ecopress
 “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών  και αυτό αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο την Ανατολική Αττική”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ... ΥΠΕΝ: Αυτό είναι το σχέδιο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών

 “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών  και αυτό αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο την Ανατολική Αττική”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Νίκο Στραβελάκη και στον Ρ/Σ Real FM.

Ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι στο παρελθόν ο άνθρωπος συντηρούσε και προστάτευε τα δάση της χώρας μας γιατί υπήρχε εργασία στο δάσος, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα: “Για να υπάρχει πρόληψη πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι στο δάσος και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή δασική υπηρεσία και εργασία επαγγελματιών στο δάσος. Οι νέοι και γενικά οι αγρότες έφυγαν από την ύπαιθρο, το δε Δημόσιο έχει “αφυδατωθεί”, με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, εφόσον έφυγαν στελέχη και κόπηκαν οι χρηματοδοτήσεις προς τις δασικές υπηρεσίες και φυσικά αναφέρομαι στις μνημονιακές πολιτικές. Υπήρξε τραγική μείωση κονδυλίων όσον αφορά την πρόληψη δασικών πυρκαγιών”.

Πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η επιπλέον ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με τους 5.066 εργαζόμενους έχει αποφασιστεί από το 2017 και όχι μετά τα τραγικά γεγονότα.

Το ίδιο και η στρατηγική πρόληψης δασικής πυρκαγιάς, η οποία εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή τον Απρίλιο φέτος, επίσης πριν από τις πυρκαγιές:

-“Δεν τρέχουμε λοιπόν πίσω από τα γεγονότα. Αυτό που ετοιμαζόμαστε να ανακοινώσουμε, γιατί ήδη ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στη Βουλή και ολοκληρώνεται η διαβούλευση, είναι πρώτον ότι θα υπάρχει ειδικό σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών με αύξηση του προσωπικού και των πόρων για τις δασικές υπηρεσίες, σύγχρονα διαχειριστικά επιστημονικά εργαλεία και επιστροφή της εργασίας στο δάσος, γιατί οι υλοτόμοι, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι κ.λπ. προστατεύουν το δάση και τους έχουμε διώξει από αυτά. Δεύτερον, ετοιμάζουμε ένα ειδικό σχέδιο για τη μεικτή ζώνη δάσους κατοικίας, για το οποίο συντάσσονται νέες προδιαγραφές και λόγω της κλιματικής αλλαγής και ειδικά τοπικά σχέδια δράσης, προληπτικά και εκκένωσης, σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας ”.

 

Επίσης, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις, συγκρούσεις αλλά και συμβάλλουν στις δασικές πυρκαγιές είναι αυτό των καταπατήσεων και της αυθαιρεσίας, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με τους Δασικούς Χάρτες, ένα έργο που το ΥΠΕΝ προσπαθεί με ένταση και επιμονή να ολοκληρώσει από το 2016. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε την ολιγωρία κάποιων δήμων ως προς την συμμόρφωσή τους και την αποστολή των στοιχείων για τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις: “Το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να περιμένει άλλο, οι Δασικοί Χάρτες θα ολοκληρωθούν. Όσον αφορά τη μεικτή ζώνη δάσους κατοικίας που προανέφερα, επειδή υπάρχουν διεκδικήσεις, καταπατήσεις και αμφισβητήσεις, με την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών του χρόνου θα είναι πολύ εύκολο σε επίπεδο δήμου, χωρίς να πηγαίνουμε ανά ιδιοκτήτη, να γίνει ένα σχέδιο πυροπροστασίας για όλη αυτή τη ζώνη. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία στη χώρα. Πληρώνουμε κακοδαιμονίες του παρελθόντος που δυστυχώς κόστισαν ανθρώπινες ζωές”, τόνισε εμφατικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ανατολική Αττική

Όσον αφορά τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ανατολική Αττική και στις περιοχές που επλήγησαν, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι πρώτον έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση των καμένων δέντρων και η μελέτη για τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Έχουν εγκριθεί οι δαπάνες για τις μελέτες και σύντομα θα ολοκληρωθούν. Στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι πριν από τον χειμώνα, γιατί το πιο σημαντικό είναι να προληφθούν η πλημμύρα και η διάβρωση στην περιοχή. Δεύτερον, στην Αττική έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες αντιπυρικής προστασίας των δασών, που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία. Επίσης, από τους 5.066 εργαζόμενους που τοποθετήθηκαν στις δασικές υπηρεσίες, ήδη στο Δασαρχείο Πεντέλης σήμερα δουλεύουν 33 άτομα. Τρίτον, επειδή σύμφωνα τον νόμο οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αντιπυρική προστασία και τις εργασίες καθαρισμού στα όρια των οικισμών και 100 μέτρα από αυτά, έχει δοθεί από το ΥΠΕΣ η αναγκαία χρηματοδότηση για την αντιπυρική προληπτική προστασία.

“Επικοινωνήσαμε επίσης με τη Γεν. Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο και ζητήσαμε να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι προτάσεις των δήμων, όσον αφορά στον σχεδιασμό της αναδάσωσης της περιοχής και των αντιπλημμυρικών έργων και όπου μπορούν να δημιουργηθούν και νέες αντιπυρικές ζώνες να γίνει”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας