ecopress
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, σε παράλληλες εκδηλώσεις σε έξι πόλεις, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λάρισα και Μυτιλήνη στη χώρα μας και... «Βραδιά του ερευνητή»: οι εκδηλώσεις σε ελληνικές πόλεις και ευρωπαϊκές χώρες

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, σε παράλληλες εκδηλώσεις σε έξι πόλεις, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λάρισα και Μυτιλήνη στη χώρα μας και σε άλλες 25 χώρες στην Ευρώπη ανοίγουν τις πύλες τους σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι εκδηλώσεις για την «βραδιά του ερευνητή».

 

Η ΕΕ ανακοινώνει ότι σήμερα, θα διεξαχθεί η μεγαλύτερη επικοινωνιακή εκδήλωση για την προώθηση της επιστήμης στην Ευρώπη, η «Ευρωπαϊκή βραδιά των Ερευνητών», σε 26 χώρες, για την προβολή της πολυμορφίας της ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας και του αντικτύπου της στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα διεξαχθεί σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για ένατη συνεχή χρονιά, διοργανώνει τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “Researchers’ Night” με τη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Αττικής.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στο κτήριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου Πατησίων και θα ξεκινήσει με την Εναρκτήρια Εκδήλωση.

H Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, υπογραμμίζει τη διάσταση της εφαρμογής των πορισμάτων της Έρευνας στην Ανάπτυξη. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εισαγάγει στο θεσμό. Καλωσορίζει ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, και εκ των συνδιοργανωτών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός, και για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Χαιρετίζουν οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Αττικής και οι υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Η οιωνεί κοινοπραξία που οργανώνει όλα τα τελευταία χρόνια με επιτυχία την εκδήλωση αυτή, με το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ και ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αττική, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, θέλει να δώσει το «Παρών» στο διασυνδεδεμένο με την Ευρώπη αυτό γεγονός, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα η Έρευνα και η Καινοτομία έχουν λόγο στην Ανάπτυξη.

Κατά τα προηγούμενα έτη, η φυσική παρουσία στο εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ πολιτών και κυρίως μαθητών κατά τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ ξεπερνούσε τις δεκαπέντε χιλιάδες, ενώ τον καιρό της πανδημίας, που η Βραδιά εξελίχθηκε και αναδιοργανώθηκε σε διαδικτυακή βάση, είχαν πρόσβαση εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και ανά την υφήλιο, σε ερευνητικές δραστηριότητες και πρωτότυπους σχεδιασμούς και έργα σε κάθε τομέα της Επιστήμης από τη μοριακή μηχανική και την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, έως τις μεταφορές, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η έμφαση φέτος δίδεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, αλλά και στο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα για τη διασφάλιση της ειρήνης.  Στο πλαίσιο αυτό,  ερευνητικές δράσεις αναφορικά με τις θεματικές περιοχές της ενέργειας, των ΑΠΕ, του νερού, των  εδαφών, των κλιματικά ουδέτερων, ανθεκτικών και έξυπνων κτηρίων και πόλεων, του ρεύματος Bauhaus στην Ευρώπη έχουν εξέχουσα θέση.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο αρχαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την εφαρμογή νέων στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας που τόσο χρειάζεται η χώρα σήμερα στην πορεία της στην Ανάπτυξη.

Η Εναρκτήρια Εκδήλωση, τα δρώμενα της Βραδιάς και τα επιτεύγματα των ερευνητών που θα παρουσιάζονται επιτόπου στο κτήριο Αβέρωφ θα μεταδίδονται παράλληλα μέσω livestreaming στην ιστοσελίδα www.ntua.gr/ntuaren και στο κανάλι www.youtube.com/ntuaren της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ertnews.gr

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στοχεύει στο μέλλον: στη διάχυση της έρευνας στην κοινωνία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου προσόντων, στην αντιστροφή του ρεύματος brain-drain, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων που προωθούν την καινοτομία στην πραγματική οικονομία. Και έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης ενόψει της ανάκαμψης της χώρας.

Σε άλλες έξι πόλεις η Βραδιά του Ερευνητή       

Εκτός από την Αθήνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φετινή Βραδιά του Ερευνητή θα διοργανωθεί σε άλλες έξι πόλεις: στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα και στη Μυτιλήνη.

Αναλυτικότερα, εκτός από την βραδιά στο ΕΜΠ, την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι εξής ζωντανές εκδηλώσεις:

– Στο Μέγαρo Μουσικής στην Θεσσαλονίκη, από τις 17.00 έως τις 22.00

– Στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα, από τις 18.00 έως τις 22.00

– Στο Επιμελητήριο Αχαΐας και Πεζόδρομο Ρ. Φεραίου στην Πάτρα, από τις 18.00 έως τις 22.00

– Στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ, στα Βασιλικά Βουτών στο Ηράκλειο, από τις 17.00 έως τις 23.00

– Στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ στα Τρία Μοναστήρια στο Ρέθυμνο, από τις 17.00 έως τις 23.00

Η είσοδος θα είναι δωρεάν είσοδος για όλους. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στη διεύθυνση: https://researchersnight.gr/events/

Η ευρωπαϊκή «Βραδιά του ερευνητή»

Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες σε 30 χώρες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή («European Researchers’ Night»), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας μέσα από διαδραστικά πειράματα, ερευνητικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Δεκάδες Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, θα παρουσιάσουν πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο να φέρουν το κοινό πιο κοντά στην έρευνα και την επιστήμη.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών» αποκαλύπτει τα θαύματα της επιστήμης στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους Eυρωπαίους πολίτες με αστείους και διασκεδαστικούς τρόπους και τούς δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πώς οι ερευνητές μας βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή. Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι οι ερευνητές και τα παιδιά θα είναι πλέον σε θέση να αλληλεπιδρούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χάρη στην πρωτοβουλία «Ερευνητές στα Σχολεία», που θα ενισχύσει περισσότερο τη σύνδεση μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης, φέρνοντας την έρευνα μέσα στα σχολεία.»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η Επιτροπή δρομολόγησε τη νέα πρωτοβουλία «Ερευνητές στα Σχολεία», η οποία θα προωθήσει την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητών, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών κατά την επόμενη διετία. Οι ανταλλαγές αυτές θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και να διευρύνουν την πρόσβαση στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες και τα μαθηματικά (STEAM) και στις ερευνητικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ερευνητές στα Σχολεία» θα υλοποιηθούν μέσω έργων της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Ερευνητών» και θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε σχολεία, πρακτικά πειράματα, επισκέψεις σε εργαστήρια, παιχνίδια, συζητήσεις και παιχνίδια ρόλων. Κατά την επόμενη διετία, η πρωτοβουλία θα απευθύνεται σε περισσότερα από 2400 σχολεία και θα περιλαμβάνει περισσότερους από 224 000 μαθητές.

Αυτές οι δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA) της ΕΕ, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για να καταδειχθεί με απτούς τρόπους πόσο ζωτική σημασία έχει η ευρωπαϊκή έρευνα για το μέλλον και την ευημερία μας και ποιος είναι ο ρόλος της, ιδίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση υγιέστερου περιβάλλοντος και τρόπου ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας