ecopress
Αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια που βρίσκονται κοντά στα ρέματα, σύνδεση του e-Πολεοδομία με τον Ψηφιακό Χάρτη για χωρικές πληροφορίες σε επίπεδο οικοδομικών... ΥΠΕΝ: αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια κοντά στα ρέματα

Αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια που βρίσκονται κοντά στα ρέματα, σύνδεση του e-Πολεοδομία με τον Ψηφιακό Χάρτη για χωρικές πληροφορίες σε επίπεδο οικοδομικών τετραγώνων, η διαχείριση των εδαφών της απολιγνιτοποίησης και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για έργα και προγράμματα κλιματικής ουδετερότητας είναι μεταξύ των θεμάτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την ερευνητική επιστημονική κοινότητα.

-Οι μηχανικοί σε αγώνα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας για τα νέα έργα. Τι είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός Δείτε εδώ στο ecopress

-Φωτοβολταικά στη στέγη δεν μπαίνουν πλέον μόνον στη Γερμανία. Τι είπε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου Δείτε εδώ στο ecopress

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ στην ημερίδα με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση της έρευνας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με βιοασφάλεια». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, υπό το συντονισμό της κ. Αντωνίας Μοροπούλου (Ομ. Καθ. ΣΧΜ ΕΜΠ, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ) σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια κοντά στα ρέματα

Στην ομιλία του ο Επ. Καθ. ΣΑΤΜ-ΜΓ ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Θύμιος Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς όπως τόνισε μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία προέκυψε η ανάγκη επαναξιολόγησης του τρόπου που δομούμε στις πόλεις μας σε χωροταξικό επίπεδο.

Έθεσε ως ερώτημα: «πόσο εύκολα μπορείς να λάβεις υπόψιν σου τα νέα δεδομένα και να έρθεις σε υφιστάμενες δομές να τροποποιήσεις τον οικοδομικό κανονισμό» και συνέχισε λέγοντας  ότι:

«Αυτό είναι ερευνητικό αντικείμενο προκειμένου να έχουμε τη χωρική πληροφορία που θα μας δώσει προσλαμβάνουσες για να δει τεχνικός κόσμος τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κτίρια που βρίσκονται κοντά στα ρέματα».

Ο κος Μπακαογιάννης αναφέρθηκε στο έργο που έχει δρομολογηθεί από το ΤΕΕ, με χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί έως το 2025 για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Είπε ότι τα νέα δεδομένα για την κλιματική ουδετερότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής διευρύνουν τα δεδομένα και το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη  έρχεται να λειτουργήσει συνδυαστικά και  συμπληρώσει, το πρόγραμμα e-Πολεοδομία και τις χωρικές πληροφορίες σε επίπεδο οικοδομικών τετραγώνων όπου γίνεται μία προσπάθεια «να ψηφιοποιηθεί το χάος που υπήρχε» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ μίλησε για την απολιγνιτοποίηση και τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εδάφη που ήταν πηγή για τον λιγνίτη. Η μετέπειτα αξιοποίησή τους, όπως είπε είναι αντικείμενο έρευνας.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσπάθεια για κλιματική ουδετερότητα και τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΟΡΙΖΩΝ, που επίσης βασίζεται σε συνεργασίες που προέρχονται μέσα από την έρευνα.

– «Τα επόμενα 3 χρόνια ο ερευνητικός τομέας και ο τεχνικός κόσμος θα βρεθούν μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Επομένως υπάρχει τεράστιο πεδίο που πρέπει να αναπτυχθούν οι συνέργειες» τόνισε ο κος Μπακογιάννης δίνοντας το περίγραμμα των αλλαγών που έρχονται.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας