Βουλή: Τι ειπώθηκε για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 5 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης
Άμεσα να προχωρήσει η Ελλάδα στον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης το μήνυμα της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής.
Με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904 για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης ένα χρόνο πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεδρίασε η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο ουσιαστικός περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης στο πλαίσιο της προστασίας του θαλασσίου Περιβάλλοντος, καθώς αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανάδειξη της χώρας μας ως ηγέτιδας στην περιβαλλοντική μάχη κατά του πλαστικού μιας χρήσης.
Ο κ. Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σπουδαιότητα στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ως βάση για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, και προωθείενεργά την επίτευξη, μεταξύ άλλων, του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλασσίων πόρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπ’ αριθμόν 14, καθώς και του στόχου 12 για τη διασφάλιση των βιώσιμων μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής, με κύριο άξονα την «δίκαιη μετάβαση» και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις νέες μορφές της οικονομίας.
Για την σφαιρική ενημέρωση επί αυτού του σύνθετου ζητήματος καλεσμένοι ήταν ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κα Χριστιάννα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού χώρου.
Στόχος της Υποεπιτροπής ήταν η ανάδειξη των επιπτώσεων των πλαστικών μιας χρήσης και των πλαστικών αποβλήτων των αλιευτικών εργαλείων, τα οποία, λόγω του μακρού χρόνου ανακύκλωσής τους, καταλήγουν να αποτελούν το σημαντικότερο όγκο των θαλάσσιων αποβλήτων.Οι επιπτώσεις, όπωςκατέστη σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνεδρίασης, δεν περιορίζονται μόνο στα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά εκτείνονται στη δημόσια υγεία και την οικονομική δραστηριότητα σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.
Το διακύβευμα των πλαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 80-85% των θαλασσίων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης εξ αυτών, αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου. Η θαλάσσια ρύπανση αγγίζει ανησυχητικά επίπεδα, με κατά μέσο όρο 13.000 κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων να βρίσκονται σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του ωκεανού και με 13 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να διαρρέουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Όγκος που ισοδυναμεί με την απόρριψη του περιεχομένου ενός φορτηγού απορριμμάτων στον ωκεανό κάθε λεπτό.
Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης έριξε φως στη στρατηγική κυκλικής οικονομίας για διατήρηση της αξίας των προϊόντων, ακόμη και μετά την απόρριψή τους, στην βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και στην αξιοποίηση των οικονομικών κινήτρων και των αντικινήτρων. Ο κ. Γενικός επισήμανε τη πίεση που ασκούν τα καταναλωτικά, μαθητικά και φοιτητικά κινήματα, τα οποία ωθούν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τα προϊόντα τους στη λογική ενός πιο οικολογικού σχεδιασμού. Η Γενική Γραμματέας, κα Χριστιάννα Καλογήρου, ανέφερε την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κυκλικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων επιστροφής των αλιευτικών εργαλείων μιας χρήσης. Για να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές αυτές, όπως τόνισε η κα Καλογήρου, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση της τετραπλής έλικας, ήτοι του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των κοινωνικών εταίρων.
Το στίγμα των διεθνών οργανισμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας μετέφεραν ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η Δρ. Θωμαΐς Βλαχογιάννη, Χημικός Περιβάλλοντος και Οικοτοξικολόγος και Υπεύθυνη Προγραμμάτων στο Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη και ο Δρ. Χρήστος Ιωακειμίδης, Περιβαλλοντικός Ωκεανογράφος, Ειδικός σε θέματα θαλάσσιων απορριμμάτων, Συνθήκη της Βαρκελώνης – Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης, Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP).
Κοινή παραδοχή ήταν ότι η «πλαστική ρύπανση» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, κυρίως δε στην Μεσόγειο που είναι μια κλειστή θάλασσα, ενώ η πρόκληση είναι να μετατρέψουμε την επιστήμη και τα επιστημονικά δεδομένα σε πολιτικές δράσεις. Επισήμαναν δε ότι το ζήτημα είναι η κατάργηση των χρήσεων και των καταχρήσεων του πλαστικού και όχι ο εκμηδενισμός του, καθώς είναι μια χρήσιμη ύληστην οποία έγινε κατάχρηση. Τώρα όμως είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα, και για αυτό βρίσκεται προς την απολύτως σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εφαρμόσουν νωρίτερα τη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος συμμετοχικών δράσεων της WWF Ελλάς, και η κα Αικατερίνη Τοπούζογλου, Ιδρύτρια του ALL FOR BLUE,εκπροσώπησαν τη κοινωνία των πολιτών και κατέστησαν τα μέλη της Υποεπιτροπής κοινωνούς στην ανάγκη ενσωμάτωσης των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας στις παραγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας, λήψης πρόσθετων μέτρων και κατάλληλης σήμανσης των προϊόντων, ενώ τόνισαν την αξία της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδίως των μαθητών και των παιδιών. Την εικόνα των εταιριών που εμπλέκονται στη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς πλαστικά μιας χρήσης μετέφερε η κα Λυδία Πολυχρονοπούλου, η οποία παρουσίασε την επιλογή της εταιρείας να βρει εναλλακτικές λύσεις στο τρόπο παραγωγής του καλαμακίου και να αντικαταστήσει όλη την παραγωγή των τέως πλαστικών καλαμακίων μιας χρήσης με βιοδιασπώμενα, κομποστοποιήσιμα και χάρτινα καλαμάκια με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Κοινή παραδοχή ήταν ότι το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι παράγουμε πολλά πλαστικά και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν διατίθενται με περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές. Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων θα επανέλθει και σε επόμενη συνεδρίαση για το σύνθετο αυτό θέμα.
Σχετικά Άρθρα
- ΟΣΕΤΕΕ: 3 στους 4 επιθυμούν απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης
- Βουλή: καλές πρακτικές απορρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος
- ΟΗΕ: προς παγκόσμια συμφωνία για τα πλαστικά μίας χρήσης
- ΥΠΕΝ: στον ΟΟΣΑ οι θέσεις της Ελλάδας για το περιβάλλον
- 9th Our Ocean Conference: ορισμός υπευθύνου για τη διοργάνωση της Αθήνας
- Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος