ΥΠΕΝ: αλλαγές στα έργα, λόγω κλιματικής αλλαγής και πρόστιμα για το νερό….
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 7 Σεπτεμβρίου 2023 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Σε σειρά σημαντικών ανακοινώσεων για αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024 στα χρηματαδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ, λόγω κλιματικής αλλαγής, επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, με αυξημένο προϋπολογισμό λόγω της μεγάλης αύξησης των οικοδομικών υλικών προχώρησε το ΥΠΕΝ. Και ταυτοχρόνως σε μία περίοδο που πνίγεται η χώρα από τις πλημμύρες έκανε γνωστό ότι από την άνοιξη θα ισχύσουν νέα μέτρα και πρόστιμα για σπατάλη νερού.
Αλλαγές στα δημόσια έργα, λόγω κλιματικής αλλλαγής
Συγεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 σε ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε οτι:
«Η αξιολόγηση της κλιματικής ανθεκτικότητας των υποδομών είναι προαπαιτούμενο για τα έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου ενώ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η διασφάλιση της κλιματικής ανθεκτικότητας έργων και δραστηριοτήτων αποτελεί απαίτηση που τίθεται σε ισχύ από 01/01/2024, σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο».
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ μιλώντας στην ημερίδα της Μυτιλήνης στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά, αφού αναφέρθηκε στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρείται στη χώρα μας και παγκοσμίως, τόνισε την ανάγκη της ορθής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή τους σε αυτή. Αναφερόμενος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, με συντονιστή το ΥΠΕΝ ο κος Βαρελίδης επεσήμανε ότι βασικός σκοπός του Έργου είναι να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και να προετοιμάσει την αναθεώρησή τους μετά το 2026, με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Μέτρα για το νερό
«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης στην διαχείριση των υδάτων», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, μιλώντας μία ημέρα νωρίτερα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και πρόσθεσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα γνωστοποιηθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες, δράσεις και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης «για τη σωστή και διατηρήσιμη διαχείριση των υδάτων».
-«Το μεγάλο στοίχημα που γνωρίζει ήδη ότι πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι, είπε, η εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν για τη σωστή διαχείριση των υδάτων στην πράξη» τόνισε ο κος Βαρελίδης και στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.
Άγονος διαγωνισμός στο ΣΔΙΤ Χαβριάς λόγω αύξησης υλικών
Την επαναπροκήρυξη άμεσα, του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, με αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, που ανερχόταν στα 85,4 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ακόμη ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βερελίδης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητήριου Χαλκιδικής
-«Το κύριο πρόβλημα με τον διαγωνισμό που έτρεξε και βγήκε άγονος, είναι ότι πέσαμε πάνω στο μεγάλο κύμα ανατίμησης των οικοδομικών υλικών, λόγω διεθνούς συγκυρίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Βερελίδης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έργου, το project θα προχωρήσει.
Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός είχε εκκινήσει με την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 30 Οκτωβρίου 2020 και στην πρώτη του φάση οι διεκδικητές ήταν οι ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, «Ένωση Εταιρειών INTRAKAT – SUEZ EAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ενώ εάν τελεσφορούσε, θα ήταν το πρώτο ΣΔΙΤ ύδρευσης στη χώρα μας.
Τα έργα της Χαλκιδικής
Για την υλοποίηση μικρότερων έργων υποδομής, που όμως θα «ανακουφίσουν» τον νομό Χαλκιδικής από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την έλλειψη νερού, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων απηύθυνε έκκληση στους εμπλεκομένους με τα θέματα διαχείρισης υδάτων να δουν με προσοχή τις προτάσεις του Σχεδίου Λεκάνης Απορροής Ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι σε διαβούλευση και να προχωρήσουν σε προτάσεις, ώστε να ληφθούν υπόψη και «να έχουμε ένα πιο άρτιο σχέδιο του τι πρέπει να γίνει», επισήμανε. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε στην τοποθέτησή του ότι η Ελλάδα έχει νερά και αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη διαχείριση των υδάτων, ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η εκδήλωση της Μυτιλήνης
Κατά τη διάρκεια τηςΕνημερωτικής ημερίδας στη Μυτιλήνη παρουσιάστηκε αναλυτικά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ακολούθησαν εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές και εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, με σημείο αναφοράς τους κλιματικά τρωτούς τομείς της περιοχής, όπως είναι τα υδατικά συστήματα και οι παράκτιες περιοχές, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η βιοποικιλότητα, η ενέργεια, η υγεία, η πολιτική προστασία και η πολιτιστική κληρονομιά.
Η Ενημερωτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR με θέμα την Προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Κλιματική Αλλαγή, στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Μυτιλήνη, και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε προβολή της ταινίας «Διαδρομές Νερού στην Αμοργό» (2010, 22 λεπτά), της Έφης Λατσούδη. Πρόκειται για μια καταγραφή της παραδοσιακής σχέσης των κατοίκων με τους υδατικούς πόρους του νησιού τους και τη διαχείρισή τους, στο πλαίσιο της ομώνυμης Δράσης του Προγράμματος Αειφόρο Αιγαίο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού(ΕΛΛΕΤ) την περίοδο 2009- 2011. Η ταινία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, προσφέροντας μνήμες της παραδοσιακής, εμπειρικής διαχείρισης του νερού που τείνει να ξεχαστεί, αλλά και τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρεμβάσεις εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω αποσαφήνιση και ανάδειξη των αναμενόμενων περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και των μέτρων που θα μπορούσαν να λάβουν για την προσαρμογή και την αυτοπροστασία τους.
Στις εργασίες της ημερίδας στη Μυτιλήνη, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) μίλησαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος και Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παντελής Μπουρνιάς (ΠΒΑ), ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Θωμάς Μάνος (ΕΝ.Π.Ε.), και ο Δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε., Ιωάννης Σέγκος (Κ.Ε.Δ.Ε.).
Τέλος, σημειώνεται ότι η ημερίδα ανήκει στις ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις του έργου LIFE-IP AdaptInGR και διενεργήθηκε σε συνέχεια του Τριήμερου Επιμορφωτικού Περιφερειακού Σεμιναρίου που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Πράσινο Ταμείο, το διάστημα 05 – 07 Ιουλίου 2023, με επίκεντρο την πόλη της Μυτιλήνης και παράλληλη φυσική παρουσία σε τρία νησιά της Περιφέρειας, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο.
Έως σήμερα έχουν διενεργηθεί Ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου ενώ προγραμματίζονται αντίστοιχες εκδηλώσεις και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια κοντά στα ρέματα
- Παρέμβαση ΥΠΕΝ στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Ύδατα
- ΕΜΠ-ΤΕΕ: ημερίδα για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με βιοασφάλεια
- ΠΑΣΕΠΠΕ: ημερίδα για αποτελεσματικότερη διαχείριση υδάτινων πόρων
- Φράγμα Χαβρία: οι «μνηστήρες» για το πρώτο ΣΔΙΤ εκμετάλλευσης νερού
- Forum Κυκλικών Πόλεων: τα κίνητρα & αντικίνητρα προς την κυκλική οικονομία