technology Forum

Δείτε τη συνέντευξή του δρ Κάφνερ, ενόψει της διαδικτυακής ομιλίας του στο 9ο Technology Forum, που συνδιοργανώνουν στις 29 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, 25 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο βίντεο:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας