ecopress
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε φιλόδοξες δεσμεύσεις και  απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου ενώ δημιουργεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Η Ελλάδα, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής... Υδρογόνο: θετικές εξελίξεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε φιλόδοξες δεσμεύσεις και  απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου ενώ δημιουργεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Η Ελλάδα, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη βιομηχανία υδρογόνου, με ρεαλιστικό σχέδιο.

Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχθηκαν στην εκδήλωση, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο και η ενσωμάτωσή του στο ελληνικό ενεργειακό οικοσύστημα», είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Routelab, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησε την ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στο πλαίσιο της νέας σειράς κοινωνικών δράσεων του, με τίτλο “Social Hub by Routelab”, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου στο Αμφιθέατρο  του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα του σύγχρονου κόσμου, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωράει σε φιλόδοξες δεσμεύσεις, απλοποίηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου, με απώτερο σκοπό την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη βιομηχανία υδρογόνου, κάνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης να καθιερώσει τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο πιο ρεαλιστικό από ποτέ. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Στρατηγικής, το Υδρογόνο προωθείται ως καθαρή πηγή ενέργειας και υποστηρίζεται για την ανάπτυξή του στη χώρα. Εθνικά έργα, όπως το White Dragon και το HYCRETE, υλοποιούνται για να αναδείξουν τη βιωσιμότητα της τεχνολογίας υδρογόνου σε ποικίλους τομείς της αγοράς.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τη δημοσιογράφο του ΙΟΝΙΑΝ TV, Νατάσα Πατρινού να ανεβαίνει στο βήμα και να αναφέρεται στην έννοια και την σημασία του υδρογόνου στο ελληνικό ενεργειακό οικοσύστημα ενώ παρέδωσε τη σκυτάλη στη συντονίστρια της πρώτης ενότητας, Μελιώ Κατσιφάρα, δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό της εκπομπής Greenalists, UP FM 103,7.

Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές για την ανάπτυξη του υδρογόνου. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Νίκος Φαραντούρης, Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας, ο οποίος μίλησε για τη στρατηγική που ακολουθεί η Ευρώπη σχετικά με το υδρογόνο και τη σημασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην επίτευξη του στόχου και στην ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου.

Ακολούθησε ο Σοφοκλής Μακρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιώσιμης Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μίλησε για τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ανάπτυξη υποδομών στα λιμάνια και τη ναυτιλία, τονίζοντας την ανάγκη για πολιτική βούληση και κρατικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων & Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έκλεισε την πρώτη ενότητα με εκτενή αναφορά στην ένταξη νέων ενεργειακών πολιτικών, τονίζοντας την ανάγκη για ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα, ενώ υπογράμμισε και την προοπτική της δυτικής Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό Hub αλλά και σε διαμετακομιστικό κόμβο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της αλλά και λόγω της τεχνογνωσίας της πανεπιστημιακής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής.

Η πρώτη θεματική ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των ομιλητών, όπου αναλύθηκαν εκτενέστερα οι προοπτικές του υδρογόνου, οι προκλήσεις εγκαθίδρυσής του στην χώρα μας, αλλά και τα όσα έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς την πράσινη ανάπτυξη. Τη συζήτηση και τις απορίες του κοινού  προς τους ομιλητές συντόνισε η δημοσιογράφος, Μελιώ Κατσιφάρα.

Η δεύτερη ενότητα επικεντρώθηκε στην πρακτική χρήση του Υδρογόνου σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Αναστασία Κουτσομητοπούλου, Technical Manager, Fuel Cells & Hydrogen, Advent Technologies SA, η οποία μίλησε για την παραγωγή υδρογόνου και την ενεργειακή μετάβαση και χρηματοδότηση.

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Ιωάννης Χωματάς, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης υποδομών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας τα έργα και τους αγωγούς που κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς και τους στόχους του ΔΕΣΦΑ.

Ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας μίλησε για τα βήματα που κάνει η περιφέρεια, τα έργα που εκτελεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ώστε σε λίγα χρόνια η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας να «οδηγεί» χάρη των υποδομών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και υδρογόνο.

Η δεύτερη θεματική ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των παραπάνω ομιλητών, σχετικά με τις προοπτικές και τους τρόπους με τους οποίους θα αναπτυχθεί το υδρογόνο συγκεκριμένα στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας.Τη συζήτηση και τις απορίες του κοινού  προς τους ομιλητές συντόνισε η δημοσιογράφος του ΙΟΝΙΑΝ TV, Nατάσα Πατρινού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τον λόγο πήρε ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, και η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας. Ο πρώτος μίλησε για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν άμεσα, προκειμένου να οδηγηθούμε στη χρήση των νέων μορφών ενέργειας, ενώ η κα Μαστοράκου υπογράμμισε το ενεργειακό κόστος στις νοσηλευτικές μονάδες και το μείγμα μορφών ενέργειας που θα μπορούσε να φέρει τη λύση.

Συνολικά, η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της σημασίας του υδρογόνου στο ενεργειακό οικοσύστημα της Ελλάδας. Με την πλεονεκτική θέση της Ελλάδας και τα σχέδια της κυβέρνησης να καθιερώσει τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα να αποτελέσει έναν σημαντικό παίκτη στη βιομηχανία του Υδρογόνου.

Δείτε την εκδήλωση με θέμα: «H Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο και η ενσωμάτωσή της στο ελληνικό ενεργειακό οικοσύστημα» στο βίντεο:

Τo επόμενο Social Hub του Routelab δε θα αργήσει και ένα ακόμη σημαντικό κοινωνικό ζήτημα θα παρουσιαστεί και συζητηθεί από ειδικούς και έμπειρους ομιλητές.

Πάρε μέρος στο επόμενο Social Hub by Routelab. Κάλεσε στο 2611801011 και πρότεινε το επόμενο κοινωνικό ζήτημα, ανθρώπους που θα μπορούσαν να μιλήσουν γι’ αυτό και ανέδειξε ό,τι σε απασχολεί.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας