Ξεκινάνε οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων σε οινοποιεία
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 13 Ιουνίου 2019 Αργύρης
Κατά 150.000 ευρώ αυξάνεται το επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά επιχείρηση οινοπαραγωγής, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία καθορίζει τη διαδικασία χρηματοδότησης των «Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής» για την περίοδο 2020-2023.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο, από τις 200.000 ευρώ που όριζε προηγούμενη απόφαση, αυξάνεται στα 350.000 ευρώ. Κατώτερο ποσό επένδυσης, ανά δικαιούχο, ορίζονται οι 10.000 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα (500.000 ευρώ) παραμένει το ανώτερο ποσό επένδυσης για συλλογικά σχήματα.
Επίσης, καθορίζεται ως σημαντικότερο κριτήριο (συντελεστής βαρύτητας 0,20) για την επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου, η υποβολή του από συλλογικό σχήμα, όπως οργάνωση παραγωγών, ένωση οινοπαραγωγών, διεπαγγελματική οργάνωση ή συνεταιρισμό.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), από την 1η Ιουλίου έως και την 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, με στρατηγικούς στόχους:
α) Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπορίας.
β) Τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να αναπτυχθούν περαιτέρω οικονομικά.
γ) Την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων.
Οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι του προγράμματος είναι:
α) Η αύξηση του μεριδίου στην αγορά των πιστοποιημένων οίνων (Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε, ποικιλιακών, ονομασία κατά παράδοση) κατά 5%.
β) Ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν να ανέρχονται στα 50 σχέδια ετησίως εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 σχέδια να αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 5 συλλογικά σχήματα.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΑΑΤ: ποιοι δικαιούνται έκτακτη ενίσχυση 26,29 εκ. ευρώ
- Αναπτυξιακός νόμος: ξεκινούν αιτήσεις για τουριστικές επενδύσεις
- Η ρύθμιση οφειλών αγροτικού ρεύματος, με μηδενικό επιτόκιο
- ΥΠΑΑΤ: αιτήσεις για έργα αγροτικής οδοποιίας 65 εκατ. ευρώ
- Κρήτη: στα 564,5 εκατ. ευρώ το περιφερειακό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ
- Αιτήσεις για επιχορήγηση νέων επιχειρήσεων με 14.800 ευρώ