Ξεκλειδώνουν οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για ενεργειακή εξοικονόμηση
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμα 18 Ιουνίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Με την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, όπου συγκεντρώνεται η «δύναμη πυρός» για την επίτευξη των εθνικών στόχων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με τη διάρθρωση του Εθνικού Σχεδίου, ο άξονας της «πράσινης μετάβασης» είναι με διαφορά το μεγαλύτερο πρόγραμμα με χρηματοδοτήσεις ύψους 6,02 δισεκ. ευρώ (από τα 30,9 δις. που είναι το ύψος των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, δάνεια και επιδοτήσεις, από την ΕΕ) που προβλέπεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις άνω των 10 δισεκ. ευρώ (σε σύνολο 57,5 δισεκ.)
Την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανακοίνωσε την Πέμπτη 17 Ιουνίου από την Αθήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ Αυτονομώ” έχει προϋπολογισμό 1,08 δισεκ. ευρώ. Προβλέπει την ενίσχυση δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης των νοικοκυριών, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30% και περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, «έξυπνα» συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λπ. Το έργο θα μειώσει το κόστος της θέρμανσης και ψύξης, καθώς και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες και θα έχει σημαντικές ωφέλειες από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.
Αντίστοιχα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο προϋπολογισμός για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι 450 εκατ. με στόχο επίσης εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους πάροχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.
Και για τα κρατικά κτίρια προβλέπεται η διάθεση 200 εκατ. για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Το «Εξοικονομώ στο δημόσιο» πέρα από τις επενδύσεις, τη μόχλευση οικονομικής δραστηριότητας και την επακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος το Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας των ευάλωτων νοικοκυριών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία πλαισίου που θα ορίζει τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά (σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. 944/2019 και 2002/2018) και θα εισάγει μηχανισμούς παρακολούθησης και μείωσης της ενεργειακής φτώχειας. Στόχος η μείωση κατά 50% έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030 του αποτυπώματος των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών.
Σχετικά Άρθρα
- «Ελλάδα 2.0»: στα 10,53 δισ. ευρώ τα επενδυτικά σχέδια του 2022
- Ταμείο Ανάκαμψης: αίτημα χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για «πράσινα» έργα
- Ταμείο Ανάκαμψης: επενδυτικά σχέδια, ύψους 1,8 δις. ευρώ
- Τα νέα κτιριακά, ενεργειακά και δασικά έργα που μπαίνουν στο «Ελλάδα 2.0»
- ΕΕ: νέα δόση 3,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκμψης
- «Ηλέκτρα» VS «Εξοικονομώ»: τα κίνητρα για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια