Υδρογονάνθρακες: Σκληρή επίθεση ΕΛΠΕ σε Δημάρχους, Οικολόγους και WWF
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 19 Ιουνίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Σκληρή επίθεση σε Δημάρχους της Ηπείρου, Οικολόγους, που αντιδρούν στις έρευνες υδρογονανθράκων και στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF εξαπέλυσε ο Γιάννης Γρηγορίου διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream από το βήμα του συνεδρίου του ΤΕΕ, με θέμα «οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αναφερόμενος στις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο ο κ Γρηγορίου είπε ότι έχουν καθυστερήσει λόγω των εκλογικών εξελίξεων, ενώ για τις έρευνες στην Ήπειρο ήταν καταπέλτης κατά των αντιδρώντων οικολόγων, των τοπικών δημάρχων. Ταυτοχρόνως εξαπέλυσε «κατά μέτωπον» επίθεση στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF, λέγοντας ότι αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, ενώ «θέλουν να βγάζουν μόνο μελέτες οι οποίες λένε και ψέματα»!
Για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, ο κ Γρηγορίου είπε ότι έγιναν από τεχνικής άποψης τα καλύτερα σεισμικά σε «3D», που μπορούσαν να γίνουν με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πρόσθεσε ότι «ξαφνικά άρχισαν πολλοί να εναντιώνονται, πάρα πολλοί που έχουν διάφορα επαγγέλματα. Μπορεί να λέγονται οικολόγοι, το επάγγελμά τους ή κάτι άλλο, γιατί ξαφνικά όλοι αυτοί βγάζουν διάφορες θεωρίες».
Στρέφοντας τα πυρά του κατά της WWF ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream σημείωσε ότι «προσκαλέσαμε επίσημα και ανεπίσημα την WWF να έρθει να κουβεντιάσουμε. Δεν δέχονται καν να κουβεντιάσουμε. Τους λέμε γιατί; Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, και υπέρ της κλιματικής αλλαγής είναι, επενδύσεις κάνουμε πάνω από 120 εκατομμύρια κάθε χρόνο στα διυλιστήριά μας ούτως ώστε να συμβαδίζουμε απολύτως, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάνουμε τα πάντα. Γιατί δεν έρχεστε να κουβεντιάσουμε; Δεν έρχονται. Θέλουν να βγάζουν μόνο μελέτες οι οποίες λένε και ψέματα, διότι από τα πέντε σενάρια που έβγαλαν και έβγαλαν δελτία τύπο, από τα πέντε σενάρια που περιγράφουν καταστροφή στο Ιόνιο τα τέσσερα από αυτά αναφέρονται σε περιπτώσεις βύθισης δεξαμενοπλοίων».
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ο κ Γρηγορίου σημείωσε ότι προτάσσουν σενάρια βύθισης δεξαμενοπλοίων και ότι «ξέχασαν ότι υπάρχουν τα διπλού πυθμένα πια. Ξέχασαν να μας πουν ότι ούτως ή άλλως στην Ελλάδα κάθε μέρα έρχονται 500.000 βαρέλια πετρέλαιο με δεξαμενόπλοια στα διυλιστήρια της Motor Oil και της Ελληνικά Πετρέλαια. Φεύγουν άλλες 300.000 βαρέλια την ημέρα με προϊόντα που πηγαίνουν γύρω, γύρω. Περνάει όλος ο Βόσπορος που κατεβαίνει μέσα από το Αιγαίο, περνάει όλη η Κροατία που κατεβαίνει από το Αιγαίο, είναι γεμάτα κρουαζιερόπλοια η Μεσόγειος….»
Πατραϊκός
Για την πρόοδο των ερευνών στον Πατραϊκό είπε ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ ότι «καθυστερούμε, τους τελευταίους έξι μήνες καθυστερήσαμε για λόγους πέρα από εμάς, έπρεπε να τελειώσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μας βγήκαν τώρα οι εθνικές, θα περιμένουμε και τις εθνικές εκλογές να τελειώσουν για να πάμε σε δημόσια διαβούλευση».
Ήπειρος
Μιλώντας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο ο Γ. Γρηγορίου είπε ότι «μας έχουν σταματήσει οι οικολόγοι στην Άρτα και στην Πρέβεζα, δεν ξέρω αν το ξέρετε, μία δράκα ανθρώπων στην κυριολεξία, δεν θα είναι περισσότερο από 100, κάνουν ένα χαμό στην Ήπειρο, δεν είναι περισσότεροι, πραγματικά δεν είναι περισσότεροι αλλά έχουν σταματήσει την Repsoil. Εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε, κάποιοι δήμαρχοι δεν μας δίνουν άδεια να ξεκινήσουμε λες και είναι τσιφλίκι τους ο δήμος τους, λες και ότι το project δεν είναι εθνικό project. Σε ποιους; Σε κάποιους που έχουμε πραγματικά έχουμε οργώσει την δυτική Ελλάδα.
Οι παλιοί θυμούνται τα τζιπάκια μας να ανεβοκατεβαίνουμε συνεχώς και να κάνουμε σεισμικά. Λένε ψέματα. Οι μικρές γεωτρησούλες με 5 και 10 κιλά δυναμίτη που κάνουμε για να παράγουμε ενέργεια για να γράψουμε τα σεισμικά βγαίνουν και λένε ότι είναι 11.000 γεωτρήσεις πετρελαίου. 11.000 γεωτρήσεις πετρελαίου 50 εκατομμυρίων η κάθε μία!».
Ο ίδιο υπογράμμισε ότι: « Αντιμετωπίσαμε την Ελλάδα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Επί 40 χρόνια στην κυριολεξία τα σεισμικά μας συνεργεία όργωναν την Ελλάδα και κάναμε και 75 γεωτρήσεις, μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΠΕ: προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
- ΙΕΝΕ: επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων και σε νέες περιοχές
- ΕΛΠΕ: συμφωνία με την ExxonMobil για τις έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης
- Greenpeace: ξεκινούν «στα μουλωχτά» σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο
- Παράταση στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό κόλπο
- ΥΠΕΝ: υψηλές προσδοκίες από τα ελληνικά κοιτάσματα