ΥΠΑΑΤ: στο Μεσολόγγι η μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧρήμα 1 Μαρτίου 2021 ecotypos
Περισσότεροι από 38 φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ενεργειακή κοινότητα που έχει συστήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα δημιουργηθεί στο Μεσολόγγι σε έκταση 1300 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ.
Τα βήματα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 108 MW και συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 90 εκατ. ευρώ που δίνει διέξοδο ενεργειακής αυτονομίας στους ΟΤΑ, στους γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων(ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ) και τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
Υπενθυμίζεται, ότι οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ), αποτελούν τα κατά νόμο υπεύθυνα όργανα που έχουν αντικείμενο τη διαχείριση (δηλαδή διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση) των εγγειοβελτιωτικών έργων (Εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν τα φράγματα, οι αρδευτικές διώρυγες, οι στραγγιστικές τάφροι, τα αντλιοστάσια, μικρά τεχνικά, αγροτική οδοποιία κ.ά.) της περιοχής δικαιοδοσίας τους. Οι ΓΟΕΒ παρέχουν αρδευτικό νερό στους ΤΟΕΒ που με τη σειρά τους το διανέμουν στους αγρότες.
Παραχώρηση έκτασης
Αποφασιστικό βήμα για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι η παραχώρηση της έκτασης 1300 στρεμμάτων από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, για την οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, έχει εκκινήσει η διαδικασία παραχώρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στην παρέμβασή του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων έχουν καθοριστικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σημείωσε ωστόσο οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από τα υψηλά τέλη άρδευσης που οφείλονται, κυρίως, στο υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των αντιλιοστασίων και στο παλαιωμένο δίκτυο. Ανέφερε ακόμη, ότι «οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους».
Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι αντιλαμβανόμενος τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η κατάσταση δρομολογεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ, με στόχευση τον εκσυγχρονισμό των παλαιωμένων στην πλειονότητά τους εγκαταστάσεων και των δικτύων αλλά κυρίως τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης.
«Όραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση, του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας», τόνισε.
Για τον ίδιον, όπως τόνισε, «οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους».
Πως προχωράει η διαδικασία
Στη διάρκεια της ίδια εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στα βήματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής:
- την έγκριση των Σχεδίων των Καταστατικών από τα μέλη (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους)
- τη έγκριση της συμμετοχής τους στο αρχικό ταμείο των Ε.Κ.
- και βέβαια, στην εξασφάλιση του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο Φ/Β πάρκο
- Ενημερώσαμε όλους τους φορείς δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης για τη πρόθεση δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και για οφέλη αυτών.
- Συγκεντρώσαμε όλα τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
- Προχωρήσαμε στον σχεδιασμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των προδιαγραφών του Φ/Β Πάρκου.
- Προσδιορίσαμε τις ενεργειακές ανάγκες και τα ποσοστά συμμετοχής κάθε φορέα στην Ενεργειακή του Κοινότητα.
- Καταρτίσαμε και στείλαμε στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, τα σχετικά Καταστατικά».
Ο ίδιος σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με την εκμετάλλευση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες φορέων ή και πολιτών να γίνουν παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών. Πρόκειται για ένα σχέδιο που οραματίζεται τους αγροτικούς οργανισμούς και συνεταιρισμούς, τους Δήμους και κάθε άλλο φορέα της Δυτικής Ελλάδας που το επιθυμεί, υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να γίνουμε όλοι μέτοχοι και συμμέτοχοι σε μία νέα ενεργειακή εποχή για τον τόπο.
Σχετικά Άρθρα
- Κεντρική Μακεδονία: ενεργειακή κοινότητα για το πρόγραμμα «Απόλλων»
- Υπογραφές για την ενεργειακή κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας
- Τα 5 μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα
- «Απόλλων»: για ποιους και πως έρχεται μείωση του κόστους ενέργειας στο μισό
- Ενεργειακές κοινότητες: η ευφυής διαχείριση της ενεργειακής κρίσης στη Δυτική Αττική
- ΥΠΕΝ: τι είναι, πως υλοποιείται & ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα «Απόλλων»