ecopress
Νομοθετήθηκε πρόγραμμα κατάρτισης για τον χειρισμό μηχανημάτων έργου 2ης ειδικότητας αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ως προς το περιεχόμενο, τη διάρκεια και κυρίως τους φορείς... Ξεκρέμαστες οι επιχειρήσεις από χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων

Νομοθετήθηκε πρόγραμμα κατάρτισης για τον χειρισμό μηχανημάτων έργου 2ης ειδικότητας αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ως προς το περιεχόμενο, τη διάρκεια και κυρίως τους φορείς υλοποίησης του, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις κυρίως της βιομηχανίας και των logistics, να αδυνατούν να αναθέτουν καθήκοντα χειριστή ανυψωτικών μηχανημάτων νόμιμα σε εργαζόμενους.

Το θέμα αναδεικνύει ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ), με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Βασίλειος Αργυρόπουλος και η γενική γραμματέας Μαρία Αντωνιάδου προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας ζητώντας την άμεση επίλυση του.

Η επιστολή του ΣΜΗΒΕ προς  το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη των υπουργού Κωνσταντίνου Σκρέκα, υφυπουργού Μάξιμου Σενετάκη, υφυπουργού Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, προς  υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υπόψη των υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, υφυπουργού  Ζέττας Μακρή, υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και προς το  Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος υπόψη του προέδρου Γεώργιου Στασινού, με θέμα «N. 4872/2022 – Χειρισμός Μ.Ε. 2ης ειδικότητας» αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

-«Ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος με την παρούσα επιστολή επισημαίνει την εκκρεμότητα που παραμένει στον Ν. 4982/2022 (ΦΕΚ 195 15/10/2022) σχετικά με τον χειρισμό Μηχανημάτων Έργου 2ης ειδικότητας και ενδιαφέρει το σύνολο της βιομηχανίας και των logistics, που κατά κανόνα χρησιμοποιούν περονοφόρα μηχανήματα για τη φορτοεκφόρτωση και διακίνηση υλικών και προϊόντων εντός των εγκαταστάσεών τους.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 74 ορίζεται ότι για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας χειρισμού ανυψωτικών μηχανημάτων ισχύος άνω των 10kW και μέγιστης ανυψωτικής ικανότητας έως 2.500kg δεν απαιτείται πλέον η κατοχή άδειας χειριστή όπως όριζε το Π.Δ. 113/12, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με τα εν λόγω προγράμματα κατάρτισης, ως προς το περιεχόμενο, τη διάρκεια και κυρίως τους φορείς υλοποίησης, με αποτέλεσμα να παραμένει το πρόβλημα αδυναμίας των επιχειρήσεων να αναθέτουν καθήκοντα χειριστή ανυψωτικών μηχανημάτων νόμιμα σε εργαζόμενους.

Υπενθυμίζουμε ότι το Π.Δ. 113/12 έως τώρα έθετε πρακτικά μη εφαρμόσιμες προϋποθέσεις προϋπηρεσίας για τη συμμετοχή σε εξετάσεις λήψης άδειας χειριστή, χωρίς να γίνεται διάκριση των Μηχανημάτων Έργου ανάλογα με την ανυψωτική τους ικανότητα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνουμε και από συναδέλφους Μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ασφάλειας Εργασίας, το πρόβλημα είναι χρόνιο και δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στις επιχειρήσεις, οι οποίες έως σήμερα αναθέτουν τον χειρισμό ανυψωτικών μηχανημάτων σε μη καταρτισμένους εργαζόμενους, με κίνδυνο επιβολής προστίμου, ενώ ταυτόχρονα η μη κατάρτιση αυξάνει και τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας στην κατεύθυνση πρακτικής εφαρμογής του Άρθρου 74 παρ. 1α του Ν. 4872/2022».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας