Νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων ΑΕΙ
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΠεριβάλλον 1 Απριλίου 2019 Αργύρης
Στις 10 Απριλίου ξεκινάει η νέα δράση χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων ΑΕΙ ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης σε ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη.
Σε ανάρτηση του υφυπουργού στο Facebook αναφέρει ότι η σχετική προκήρυξη της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Οικονομίας έχει τίτλο «Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φοιτητικές εστίες και εγκαταστάσεις Τεχνολογικών Φορέων του Υπουργείου Παιδείας». Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 9.000.000 ευρώ, ωστόσο δύνανται να ενταχθούν πράξεις έως 40.000.000 ευρώ.
Η δράση απευθύνεται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τεχνολογικούς φορείς του υπουργείου Παιδείας και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Η σχετική πρόσκληση ανοίγει στις 10 Απριλίου 2019.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ΘΑΜΥΡΙΣ, συμμετείχαν καθηγητές και στελέχη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του κυριότερου δυνητικού δικαιούχου της δράσης στην περιοχή, που ενημερώθηκαν από τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος για τις λεπτομέρειες της δράσης και της υποβολής προτάσεων.
Eπιδοτούμενες δαπάνες
Υπενθυμίζεται ότι στις επιδοτούμενες δαπάνες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ηλεκτροκίνηση εντός των χώρων πανεπιστημίων και άλλων τεχνολογικών φορέων του υπουργείου Παιδείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται χρηματοδότηση για την αντικατάσταση συμβατικών οχημάτων μετακίνησης με αντίστοιχα ηλεκτρικά, καθώς και για την εγκατάσταση μικρού δικτύου ηλεκτρικών ποδηλάτων ενώ πέρα από την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, στις προτάσεις μπορούν, επίσης, να περιληφθούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του ενεργειακού προφίλ των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, καθώς και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Έτσι, στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, όπως για παράδειγμα οι επεμβάσεις επί του κελύφους με προσθήκη μόνωσης, η αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η αντικατάσταση συστήματος καυστήρα, λέβητα και σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει τη χρήση ΑΠΕ.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί φορείς μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, όπως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering), αλλά και την κατασκευή εγκατάστασης ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να συμπεριλάβουν στις αιτήσεις τους τη χρηματοδότηση και συμβουλευτικών υπηρεσιών, εφόσον τεκμηριώνεται ότι λόγω αντικειμένου δεν μπορούν να τις υλοποιήσει οι ίδιοι, και με την προϋπόθεση πως αυτές δεν αφορούν τη διαχειριστική, διοικητική και επιχειρησιακή επάρκεια.
Σχετικά Άρθρα
- Στο ΕΣΠΑ 67 έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων
- Εξοικονομώ 2021: παράταση για ολοκλήρωσης εργασιών
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού
- ΕΕΤΑΑ: μελέτη ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων στη Β. Εύβοια
- ΕΣΠΑ: πως θα μοιραστούν 3,6 δις για περιβάλλον-κλιματική αλλαγή
- Δήμος Χαλανδρίου: ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων