ecopress
Το πρώτο «πράσινο φως» για να δώσει ο Δήμος Βόλου ζωή στο κτίριο Αδαμόπουλου που ρημάζει, άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Δήμος... Βόλος: Ιστορικό κτίριο που ρημάζει  γίνεται χώρος πολιτισμού

Το πρώτο «πράσινο φως» για να δώσει ο Δήμος Βόλου ζωή στο κτίριο Αδαμόπουλου που ρημάζει, άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Δήμος Βόλου ήταν ένας από τους 50 Δήμους της χώρας που υπέβαλαν συνολικά 52 προτάσεις προς χρηματοδότηση στο «Πράσινο Ταμείο» και στον άξονα «Αστική Αναζωογόνηση 2018».

Από το σύνολο των προτάσεων, 19 που κατέθεσαν 18 Δήμοι της χώρας προεντάχθηκαν στο πρόγραμμα και μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα πρέπει να υποβληθούν τα προβλεπόμενα πρόσθετα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε οριστική ένταξη και δέσμευση του ποσού χρηματοδότησης. Τη διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει ο Δήμος Βόλου που στοχεύει στην αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Αδαμόπουλου με στόχο να λειτουργήσει ως πινακοθήκη και χώρος πολιτισμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελένης Χάνου στον «Ταχυδρόμο της Μαγνησίας» η προέγκριση αποφασίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου όμως μόλις προ ημερών κοινοποιήθηκε στον Δήμο Βόλου. Το κτίριο Αδαμόπουλου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τάκη Οικονομάκη και Αντωνοπούλου στον Βόλο. Είναι εγκαταλελειμμένο, αγριόχορτα «πνίγουν» την αυλή και ανάμεσα σε αυτά σκουπίδια που προσβάλλουν το χαρακτηρισμένο κι ως κτίριο – έργο τέχνης. Ταυτόχρονα η κατάσταση προκαλεί προβλήματα και στους επιχειρηματίες εστίασης και εμπόρους που δραστηριοποιούνται στον πεζόδρομο, έχοντας απέναντι από τα καταστήματά τους μια «εστία μόλυνσης». Κι όμως για την απόκτηση του κτιρίου, ο Δήμος Βόλου είχε φθάσει το 2005 να προβεί ακόμη και στη λήψη δανείου προκειμένου να εντάξει στην περιουσία του το κτίριο – κόσμημα, το οποίο αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το αρχοντικό είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από το 1987, από την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία δημιουργήθηκε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού Υ.Α. 87/1591/2.2.1987 (ΦΕΚ 37/τ.β./23.3.1987) το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης. Είναι μια διώροφη κατοικία αντιπροσωπευτικό δείγμα της εποχής του μεσοπολέμου, με υπόγειο, που δεσπόζει σε οικόπεδο 391 τ.μ. και αποτελείται επίσης από ισόγειο και όροφο. Με το από 19-4-2006 αριθμό 15026 συμβολαίου (συμβολαιογράφος Κερασία Μιχάλη Καλογεροπούλου Καλτσογιάννη) ο Δήμος Βόλου αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., αντί τιμήματος 650.000,00 € , το κτίριο Αδαμόπουλου.

Για τον προσδιορισμό του τιμήματος προηγήθηκε έκθεση εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και το από 18.3.2005 πρακτικό της Εκτιμητικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου. Λήφθηκε αντίστοιχο δάνειο για την αγορά του χώρου με στόχο την αξιοποίησή του ως Μουσείου. Προσπάθειες είχαν γίνει και από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου, που παραμένει βουβό επί σειρά ετών. Στόχος ήταν να «φιλοξενηθούν» σπάνια τεκμήρια από την ζωή και το έργο του «πατέρα» της μεταφυσικής ζωγραφικής, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο. Μάλιστα τότε είχαν γίνει και συζητήσεις μεταξύ των ιθυνόντων του Δήμου Βόλου και του ιδρύματος «Τζόρτζιο και Ιζα Ντε Κίρικο» της Ρώμης ωστόσο ο σχεδιασμός έμεινε σε επίπεδο αναζήτησης κονδυλίων. Πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την αξιοποίηση του κτιρίου. Η μελέτη για την αναπαλαίωση του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί και υποβλήθηκε η πρόταση στο «Πράσινο Ταμείο» με προϋπολογισμό ενός εκατ. ευρώ, πήρε προέγκριση και αναμένονται τα επόμενα βήματα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας