Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέκλεισε ενδεχόμενο τροποποίησης του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
-«Στο Προεδρικό διάταγμα καθορίζονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας, τις διεθνείς πρακτικές και τις απόψεις των Διεθνών Οργανισμών, προστατεύοντας έτσι και αναδεικνύοντας τον Ρόλο του Διπλωματούχου Μηχανικού στην αγορά εργασίας», σημειώνεται στην απάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζή.
Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι το συγκεκριμένο Π.Δ., ουσιαστικά, στρέφει τη μία επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών.
Επισημαίνει ειδικότερα ότι:
– Το Π.Δ. αναγνωρίζει οριζόντια επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δεν συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών.
– Αντί να υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις κατηγορίες Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών ή και άλλων ειδικοτήτων, δημιουργούνται επικαλύψεις.
Ερώτηση- Απάντηση
Αναλυτικά η Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής και η Απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουν ως εξής:
Ερώτηση Βουλευτή
Προς Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάκληση ή τροποποίηση του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων»
Κύριοι Υπουργοί,
Το Προεδρικό Διάταγμα 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων, αποδεικνύεται ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, από όσα υποθετικά επιχειρεί να λύσει.
Και αυτό γιατί:
1ον: Αναγνωρίζει οριζόντια επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δεν συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών. Με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
2ον: Αντί να υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις κατηγορίες Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών ή και άλλων ειδικοτήτων, δημιουργούνται επικαλύψεις.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα υπογραφής αρχιτεκτονικών σχεδίων από μηχανικούς, χωρίς να διασφαλίζεται η απόκτηση και πιστοποίηση γνώσης από τον υπογράφοντα αλλά και χωρίς να έχουν τροποποιηθεί τα προγράμματα σπουδών, που μελλοντικά θα έδιναν αυτή τη δυνατότητα.
Υπάρχουν φυσικά και άλλες διατάξεις που συνιστούν άνιση και άδικη αντιμετώπιση άλλων κατηγοριών μηχανικών.
Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται μια βασική αρχή, που είναι η σύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το ζητούμενο δεν είναι να στρέψουμε τη μία επαγγελματική ομάδας εναντίον της άλλης, όπως άστοχα επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά να διαμορφωθεί ένα ορθολογικό πλαίσιο για το διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση την εκπαιδευτική διαδικασία, την ακαδημαϊκή γνώση και τις δεξιότητες.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
- Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσο διάλογο με τους συλλόγους για την τροποποίηση και ανάκληση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 99/2018, από τη στιγμή που διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Απάντηση Υπουργού
ΘΕΜΑ «Άμεση ανάκληση ή τροποποίηση του Π.Δ.99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων»
ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 6177/05-03-2019 που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής κύριος Μάνος Κόνσολας
ΚΟΙΝ:
1. Βουλευτή κ. Μάνο Κόνσολα
2. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Γρ. Υπουργού
3. Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων- Γρ. Υπουργού
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κύριο Βουλευτή τα εξής:
Ογδόντα οκτώ (88) χρόνια μετά το Βασιλικό Διάταγμα του 1930 και ογδόντα τέσσερα (84) χρόνια μετά τον Ν. 6422 του 1934 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», όπως προβλέπεται από τον Ν. 4439/2016, που δίνει το σύγχρονο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού για όλες τις ειδικότητες, σταματώντας τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που ίσχυαν στο επάγγελμα των Διπλωματούχων Μηχανικών για δεκαετίες.
Στο Προεδρικό διάταγμα καθορίζονται σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας, τις διεθνείς πρακτικές και τις απόψεις των Διεθνών Οργανισμών, προστατεύοντας έτσι και αναδεικνύοντας τον Ρόλο του Διπλωματούχου Μηχανικού στην αγορά εργασίας.
Το ΠΔ 99/2018 βάζει, επίσης, οριστικό τέλος στην ομηρία των χιλιάδων Διπλωματούχων Μηχανικών, των λεγόμενων «νέων ειδικοτήτων» (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης), οι οποίοι δεν είχαν μέχρι και σήμερα προσδιορισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
H Πολιτεία έβαλε ένα τέλος στις παρωχημένες και στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος και η αρχή γίνεται με το εν λόγω ΠΔ, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν 13 ομάδες έργου, ανά ειδικότητα Μηχανικού, και 9μελής Επιτροπή. Κάθε ομάδα έργου αποτελείτο από Εκπρόσωπο του Επιστημονικού Συλλόγου της ειδικότητας και από δύο καθηγητές, Μέλη ΔΕΠ των σχολών της αντίστοιχης ειδικότητας.
Το πόρισμα της κάθε ομάδας έργου εξετάσθηκε, παρουσία και Εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην 9μελή Επιτροπή που αποτελείτο από Εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, τέσσερεις Εκπροσώπους από τα αρμόδια Υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης), Εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ένα Μέλος ΔΕΠ και τον Εκπρόσωπο του επιστημονικού συλλόγου κάθε ειδικότητας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
Σχετικά Άρθρα
- Πολυτεχνικά επαγγελματικά δικαιωμάτα σε τμήματα μηχανικών ΠΑΔΑ
- TEE: στήριξη σε πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις φορέων μηχανικών
- ΥΠΕΝ: αποζημιώσεις σε πτυχιούχους μηχανικούς, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα
- Αιτήσεις για 66 προσλήψεις μονίμων μηχανικών και γεωτεχνικών
- Μηχανικοί: παίρνει μπροστά η πιστοποίηση 40.000 τουριστικών καταλυμάτων
- Το παρασκήνιο σε 4 υπουργεία για τις αποζημιώσεις πτυχιούχων μηχανικών