ecopress
Την έναρξη υλοποίησης της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου σηματοδοτεί η επιτυχής ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη των αναδοχών για ένα... Ξεκινά η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου – Σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Την έναρξη υλοποίησης της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου σηματοδοτεί η επιτυχής ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη των αναδοχών για ένα έργο – σταθμό σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο ΑΔΜΗΕ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών φακέλων εντός χρόνου ρεκόρ (2 μήνες) για την ιστορία παρόμοιων έργων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, αποτελεί μια επιτυχία για τον υπό δημόσιο έλεγχο Διαχειριστή, ο οποίος έτσι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξέλιξη ενός ακόμα έργου εθνικής σημασίας με ευεργετικές συνέπειες για την αξιόπιστη τροφοδότηση της Κρήτης.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ:

  1. Μειοδότρια για το πρώτο (δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου, ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.
  2. Μειοδότρια για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9 εκατ. ευρώ.
  3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο, μειοδότησε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ. Ο Διαχειριστής επισημαίνει ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες και δόκιμες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων, καθώς και ότι η συγκεκριμένη διασύνδεση είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια-υπόγεια AC καλωδιακή διασύνδεση στον κόσμο ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων κατά μήκος της υποβρύχιας διαδρομής (950 μέτρα) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων πόντισης καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

Τονίζει ακόμη, ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών φακέλων εντός χρόνου ρεκόρ (2 μήνες) για την ιστορία παρόμοιων έργων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αποτελεί μια επιτυχία για τον νέο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έτσι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξέλιξη ενός ακόμα έργου εθνικής σημασίας, με ευεργετικές συνέπειες για την αξιόπιστη τροφοδότηση της Κρήτης».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, τονίζει σε δήλωσή του τα εξής: «Η διασύνδεση της Κρήτης ξεκίνησε και η έγκαιρη ολοκλήρωσή της εντός του 2020, θα συμβάλει καθοριστικά στην αξιόπιστη τροφοδότηση της νήσου μέσω των διασυνδέσεων που αποτελούν πλέον τον πυρήνα της στρατηγικής μας. Μετά και την σημερινή εξέλιξη και σε συνδυασμό με την «μεγάλη διασύνδεση» Κρήτης-Αττικής, η οποία μας ανατέθηκε πρόσφατα και θα υλοποιήσουμε μέσω της θυγατρικής μας Αριάδνη Interconnection, προχωράμε στο φιλόδοξο επενδυτικό μας πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας στους Έλληνες καταναλωτές τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρουν οι σύγχρονες διασυνδέσεις».

Σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε η «Ναυτεμπορική»  ευρεία σύσκεψη με θέμα την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία έπειτα από πρόσκληση της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «παρών» θα δώσουν και στελέχη του Βέλγου Διαχειριστή Elia, στον οποίο η Κομισιόν έχει αναθέσει ρόλο διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος της Κομισιόν είναι να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ώστε το υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με το Λεκανοπέδιο, λύνοντας έτσι πλήρως τα προβλήματα τροφοδοσίας του νησιού, να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό του PCI και να μη μεταπέσει σε καθεστώς εθνικού έργου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας