ΥΠΕΝ: 500 νέες προσλήψεις σε ενεργειακούς φορείς – Οι μισές εκτός ΑΣΕΠ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσεις 7 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Περισσότερες από 500 προσλήψεις σε ενεργειακούς φορείς (ΡΑΕ, ΔΑΠΕΕΜ, ΔΕΠΑ) και στο ΙΓΜΕ που γίνεται Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Οι σχετικές ρυθμίσεις αναφέρονται στη στελέχωση υφιστάμενων και νεοσύστατων επιχειρήσεων και φορέων ενέργειας και αφορούν ως επί το πλείστον σε θέσεις εργασίας μηχανικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, γεωλόγων και τεχνικού διοικητικού προσωπικού.
Αναλυτικά:
-Στη ΡΑΕ: Το νομοσχέδιο προβλέπει 79 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις που θα εκδώσει η Ρυθμιστική Αρχή. Το ΑΣΕΠ θα ασκήσει τον έλεγχο νομιμότητας επί της διαδικασίας. Για τη ΡΑΕ είναι αναγνωρισμένη από όλους η ανάγκη νέων προσλήψεων. Η Αρχή παρά τις ευρείες αρμοδιότητές της για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς είναι υποστελεχωμένη, ενώ το μισθολογικό καθεστώς της δεν μπορεί να προσελκύσει νέους επιστήμονες αλλά ούτε και να συγκρατήσει τους ήδη εργαζόμενους.
-Στο ΔΑΠΕΕΠ: Για το διάδοχο του ΛΑΓΗΕ το νομοσχέδιο προβλέπει προσλήψεις με διετείς συμβάσεις, εκτός ΑΣΕΠ.
– Στη ΔΕΠΑ: Δρομολογείται η πρόσληψη των 200 συμβασιούχων της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές (ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ) και ακολούθως η ενοικίασή τους στη ΔΕΠΑ. Πρόκειται για εργαζομένους που απασχολούνται στην εταιρεία με εργολαβική σχέση. Ο αριθμός των συμβασιούχων είναι πολλαπλάσιος των μονίμων εργαζομένων στη ΔΕΠΑ που δεν ξεπερνούν τους 40. Οπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, στη ΔΕΠΑ η τελευταία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ έγινε το 2006. Παρόμοιο καθεστώς επικράτησε και στον ΔΕΣΦΑ (θυγατρική μέχρι πρότινος της ΔΕΠΑ), όπου το 65% του προσωπικού ήταν εργολαβικό, θέμα που κληροδοτήθηκε στους νέους ιδιοκτήτες μετά την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.
-Στο τέως ΙΓΜΕ: Στο νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το ΙΓΜΕ ((Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) θα γίνουν συνολικά 220 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 130 θα είναι επιστημονικό προσωπικό. Προτεραιότητα θα δοθεί στους 180 εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα στο ΙΓΜΕ οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια έννομη σχέση, αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας για μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και μισθολογική προστασία με διατήρηση και μεταφορά της προσωπικής διαφοράς των αποδοχών τους. Για τους εργαζομένους του ΙΓΜΕ το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αύξηση των ανώτατων ορίων απόλυσης στα 67 έτη με 40 έτη προϋπηρεσίας αντί για τα 62 έτη και 40 χρόνια προϋπηρεσίας που ισχύει για τους εργαζομένους ΝΠΔΔ. Η ρύθμιση αυτή σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας προτείνεται για να αποφευχθεί η βίαιη ανατροπή του προγραμματισμού των εργαζομένων. Όπως προέκυψε από τη σχετική συζήτηση ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ είναι 56 ετών και το 50% είναι άνω των 60 ετών.
–Στον ΑΔΜΗΕ: Με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορεί να προσλάβει το προσωπικό που κρίνει αναγκαίο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για τη στελέχωση της θυγατρικής «Αριάδνη» που θα αναλάβει την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 προσλήψεις στην «Αριάδνη».
Σχετικά Άρθρα
- Αιτήσεις για 66 προσλήψεις μονίμων μηχανικών και γεωτεχνικών
- ΔΕΔΔΗΕ: 393 νέες προσλήψεις αορίστου χρόνου-οι ειδικότητες
- Αιτήσεις για 1468 προσλήψεις μονίμων, σε Δήμους και Περιφέρειες
- ΡΑΑΕΥ: προκήρυξη για 68 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού
- Προσλήψεις στο Δημόσιο: Οκτώβριο η πρόσκληση, Μάρτιο οι εξετάσεις
- ΑΣΕΠ: όλες οι θέσεις και ειδικότητες για 1259 προσλήψεις μηχανικών