ecopress
Για ακόμα εικοσιτέσσερις ώρες έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Μαΐου 2018 παρατείνονται τα προληπτικά προστατευτικά μέτρα που είχαν εφαρμοστεί από την Πρωτομαγιά σε... Ξάνθη: Νέα παράταση μέτρων μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο μπαταριών – CISD: «Να ισχύσει η περιβαλλοντική ευθύνη»

Για ακόμα εικοσιτέσσερις ώρες έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Μαΐου 2018 παρατείνονται τα προληπτικά προστατευτικά μέτρα που είχαν εφαρμοστεί από την Πρωτομαγιά σε περιοχές της Ξάνθης, μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Πρωτομαγιά στη βιομηχανία κατασκευής μπαταριών Sunlight, στο Νέο Όλβιο.

CISD: Σε περίπτωση καύσης, τα μέταλλα εξαερώνονται και καταλήγουν με τη βροχή στο έδαφος και σε υδάτινους αποδέκτες

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, υπέγραψε τη νέα απόφαση για να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς, επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, για αύριο Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στους οικισμούς Νέο Ολβιο, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιο, Κρεμαστή, Τοξότες, Εξοχή και Τύμπανο του Δήμου Τοπείρου και στους οικισμούς Καλλιθέα και Εύμοιρο του Δήμου Ξάνθης.

Τα προληπτικά, προστατευτικά μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μετρήσεων, για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αιωρούμενα σωματίδια, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται να γίνουν γνωστά το βράδυ της Παρασκευής, ή το πρωί του Σαββάτου.

Στα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται περιλαμβάνονται:

– Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.

– Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).

– Οι κάτοικοι και ειδικά τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.

– Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

 

 Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Ανησυχούμε και μάλιστα πολύ για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Της Μαργαρίτας Καραβασίλη*/

Από τη μια μας καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων και από την άλλη ορθώς αποφασίστηκε η εκκένωση οικισμών “λόγω της φύσης των χημικών που καίγονται και της διεύθυνσης του ανέμου”…
(πιο συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Κοσμητή, Τύμπανο, Τοξότες καθώς και το χώρο αναψυχής του Νέστου).

-«Δεκάδες τοξικά αέρια παράγονται απ την καύση μπαταριών: Επικίνδυνα οργανωχλωριωμένα και οργανοφθοριωμένα παράγωγα, βενζόλιο, βαρέα μέταλλα, Στυρένιο , Διφαινύλιο, Ακρολεϊνη..επικίνδυνα για το αναπνευστικό, καρκινογόνα, τοξικά για υδρόβιους οργανισμούς..» τονίζει η πρόεδρος του CISD  Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη Μαργαρίτα Καραβασίλη

Και προφανώς ανησυχούμε και μάλιστα πολύ για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο μπαταριών στην Ξάνθη -Sunlightτο μεσημέρι της πρωτομαγιάς…ειδικά μάλιστα γιατί όλα τα δημοσιεύματα προσπαθούν να μας διαβεβαιώσουν ότι “Δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων”…

Ποιος άραγε μπορεί να το πει αυτό έτσι βιαστικά και ΓΙΑΤΙ όταν ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες και αναλύσεις που ελπίζουμε ότι έχουν κάνει οι αρμόδιοι και ειδικά οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (σήμερα τουλάχιστον) στον αέρα, το έδαφος και στα επιφανειακά ή/και υπόγεια ύδατα για να μην αναφερθούμε και στην βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς γειτνιάζει με τον ποταμό Νέστο αλλά και με περιοχή προστασίας του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ,

Ελπίζουμε ότι θα ενημερωθούμε το ταχύτερο από τα αρμόδια και πλέον κατάλληλα χείλη, αγαπητέ κύριε Ειδικέ Γραμματέα Επιθεώρησης, τόσο ως προς τα αίτια της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους της εταιρείας, όσο και για την επικείμενη περιβαλλοντική ζημιά ή/και ενδεχόμενους κινδύνους στη δημόσια υγεία, αφενός από τους αέριους ρύπους και αφετέρου από το απόβλητο μολύβδου που ενδεχομένως συμπαρασύρθηκε και κάηκε… από τα αποτελέσματα των ελέγχων των επιθεωρητών

Ελπίζουμε επίσης ότι θα εφαρμοστεί άμεσα η οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη ώστε ο ρυπαίνων να πληρώσει και τα έξοδα της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και αυτό υπό την ευθύνη και εποπτεία του Κεντρικού Συντονιστικού Γραφείου (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την τοπική ΠΕΑΠΖ καθώς η περιβαλλοντική ζημιά ενδέχεται να έχει συντελεστεί σε σημαντικούς φυσικούς πόρους εντός προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ και δίπλα στον Νέστο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην Ξάνθη, όπου η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις, έχει συνολική έκταση 142.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας σημειώνεται ότι παράγονται προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ η μονάδα έχει λάβει πιστοποιήσεις “για τη χρήση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008), περιβάλλοντος (ISO 14001:2004) και υγείας και ασφάλειας στην εργασία (BS OHSAS 18001:2007)”.

Το εργοστάσιο της Ξάνθης:
Διαθέτει τέσσερις (4) εξελιγμένες γραμμές παραγωγής για τους εξής τύπους μπαταριών:
Βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος κλειστού και ανοικτού τύπου (για εφαρμογές κίνησης & για εφεδρική χρήση)
Προηγμένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος για υποβρύχια πρόωση
Μπαταρίες αργύρου-ψευδαργύρου για τορπίλες μάχης και ασκήσεων

Οι ίδιες εγκαταστάσεις στεγάζουν τον χώρο αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ. που περιλαμβάνει 6 ράμπες φόρτωσης και 11.200 σημεία απόθεσης παλετών.

Ας γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση καύσης, τα μέταλλα εξαερώνονται και καταλήγουν με τη βροχή στο έδαφος και σε υδάτινους αποδέκτες. Επιπλέον η στράγγιση των υγρών μπορεί να ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ειδικότερα. οι μπαταρίες περιέχουν και διαβρωτικά οξέα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στους ζωντανούς οργανισμούς.

*Πρόεδρος του CISD  Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη Μαργαρίτα Καραβασίλη

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας