Βουλή: συνεδρίαση για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 24 Νοεμβρίου 2022 Αργύρης
Παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων που είναι φέτος αφιερωμένη στα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, συνεδρίασε με αντικείμενο τη βιώσιμη παραγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων, εστιάζοντας και στη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων.
Πρόκειται για μια νέα προτεραιότητα της κυκλικής οικονομίας και ένα κρίσιμο ζήτημα που επεκτείνεται διαρκώς, καθώς η βιομηχανία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι η 4η πιο ρυπογόνος βιομηχανία παγκοσμίως και έχει την 3η θέση στην κατανάλωση νερού και πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισήμανε η Δρ. Αυγερινοπούλου, παραθέτοντας σχετικά στατιστικά στοιχεία.
Την Επιτροπή Περιβάλλοντος ενημέρωσαν ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, η Καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου,η Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών και Υπεύθυνη του έργου «Uptextile», Δρ. Ευθυμία Τριτοπούλου, καθώς καιη Project Manager της TAG Green, κα Μαριάννα Αναγνωστοπούλου.
Από αριστερά η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών και Υπεύθυνη του έργου “Uptextile”, Δρ. Ευθυμία Τριτοπούλου, η Καθηγήτριας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Πέτρος Βαρελίδης
Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης ροής αποβλήτων. Ζήτημα για το οποίοτο Πράσινο Ταμείο με την ομάδα εμπειρογνωμόνωντου προγράμματος LIFE επεξεργάστηκε διαφορετικά επίπεδα δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος: μέσω προσκλήσεων για τις καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες που απευθύνονται στη κοινωνία των πολιτών, αλλά, ταυτόχρονα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ετοιμασίας της προπαρασκευαστικής πρότασης έργου LIFEγια τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των ενδυμάτων και των υφασμάτων. Στόχος όλων αυτών των δραστηριοτήτων, όπως επισήμανε, είναι να αναπτυχθούν τα αναγκαία τεχνικά κριτήρια και να διαμορφωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και στο στάδιο της απόρριψης των προϊόντων αυτών από τον κάτοχο τους, για να διευκολυνθεί, έτσι, ένα σύστημα χωριστής συλλογής και εν συνεχεία διάθεσης επαναχρησιμοποίησης ή αποτελεσματικής ανακύκλωσης.
Η Καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών– Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, Δρ. Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών και Υπεύθυνη του έργου Uptextile, Δρ. Τριτοπούλου, καθώς και η ProjectManagerτης TAGGreen, κα Μαριάννα Αναγνωστοπούλου, παρουσίασαν το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τα βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενώ εστίασαν στα αποτελέσματα του προγράμματος «Uptextile», το οποίο ξεκίνησε το 2021 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και την ενίσχυση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Από την συνεδρίαση ανεδείχθη ότι κύρια αιτία για την αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι η γρήγορη μόδα, καθώς οι συχνές εναλλαγές των τάσεων της μόδας ωθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν ενδύματα κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής, που απορρίπτονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότιη έρευνα και η καινοτομία είναι κρίσιμα εργαλεία για τη μείωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, την παραγωγή ανακυκλωμένων ινών, αλλά και για την αξιοποίηση των εν λόγω αποβλήτων. Σημαντικό τμήμα της προσπάθειας για τη βιώσιμη μόδα, τέλος, είναι και η συνεργασία όλων των τομέων με κύριο σημείο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αλλαγή κουλτούρας και συνηθειών.
Σχετικά Άρθρα
- EWWR 2022: Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων
- Βουλή: παρουσίαση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για το Μεθάνιο
- Η βιομηχανία μόδας στους πιο ρυπογόνους κλάδους της βιομηχανίας
- Βουλή: καλές πρακτικές απορρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος
- ΚΥΑ για ΣΕΔ ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
- Μπαράζ ελληνοαμερικανικών συναντήσεων για θέματα περιβάλλοντος