ecopress
Η συνύπαρξη λύκων και ανθρώπων στην Ευρώπη απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα διήμερη διάσκεψη στο Τρέντο της Ιταλίας με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος WolfAlps... WolfAlps: Συμφιλίωση ανθρώπων και λύκων στις Άλπεις

Η συνύπαρξη λύκων και ανθρώπων στην Ευρώπη απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα διήμερη διάσκεψη στο Τρέντο της Ιταλίας με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος WolfAlps που χρηματοδοτήθηκε από το LIFE.

Η διάσκεψη συγκέντρωσε περίπου 150 ερευνητές, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής  και περισσότερους από 1.000 παρατηρητές. Χιλιάδες περισσότεροι συμμετείχαν σε δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου το Μουσείο Επιστήμης του Τρέντο.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι λύκοι έχουν  επανακαθορίσει ολόκληρες περιοχές στις Άλπεις. Η επιστροφή τους είναι ευπρόσδεκτη για τον οικοτουρισμό της περιοχής και τη βιοποικιλότητα. Αλλά δημιουργεί επίσης ερωτήματα στους κατοίκους των Άλπεων ειδικά στους αγρότες.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το πρόγραμμα LIFE WolfAlps, το οποίο διοργάνωσε τη διάσκεψη, επικεντρώθηκε στη λήψη μέτρων προστασίας των ζώων από τους λύκους επιχειρώντας παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τους κυνηγούς, τους βοσκούς, τους σπουδαστές και τις τοπικές κοινότητες σχετικά με την αξία που οι λύκοι προσθέτουν στις περιοχές τους.
“Για πρώτη φορά, αντιμετωπίσαμε και μερικώς επιλύσαμε τα πληθυσμιακά ζητήματα που υπήρξαν στο επίκεντρο της συνύπαρξης λύκων-ανθρώπων εδώ και δεκαετίες”, δήλωσε ο Giuseppe Canavese, συντονιστής του προγράμματος LIFE WolfAlps. “Το έργο έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ενημερωμένων ανθρώπων που είναι απαραίτητο για το μέλλον της διατήρησης της φύσης στις Άλπεις”.

Απλές λύσεις όπως η εκτροφή της σωστής ράτσας σκύλων φύλαξης ζώων (οι κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν το τσοπανόσκυλο Maremmano και τη ράτσα Komondor που το τρίχωμά της θυμίζει κορδόνια) και η κατασκευή ηλεκτρικών περιφράξεων μπορούν να κρατήσουν τους λύκους στην περιοχή χωρίς να τους βλάψουν. Το πρόγραμμα WolfAlps έχει διαδώσει τα τελευταία πέντε χρόνια προληπτικές πρακτικές αυτού του είδους για τη μείωση των ζημιών τόσο στα ζώα εκτροφής όσο και στην άγρια ​​πανίδα.

Κάθε χώρα έχει ακολουθήσει ιστορικά τη δική της πορεία δράσης για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων και την προώθηση της συνύπαρξής τους με τους ανθρώπους. Τώρα, για πρώτη φορά, τα μέτρα αποκτούν διεθνή κλίμακα, καλύπτουν τις Άλπεις και προστατεύουν κυρίως τις αγέλες των λύκων που διασχίζουν τα ιταλο-σλοβενικά σύνορα.

Οι λύκοι, οι οποίοι είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από τις Άλπεις κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, τώρα κατοικούν την περιοχή κατά εκατοντάδες. Τα σαρκοφάγα συνυπάρχουν ειρηνικά με τους ντόπιους, κυρίως ως αποτέλεσμα καλών πρακτικών και πολιτικών.

“Τα πιο ενημερωμένα στοιχεία μιλούν για 47 αγέλες και 6 ζευγάρια λύκων μεταξύ του Πιεμόντε και του Φριούλι”, δήλωσε η Dr Francesca Marucco, βιολόγος που μίλησε στο συνέδριο. Εξήγησε ότι ο διεθνής συντονισμός στις Άλπεις συνέβαλε στην τυποποίηση της συλλογής δεδομένων, αποκαλύπτοντας ότι πολλές αγέλες λύκων περιφέρονται τώρα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Σλοβενία.

Ομιλητές στη διάκεψη ήταν επίσης ο προϊστάμενος της Μονάδας Προστασίας της Φύσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Nicola Notaro, ο επικεφαλής της μονάδας LIFE, Angelo Salsi, καθώς και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Η διεθνής εκδήλωση υπογράμμισε μια μετατόπιση που ξεκίνησε από το LIFE WolfAlps προς συλλογικές δράσεις σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Η πανευρωπαϊκή προσέγγιση θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παραγωγή επιστημονικών δεδομένων αρκετά ισχυρών ώστε να βασιστούν πάνω σε αυτά οι μελλοντικές πολιτικές διαχείρισης του πληθυσμού των λύκων.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας