Βλέποντας το «δέντρο» της ανακύκλωσης και χάνοντας το «δάσος» της κομποστοποίησης
ΕπωνύμωςΟικονομίαΠεριβάλλον 6 Νοεμβρίου 2017 Αργύρης
Του Θεμιστοκλή Λέκκα*
Προσφάτως ψηφίσθηκε από τη Βουλή ο νόμος για την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων για την Ανακύκλωση.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης ισχυρίσθηκε ότι τα Αστικά Στερεά Απόβλητα περιέχουν 50% κατά βάρος ανακυκλώσιμα υλικά.
Μία δειγματοληψία που έγινε τον Ιούλιο του 2017 από τον γράφοντα στην Αττική, όπου αναλύθηκαν 196 δείγματα πράσινων και μπλε κάδων, αλλά και προηγούμενες παρόμοιες δειγματοληψίες με το ίδιο πρωτόκολλο το 2015 το 2012, αλλά και άλλες στην Πάτρα και στη Καλαμάτα προκύπτει ότι τα Αστικά Στερεά Απόβλητα στη χώρα μας περιέχουν περίπου 20% κατά βάρος Υλικά Συσκευασίας, 5% Έντυπο χαρτί και 5% διάφορα υλικά.
Το υπόλοιπο 70% αποτελείται από 40% οργανικά ευκολοαποδομίσιμα , και 30% λερωμένα οργανικά (απόβλητα τουαλέτας, πάνες κ.ά.)
Η σύνθεση αυτή προσομοιάζει τόσο με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα όσο και με στοιχεία για τις Η.Π.Α. Τα αποτελέσματα αναφέρονται με επίπεδο εμπιστοσύνης 95%. Όλα αυτά έχουν γίνει γνωστά στο υπουργείο περιβάλλοντος , όπου υπηρέτησε οκ. Τσιρώνης, Παρόλα αυτά δηλώνει με περισσή σιγουριά ότι τα ανακυκλώσιμα ανέρχονται στο 50% κα επομένως νομοθετεί!
Ο νέος νόμος αφορά την ανακύκλωση και μόνον των υλικών που περιέχονται στα Αστικά Στερεά Απόβλητα προς παραγωγή δευτερογενών υλικών και δεν αφορά το 70-75% των σκουπιδιών. Δηλαδή το 25% του βάρους των.
Παρόλα αυτά τόσο ο κ. Τσιρώνης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ κ. Φάμελλος αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η συνολική ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι μικρή, αποκρύπτοντας, ότι όταν δηλώνουν αυτό, αναφέρονται στην οργανική ανακύκλωση και όχι στα ανακυκλώσιμα υλικά (μπλε κάδος) που στη πραγματικότητα ανακυκλώνονται σε ποσοστό 66%! πετυχαίνοντας του στόχους της Ε.Ε. Με άλλα λόγια χρειαζόταν νόμος για τα οργανικά (κομποστοποίηση ) και όχι για την ανακύκλωση του μπλε κάδου και των συναφών δράσεων.
Το μεγάλο ερώτημα γιατί νομοθέτησαν; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι την ανακύκλωση, που γίνεται στη χώρα, την πραγματοποιεί ο ιδιωτικός τομές, με δικά του χρήματα και με εξαιρετική συνεργασία με τους ΟΤΑ.
Η κυβέρνηση προσπάθησε από τη πρώτη στιγμή, της πρώτης θητείας της, να κάνει τη ζωή δύσκολη στους ιδιώτες που πληρώνουν και οργανώνουν τις σχετικές δράσεις, αδιαφορώντας τόσο για την μέχρι σήμερα επιτυχία του εγχειρήματος και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον του. Χρησιμοποιεί δε ρητορική που δημιουργεί σύγχυση τόσο για το τι ρυθμίζει ο νόμος, όσο και για την αναγκαιότητα του και τους πραγματικούς στόχους. Ειλικρινά λυπάμαι, έτσι δεν πάμε πουθενά προς καμία κατεύθυνση.”
*Θεμιστοκλής Λέκκας: Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο οποίο και έχει διατελέσει Πρύτανης (1997-2003). Είναι κάτοχος MSc και Ph.D.
Σχετικά Άρθρα
- Ένα «σπίτι» ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον δήμο Αλίμου
- ΥΠΕΝ: δημοπράτηση μονάδας απορριμμάτων στην Κέρκυρα
- Δήμος Πλατανιά: ξεκινά πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης
- Επικίνδυνα «απορρίμματα» προϊόντων αμιάντου στο όρος Αιγάλεω
- ΕΕ: «καμπανάκι» για ανακύκλωση και υγειονομική ταφή
- Θεσσαλονίκη: δράση για τις κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους