ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Θολά σημεία και γκρίζες ζώνες καλείται να αποσαφηνίσουν οι επικείμενες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις διαφαινόμενες διακρατικές συμφωνίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα... ΞΕΕ: Οι γκρίζες ζώνες των διακρατικών συμφωνιών για τον τουρισμό

Της Ντίνας Καράτζιου/

Θολά σημεία και γκρίζες ζώνες καλείται να αποσαφηνίσουν οι επικείμενες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις διαφαινόμενες διακρατικές συμφωνίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα δημοσιοποιηθούν την τρέχουσα εβδομάδα μαζί με τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, λόγω του κορονωϊού.

 

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, αφενός επιδοκιμάζουν τις διακρατικές και αφετέρου, κάνουν λόγο για  αστερίσκους και γκρίζα σημεία, προσδοκώντας ότι αυτά θα ξεκαθαριστούν μέσω των πρωτοκόλλων, ενω ευέλικτα και βιώσιμα πρωτόκολλα για την προστασία τουριστών, εργαζομένων & επιχειρήσεων ζητάει το ΞΕΕ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν της περασμένης εβδομάδας για την επανεκκίνηση του τουρισμού που περιορίστηκαν σε μία διακήρυξη αρχών.  Χωρίς την ύπαρξη ξεκάθαρων κανόνων από την Ε.Ε.  για το άνοιγμα του διακόπτη των οικονομικών τομέων της τουριστικής δραστηριότητας με κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα, το βάρος της φόρμουλας επανεκκίνησης, πέφτει στις εθνικές κυβερνήσεις και εν προκειμένω της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση μιας δύσκολης εξίσωσης με πολλούς αγνώστους:

Τα αγκάθια των διακρατικών συμφωνιών

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού προχωρούν στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας καταρτίζοντας ένα εθνικό πλάνο βάσει του οποίου θα μπορέσουν να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες με υγειονομικά αξιόπιστες χώρες. Μία επιλογή που έγινε εν πολλοίς αποδεκτή και βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του τουρισμού στη χώρα μας. Διαβλέπουν ωστόσο γκρίζες ζώνες και αστερίσκους στα εξής σημεία:

 Πρώτον: Παραμένει αδιευκρίνιστο πότε και πως και αν θα είναι υποχρεωτικό το διαγνωστικό τεστ. Μπορεί η ελληνική πλευρά να κατέστησε σαφές, ότι δεν θα επωμιστεί αυτή την υποχρέωση, ωστόσο το οικονομικό κόστος  διενέργειάς του ενδέχεται να κριθεί αποθαρρυντικό για την επίσκεψη τουριστών στη χώρα.

Δεύτερον: Παραμένει άγνωστο πως θα αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές απαιτήσεις των tour operators, κι αν αυτές θα ικανοποιηθούν ή θα παρακαμφθούν μέσα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα πρώτα manual από τους tour operators που φτάνουν ακόμη και με 60 σελίδες, που συνδέονται με τιμοκαταλόγους και συμβόλαια, για να μπορέσουν να γίνουν οι πωλήσεις.

Τρίτον: Τι γίνεται με το ζήτημα τυχόν αποζημιώσεων  μεγάλων χρηματικών ποσών από ενδεχόμενες αξιώσεις τουριστών στην περίπτωση που  νοσήσουν στη χώρα μας από κορωνοϊό. Κι αν η απαρέγκλιτη τήρηση των επικείμενων πρωτοκόλλων διαφυλάττει τους επαγγελματίες του κλάδου από έναν τέτοιο κίνδυνο.

Τέταρτον. Το συρρικνωμένο τουριστικό προϊόν οδηγεί σε συγκρούσεις εντός ΕΕ και τις επόμενες ημέρες ο σκληρός  ανταγωνισμός αναμένεται να κλιμακωθεί, ειδικά μέσω των επικείμενων διακρατικών συμφωνιών, που για κάποιους καταργεί την αρχή του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου. ‘Ήδη ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Τζουζέπε Κόντε, έχει δηλώσει ότι «Δεν θα αποδεχθούμε διμερείς συμφωνίες εντός της ΕΕ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προνομιακούς τουριστικούς διαύλους. Αυτό θα μας έθετε εκτός της ΕΕ και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ». Στο ερώτημα αν οι διακρατικές συμφωνίες ενδέχεται να παραβιάζουν την «αρχή της μη-διάκρισης» και του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι «με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, επομένως η Κομισιόν επιτρέπει αυτού του είδους της συμφωνίες εάν κράτη- μέλη θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες».

Πέμπτον: Πως θα διευθετηθεί κι αν  θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια διαγνωστικού τεστ και πως αυτό το επιπλέον κόστος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εισροή τουριστών.

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Από τους φορείς του Τουρισμού που κατέθεσαν στην κυβέρνηση μία σειρά προτάσεων για το περιεχόμενο των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χριστίνα Τετράδη, μιλώντας στο  ecopress υπογραμμίζει ότι τια πρωτόκολλα πρέπει να είναι ευέλικτα, και βιώσιμα. Οσο για τις απαιτήσεις των tour operators, όπου κι όταν αυτές υπάρξουν, τονίζει:  «Καταρχάς πρέπει να δούμε αν θα συνεργαστούμε μ΄ αυτούς τους tours operators και πότε.  Ήρθε για παράδειγμα η Τui και έθεσε κάποια θέματα αύριο θα έρθει κάποιος άλλος και θα θέσει άλλα. Από τη στιγμή που θα γίνουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών, εννοείται, ότι διέπονται και οι υγειονομικοί κανόνες από αυτές. Οι ξενοδόχοι θα δεχτούν τον πελάτη, όπως το κράτος αποφασίσει ότι πρέπει γίνει αυτό. Η βάση των δικών μας προτάσεων είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα  να είναι βιώσιμα και ευέλικτα, χωρίς όμως να χάνουν  τη δυναμική της υγειονομικής προστασίας  τόσο του  πελάτη όσο και του εργαζομένου. Από εκεί και πέρα στην Ελλάδα έχουμε την ιδιαιτερότητα να λειτουργούν πολλοί και διαφορετικοί τύποι ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Κατά βάση έχουμε  μικρά καταλύματα, και εκεί θα πρέπει να υπάρξει κάποια ευελιξία Και το γεγονός όπως ακούτε ότι δεν θα υπάρχουν μπουφέδες, δεν γίνεται να μην υπάρχουν μπουφέδες, καθώς το 80% των ξενοδοχείων έτσι λειτουργούν.   Μπορεί να γίνει με ένα διαφορετικό τρόπο. Το ίδιο και το πως θα καθαρίζεται και θα απολυμαίνεται το δωμάτιο. Ομοίως και  το check in και το check up. Παρότι σε όλο αυτό το κομμάτι, προτείνεται να διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά». Η αντιπρόεδρος του ΞΞΕ, αναφέρει ακόμη, ότι ορθώς προχωράνε διακρατικές συμφωνίες, όχι όμως με χώρες της Ε.Ε  που είναι οι κύριοι πελάτες μας. Προχωράνε ενδεχομένως  με Κύπρο, Ισραήλ και με χώρες εκτός της Ε.Ε . Ωστόσο, οι μεγάλοι μας πελάτες, είναι αυτοί που δεν βρίσκονται στην ίδια υγειονομική πρόοδο με εμάς. Κι αυτό είναι δυσάρεστο»

Λαβύρινθος πρωτοκόλλων 

Για  «λαβύρινθο πρωτοκόλλων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στην ΕΡΤ3, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο καλούνται αυτή τη στιγμή να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικοί αστερίσκοι στις διακρατικές συμφωνίες με χώρες που θα πληρούν τα ίδια υγειονομικά κριτήρια και επανέφερε το αίτημα για πραγματοποίηση τεστ Covid-19 στις χώρες προέλευσης.: «Είναι ένας τεράστιος λαβύρινθος. Αυτή τη στιγμή όλες οι ξενοδοχειακές  επιχειρήσεις ιδιαίτερα της εποχικής λειτουργίας  έχουν πάρει τα πρώτα manul από τους tour operators που είναι τουλάχιστον 50 με 60 σελίδες, και συνδέονται με τιμοκαταλόγους και συμβόλαια, για να μπορέσουν να γίνουν οι πωλήσεις. Αρα το ζήτημα είναι ότι το μπαλάκι θα πάει στη δομή φιλοξενίας που λέγεται ξενοδοχείο και εκεί θα υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η περιορισμένη ευθύνη που θα έχουμε για ενδεχόμενο κρούσμα covid στα καταλύματά μας, να δούμε πως θα διαχειριστεί. Και λέω περιορισμένη γιατί εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα της αστικής ευθύνης, καθώς έχουμε ένα τεράστιο ερωτηματικό κατά πόσο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε.  Και βέβαια, περιορισμένη ευθύνη θα έχεις μόνο αν τηρείς απαρέγκλιτα τα πρωτόκολλα».

Προσθέτει ακόμη, ότι οι «Διακρατικές συμφωνίες, θα έλεγα ότι είναι ένα θέμα που έχει πολλούς αστερίσκους. Και ενώ ήδη η χώρα μας έχει ξεκινήσεις κάποιες τέτοιες κουβέντες. Το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουν τα ίδια υγειονομικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι λίγο θολό, έχει να κάνει με την εξέλιξη του ιού». Εξήγησε επίσης ότι «μεγάλο θέμα παραμένει το τεστ covid  κι αν αυτό θα γίνεται στις χώρες προέλευσης που το προτείναμε ως χώρα». Όπως τόνισε, είναι ερωτηματικό ποιος θα επωμιστεί το κόστος, το οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ, κι αν το γεγονός αυτό, θα επιδράσει αρνητικά στην απόφαση να κάνει κάποιος διακοπές στη χώρα μας. Ειδικά στην περίπτωση που αφορά οικογενειακές διακοπές, οπότε το κόστος πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας..

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας