ΥΠΕΝ: 17.000 είδη ζώων – φυτών στο νέο κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 1 Απριλίου 2021 ecotypos
Ψηφιοποιείται και διευρύνεται ο Κόκκινος Κατάλογος απειλούμενων ειδών αποσκοπώντας στο να καταγράψει και να αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησης περισσότερων από 10.000 ζώων και το σύνολο των 7.000 φυτών που συναντώνται απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.
Το 2009 κυκλοφόρησαν τα τελευταία Κόκκινα Βιβλία των Απειλούμενων Ειδών στην Ελλάδα, που αξιολόγησαν τότε τον κίνδυνο εξαφάνισης 1.013 ζωικών και 300 φυτικών ειδών που συναντάμε στη χώρα μας. Δώδεκα χρόνια μετά, ο κατάλογος αυτός ψηφιοποιείται και διευρύνεται για να αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο με στόχο τη διαχείριση και τη διάσωση των απειλούμενων ειδών στη χώρα μας.
Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Το συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), θα αποτελέσει την πληρέστερη και εκτενέστερη αξιολόγηση του κινδύνου εξαφάνισης της πλειονότητας των ειδών της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, με σκοπό τη διατήρηση της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοσυστημάτων της Ελλάδας.
50 επιστήμονες
Την αξιολόγηση θα πραγματοποιήσουν περισσότεροι από 50 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες, σε συνεργασία αντίστοιχα με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, εφαρμόζοντας τα πρότυπα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία θα συμμετέχει επίσης στο έργο.
H IUCN εκδίδει τον Παγκόσμιο Ερυθρό Κατάλογο (Red List) των απειλούμενων ειδών του πλανήτη μας, το εγκυρότερο και περιεκτικότερο ευρετήριο αποτίμησης και αποτύπωσης του κινδύνου εξαφάνισης φυτών και ζώων, έχοντας αξιολογήσει έως σήμερα περισσότερα από 130.000 είδη.Τη στρατηγική κατεύθυνση για την ολοκλήρωση και αξιοποίηση μιας τόσο αναλυτικής τράπεζας πληροφοριών για την ελληνική βιοποικιλότητα προσδιόρισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά τη σημερινή
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ–ΥΠΑΝ: καταγραφή των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας
- ΟΦΥΠΕΚΑ: 32 έργα για έρευνα ενδημικών και απειλούμενων ειδών
- ΥΠΕΝ: υπογραφή συμβάσεων εποπτείας προστατευόμενων ειδών-περιοχών
- Πέντε διδάγματα από τον μικρό ζιφιό στον Σαρωνικό
- Διαβούλευση για τη βιοποικιλότητα
- Τα μισά είδη πουλιών μειώνονται ενώ 1 στα 8 κινδυνεύει με εξαφάνιση