ecopress
Ολοκληρώθηκε  η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, για τον οποίο εξεδήλωσαν ενδιαφέρον τρία σχήματα.... Υδροδότηση Αττικής: οι τρεις μνηστήρες-αντιδράσεις από ΕΥΔΑΠ

Ολοκληρώθηκε  η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, για τον οποίο εξεδήλωσαν ενδιαφέρον τρία σχήματα. Ωστόσο, η μη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ, λόγω της μη τροποποίησης του ιδρυτικού της νόμου, προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς εργαζόμενων και διοίκησης.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη συντήρηση και τη λειτουργία του εξωτερικού δικτύου της Αττικής. Υποβλήθηκαν τρεις φάκελοι συμμετοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα ακόλουθα επιχειρηματικά σχήματα:

  1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ
  2. ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΤΕΡΝΑ ΑΕ
  3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την επιτροπή ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων και ο διαγωνισμός να περάσει στη Β’ Φάση.

Αντιδράσεις

Το γεγονός η πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω ΣΔΙΤ  που έληξε χωρίς τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ< προκάλεσε αντιδράσεις ένθεν και ένθεν,  τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εργαζομένων, οι οποίοι εγκαλούν τη διοίκηση της εταιρείας για αποτελεσματικότητα: Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Στις οικονομικές καταστάσεις και στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας μας είχαμε αναφέρει ότι το πλαίσιο της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο «περιλαμβάνει τη ρύθμιση θεσμικών θεμάτων, όπως τη δυνατότητα συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ» Και υπογραμμίζει σε άλλο σημείο: «Με βάση τεκμηριωμένες μελέτες υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ αλλά και γνωμοδότηση εξωτερικού νομικού σύμβουλου, η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο σχετικό διαγωνισμό είναι εφικτή μόνον εφόσον τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ έγινε πολύ πριν από την εφαρμογή Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ως εκ τούτου, δεν προβλέπει δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δραστηριοποιείται. Η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου δεν έγινε έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, παρά τις σχετικές ενέργειες της Εταιρείας, και συνεπώς, η ΕΥΔΑΠ δεν δύναται να συμμετάσχει στην Α’ φάση του ανωτέρω διαγωνισμού».

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και ειδικότερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ-ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, αναφέρουν τα εξής: Το διάγγελμα της Διοίκησης στις 20/1/2022, μας ανακοινώνει τη μεγάλη της ήττα στη «προσπάθεια» της Εταιρείας να συμμετάσχει όπως οραματιζόταν στο διαγωνισμό του ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα. Μια εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη όπως την είχαμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό ως Ομοσπονδία.

Εύλογα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί έως σήμερα στις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας και επισημάνσεις γιατην τροποποίηση του ιδρυτικού Νόμου της Εταιρείας, με τα γνωστά σε όλους μας δυσμενή αποτελέσματα.

Δικαιολογίες που εκφράστηκαν όπως «Μπορούμε στη Περιφέρεια Αττικής και όχι εκεί που δραστηριοποιείται η ΕΥΔΑΠ» μας βρίσκει αντίθετους. Επειδή όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν δικαιώνουν τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, δημιουργούνται εύλογες αιτιάσεις για την αναποτελεσματικότητά της!

Οφείλει το Υπουργείο Υποδομών να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς του ΣΔΙΤ όσο αφορά το ΕΥΣ και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το Υδροδοτικό Σύστημα να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί όπως σήμερα, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων της!

Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία μας, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την τελική δικαίωση, για την προστασία των συναδέλφων μας, καθώς για την προστασία του νερού ως κοινωνικό Δημόσιο αγαθό, σύμφωνα και με τον αδιαμφισβήτητο ορισμό του Συντάγματος.

Η περιγραφή του έργου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνει  το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού. Στα οφέλη του έργου το αρμόδιο υπουργείου συγκαταλέγει τα εξής: Την κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη διασφάλιση της καλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής. Την  πρόληψη και την έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών. τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του ΕΥΣ. Τον εξορθολογισμό του κόστους και η βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της λειτουργίας του ΕΥΣ. Τη  βελτίωση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Διάρκεια σύμβασης και προϋπολογισμός

Η συνολική συμβατική διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε είκοσι έτη.   Ο προϋπολογισμός του έργου κατά την περίοδο λειτουργίας του ανέρχεται στα 235 εκ. ευρώ σε καθαρή παρούσα αξία.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας