ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για τιμολόγια καταναλωτών, δίκτυα, ενεργειακή αγορά
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΥποδομές 22 Μαρτίου 2023 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Επανεξέταση εαν θα συνεχιστούν ή όχι οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο, νέα ρύθμιση για τον «ενεργειακό τουρισμό», την προκήρυξη προγράμματος επιδότησης βιομηχανικών επενδύσεων σε τεχνολογίες πράσινης μετάβασης και παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ΕΕ για τα ενεργειακά δίκτυα και τις διασυνδέσεις ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.
Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις
Παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 στις Βρυξέλλες για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 4ο Power & Gas Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
“Ο ευρωπαϊκός νότος και η χώρα μας έχουν πλεονέκτημα στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Παράλληλα, είναι η πύλη εισόδου της ενέργειας από την Αφρική. Για να έχει η ΕΕ ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, θα πρέπει η Ευρώπη να στηρίξει την αναβάθμιση των διασυνδέσεων”, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Επιδότησης πράσινων βιομηχανικών επενδύσεων
Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης την προκήρυξη προγράμματος επιδότησης βιομηχανικών επενδύσεων για την παραγωγή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την πράσινη μετάβαση (μπαταρίες, ηλιακά πάνελ, εξοπλισμό για παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτροκίνηση κλπ.) ώστε η μετάβαση να συνοδεύεται από τη μέγιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Εξετάζονται οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο
Σε σχέση με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι η τόνωση του ανταγωνισμού και η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου οδήγησαν τις τιμές των προμηθευτών κοντά στο στόχο (15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα) που έθεσε η κυβέρνηση μέσω των επιδοτήσεων που δίνονται τους τελευταίους μήνες. “Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο. Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, οπότε πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι ώστε να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους», πρόσθεσε.
Ρύηθμιση για τον ενεργειακό τουρισμό
Ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε επίσης ρύθμιση για τον «ενεργειακό τουρισμό», δηλαδή την μετακίνηση καταναλωτών από τον έναν προμηθευτή στον άλλο αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο, χωρίς ωστόσο να θίγεται το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.
Πάνω από 10 γιγαβάτ ΑΠΕ
Τέλος, τόνισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών, από 5 σε περισσότερα από 10 γιγαβάτ, κάτι που έχει αποτελέσματα και για τις τιμές καθώς αποφεύχθηκε η εισαγωγή ακριβού φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος. “Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ταχύτητα αδειοδότησης των ΑΠΕ. Χρειάζονται ωστόσο πολλά βήματα ακόμη στην αποθήκευση ενέργειας και τα δίκτυα προκειμένου να φθάσουμε σε 100 % πράσινη ενέργεια. Όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τόσο θα πέφτει η τιμή”, τόνισε ο υπουργός.
ΥΠΕΝ: οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής
Αναλυτικά τους βασικούς άξονες και προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Θοδωρή Παναγούλη, διευθυντή του energypress.gr και Χάρη Φλουδόπουλου, αρχισυντάκτη του capital.gr, στα πλαίσια του 4ουPower & Gas Forum που διοργανώνει το energypress, 22 και 23 Μαρτίου.
Αρχικά ο Υπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό ανανεώσιμο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, υπογραμμίζοντας πως αυτό συνιστά το βασικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τις χώρες του βορρά. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά προγράμματα με στόχο την προώθηση δραστηριοτήτων στη βιομηχανία που δύναται να προσθέσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στη χώρα. Πρόκειται για βιομηχανικές δραστηριότητες παραγωγής εξοπλισμού για την ενεργειακή μετάβαση, είτε μπαταρίες, είτε φωτοβολταϊκά, είτε υδρογόνο και ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι το “produce e-green” θα είναι πρώτο σχετικό πρόγραμμα που έρχεται.
Επιπρόσθετα, Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η Ελλάδα ως τώρα πρωτοπόρησε και στην ταχύτητα αδειοδότησης ΑΠΕ, αφού σε 3-4 χρόνια διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς στα 10 γιγαβάτ. Τα αποτελέσματα φαίνονται και στις τιμές ηλεκτρισμού αφού δεν χρειάζεται να εισάγουμε τόσο αέριο όσο πριν.
Αγορά ηλεκτρισμού
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με για την αγορά ηλεκτρισμού, ο Υπουργός σημείωσε ότι το νέο σύστημα ανακοίνωσης των ονομαστικών χρεώσεων από τους προμηθευτές στις 20 του μηνός για τον επόμενο μήνα, κρίνεται με θετικό πρόσημο εκ του αποτελέσματος. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός και «έχει ανακατωθεί η αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί αν μαζί με τη ΡΑΕ που έχει κάνει σπουδαία δουλειά δεν είχαμε αλλάξει το μοντέλο. Είναι πιο δύσκολο για τους προμηθευτές, αλλά αυτό είναι ο ανταγωνισμός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές πέφτουν γιατί πέφτει το φυσικό αέριο και ελπίδα είναι να συνεχιστεί, αλλά δεν είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση επιδότησε για μια τιμή-στόχο στα 16 λεπτά/KWh και ήδη έχουν φτάσει εκεί κοντά τα τιμολόγια, άρα θα κρίνει αν χρειάζεται επιδότηση και στο εξής. “Να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, άρα να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι”, τόνισε σχετικά ο υπουργός.
