ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Ύφεση – σοκ 10 % για το 2020 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.... Ύφεση – σοκ για το 2020 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Ύφεση – σοκ 10 % για το 2020 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ταμείου η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γεγονός που αποδίδεται στην εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και το πλήγμα που θα δεχθεί η συγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Το βασικό σενάριο του διεθνούς νομισματικού ταμείου προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα πληγεί δραματικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων και η σταδιακή επαναφορά της οικονομίας. Η ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται επίσης εντυπωσιακή 5,1 % με την προϋπόθεση όπως σημειώνεται κάτι που ισχύει για όλες οι χώρες του κόσμου ότι η πανδημία θα υποχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και θα αρχίσει σταδιακά η επαναφορά της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ενδεικτικά για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου οι προβλέψεις του ταμείου ως προς το μέγεθος της ύφεσης είναι: Ηνωμένες Πολιτείες -5,9%, Ιαπωνία -5,2%, Ηνωμένο Βασίλειο -6,5%, Γερμανία -7,0%, Γαλλία -7,2% Ιταλία -9,1 % και Ισπανία 8 %.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, μετάλλων και τροφίμων το ΔΝΤ σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τα μέσα Ιανουαρίου έως το τέλος Μαρτίου, οι τιμές των βασικών μετάλλων μειώθηκαν κατά περίπου 15%, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 38% και οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 65% (πτώση περίπου 40 $ το βαρέλι). Οι αγορές δείχνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2023, περίπου 25 % χαμηλότερα από τη μέση τιμή του 2019, αντανακλώντας τη χαμηλή ζήτηση. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά τους εξαγωγείς πετρελαίου -ιδίως τους παραγωγούς υψηλού κόστους. Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα ωφελήσουν τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο».

Άξια προσοχής είναι εξάλλου η εξέλιξη των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων που δείχνουν τις τάσεις της αγοράς: Τα εμπορεύματα καταγράφουν σημαντική πτώση (το πετρέλαιο τη μεγαλύτερη) ενώ τα τρόφιμα σημειώνουν άνοδο μικρότερη υποχώρηση και ορισμένα όπως το σιτάρι και ο καφές (καθώς οι καταναλωτές στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία αποθεματοποιούν) ακριβαίνουν.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας