«White Dragon»: ξεκλειδώνουν επενδύσεις υδρογόνου στη Δ. Μακεδονία
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 5 Απριλίου 2022 Αργύρης
Την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την αγορά του υδρογόνου, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισαν οι ομιλητές σε διαδικτυακή εκδήλωση, που οργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα:«Δυτική Μακεδονία-Ευρωπαϊκός κόμβος Υδρογόνου- Ενεργειακή κρίση», ενώ τονίστηκε ότι η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιταχύνει τα ευρωπαϊκά σχέδια υδρογόνου.
Στην εκδήλωση, που έγινε με τη μορφή διαδικτυακής τηλεοπτικής εκπομπής και τη συμμετοχή εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης από περιοχές όλης της χώρας, ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, CEO Hydrogogen Europe και πρώην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στην αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της εθνικής πρότασης «White Dragon», που θα γίνει τον Ιούνιο.
Το «White Dragon», με συντονιστή τη ΔΕΠΑ, τη συμμετοχή ενεργειακών ομίλων και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι καθοριστικής σημασίας για τις τεχνολογίες υδρογόνου και το Ελληνικό ενεργειακό σύστημα, καθώς ενεργοποιεί επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελληνική επικράτεια, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, χαρακτήρισε το «πράσινο υδρογόνο» ως «οικολογικό γκάζι» για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η “Πράσινη Συμφωνία” ψηφίστηκε από σχεδόν όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και περιλαμβάνει 150 δισ. ευρώ για την δίκαιη μετάβαση της Ευρώπης σε οικονομία χωρίς άνθρακα υπογραμμίζοντας ότι «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης», Ο έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ακόμη ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις μας», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο της Ελλάδας στην ανάπτυξη υδρογόνου, λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο και είμαι θερμός συμπαραστάτης και υποστηρικτής της πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης».
Την απουσία θεσμικού πλαισίου για το υδρογόνο επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αναφέροντας ως παράδειγμα τρία εγκεκριμένα έργα από το Πράσινο Ταμείο και το «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία προωθούνται αλλά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εφόσον όπως είπε δεν υπάρξει εγκαίρως σχετικό θεσμικό πλαίσιο, τα οποία είναι: η παραγωγή υδρογόνου από την λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών της δυτικής Μακεδονίας που σήμερα ενταφιάζεται, η μετατροπή του δημόσιου Κτηνιατρείου της ΠΕ Κοζάνης σε «πράσινο κτίριο», με τη δημιουργία του πρώτου υδρογονάδικου για τις ενεργειακές του ανάγκες καθώς και την ενεργειακή αυτονομία με υδρογόνο ενός σύγχρονου τυροκομείου της περιοχής, που προορίζεται να μετατραπεί σε τυροκομική σχολή.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία του «White Dragon» και σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες υδρογόνου στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, που μπορούν να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να απορροφήσουν με ευνοϊκές προϋποθέσεις το πρόβλημα απασχόλησης, που δημιουργείται από την απολιγνιτοποίηση της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση ο κ Κασαπίδης ζήτησε πολιτική βούληση για άμεσες θεσμικές και επενδυτικές αποφάσεις.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, CEO Hydrogogen Europe και πρώην ευρωβουλευτής της Γερμανίας, ανέφερε ότι «η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία επιταχύνει τις εξελίξεις», σε ό,τι αφορά το υδρογόνο, σημειώνοντας ότι με έγκριση των κρατών – μελών, η ΕΕ προχωρά στην άμεση υλοποίηση ενός σχεδίου που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παρίσι, που προβλέπει «την επιτάχυνση των αξιολογήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών πρότζεκτ της λίστας IPCEI, στα οποία περιλαμβάνεται και ο White Dragon της δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, να έχει ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούνιο». Επίσης, η Κομισιόν ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου για την αγορά του υδρογόνου και την ψήφισή του ώστε σύντομα «να έχουμε στα χέρια μας τους πρώτους κανόνες για την αγορά, διακίνηση, τροφοδοσία, εμπορία και χρήση του από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». «Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας», συνέχισε ο κ. Χατζημαρκάκης, είναι μεγάλο καθότι «μέχρι το 2030 θα πρέπει να παράγουμε μέσω των υποδομών μας 20 εκ m3 υδρογόνου, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε για τους ηλεκτρολύτες ενέργεια λίγο πάνω από 300GW».
Η Μέλισσα Βερύκιος, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος Hebio – Υδρογόνο, τόνισε ότι «ξένες ενεργειακές εταιρείες έχουν στρέψει τα ραντάρ τους στην Ελλάδα, στοχεύουν στις ενεργειακές εξελίξεις θέλοντας να επενδύσουν στην χώρα» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση στο πρότζεκτ του υδρογόνου καθώς και υποστήριξη στην αλυσίδα αξιών που φέρνει η χρήση του».
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Αθανάσιος Στούμπος σημείωσε ότι το υδρογόνο αποτελεί «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το απαντήσουμε θετικά, συμβάλλοντας με τη δουλειά μας στην επιτάχυνση των εξελίξεων».
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο βίντεο:
Σχετικά Άρθρα
- Μετάδοση εκδήλωσης: η σημασία του υδρογόνου στον τομέα της ενέργειας
- ΕΑΤ-ΔΕΠΑ Εμπορίας: συνεργασία για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας
- ΔΕΣΦΑ: ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στη Δ. Μακεδονία
- Social Hub: η καθοριστική σημασία του υδρογόνου στον τομέα ενέργειας
- ΔΕΔΑ: αυτοψία στα έργα δικτύων φυσικού αερίου Δ. Μακεδονίας
- ΕΕ και Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Υδρογόνου: κοινές δράσεις για το ανανεώσιμο υδρογόνο