Σχετικά με την εικόνα στην προμήθεια, ο κ. Σκρέκας είπε ότι χρειάζεται ευελιξία ο καταναλωτής να επιλέγει δίχως εμπόδια, αλλά αυτό δεν πρέπει να το εκμεταλλεύεται κάποιος. «Τα 2 χρόνια της κρίσης δεν μας απασχόλησε το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά».
Χονδρική ρεύματος
Στον τομέα της χονδρικής ρεύματος, ο υπουργός τόνισε ότι έχει να κάνει με το πραγματικό κόστος παραγωγής και το μείγμα στη χώρα μας. Παραδοσιακά ήταν υψηλό το κόστος. Κατά την περίοδο 2015-2019 ήμασταν πρώτοι ή δεύτεροι πιο ακριβοί στην Ευρώπη με απόκλιση 30-40%. Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν μπήκαν περισσότερες ΑΠΕ και φαίνεται μέσα στην κρίση, διότι έχουμε προσεγγίσει τις άλλες χώρες και έχουμε κατέβει κάποιες θέσεις στη χονδρική πλέον. Η φιλοδοξία του ΥΠΕΝ είναι ότι όσο περισσότερο εισρέουν οι ΑΠΕ τόσο θα πέφτει η τιμή. «Το στοίχημα του ΕΣΕΚ είναι να έχουμε μια δομή αποδοτική σε όρους κόστους-οφέλους», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Μιλώντας για το ΕΣΕΚ, τόνισε ότι «ήμασταν γρήγοροι και παρουσιάσαμε τις βασικές αρχές. Ως τα τέλη 2023 θα πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν. Έχουμε προβεί σε κάποιες αλλαγές μετά τις τελευταίες συζητήσεις στην Ε.Ε., καθώς περιορίστηκαν οι στόχοι».
Κόστος βιομηχανίας
Στο ζήτημα του κόστους της βιομηχανίας, ο Υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τη μετάβαση: «Για να στηρίξουμε τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προχωρούμε σε εργαλεία για αξιοποίηση των ΑΠΕ, όπως τα διμερή συμβόλαια που οδηγούν σε προβλέψιμες χαμηλές τιμές. Δεν πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν αρκετές ΑΠΕ ώστε όλες οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν πρόσβαση στα διμερή συμβόλαια. Στο netmetering κάποιος παράγει το πρωί, καταναλώνει όλη τη μέρα και στο τέλος συμψηφίζεται. Αν το κάνει μια μεγάλη βιομηχανία δεν θα την εκπροσωπήσει κανένας προμηθευτής. Δεν αφήσαμε απροστάτευτες τις εταιρείες όμως».
Δίκτυα και ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Όσον αφορά την ανάπτυξη του ηλεκτρικού δικτύου, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως ακόμα και αν είχαμε άπειρο δίκτυο δεν θα μπορούσαν όλοι να φτιάξουν φωτοβολταϊκά. «Υπάρχει μια κατανάλωση. Έχουμε δώσει όρους σύνδεσης που καλύπτουν σχεδόν το 100% της εγχώριας κατανάλωσης, άρα δεν μπορούμε να γίνουν 100 γιγαβάτ ΑΠΕ που έχουν άδεια από τη ΡΑΕ. Το δίλημμα επί της ουσίας δεν υπάρχει. Πάντως οι επενδύσεις στα δίκτυα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, όπως και οι διεθνείς διασυνδέσεις».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και που πρέπει να φτάσουμε. Ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει γιατί ο ευρωπαϊκός νότος έχει ένα πλεονέκτημα πλέον και αποτελεί πύλη εισόδου για την ενέργεια της Αφρικής. Στην προσεχή σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί αυτό.
Τέλος, κάνοντας ένα απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι επιτεύχθηκε προσέλκυση επενδύσεων ΑΠΕ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που αύξησαν την αξιοπιστία της χώρας, μείωσαν το επενδυτικό ρίσκο και αυτό έφερε το θετικό αποτέλεσμα της κατακόρυφης ανόδου των εγκαταστάσεων.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
Σχετικά Άρθρα
- Συνάντηση ΥΠΕΝ με υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ενεργειακά
- ΥΠΕΝ: ανακοίνωσε νέα «Εξοικονομώ» μαζί με τις επιδοτήσεις ρεύματος Απριλίου
- ΥΠΕΝ: στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Μάρτιο
- ΥΠΕΝ: μέτρα για αυτοπαραγωγή ενέργειας & αγροτικά φωτοβολταϊκά
- ΥΠΕΝ: με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι κλιμακωτές επιδοτήσεις ρεύματος
- ΥΠΕΝ: στο 40% η επιδότηση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις